Οι Λουόμενες, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Κατερίνας Μαυρογεώργη, μετά από δύο πετυχημένους κύκλους παραστάσεων αποχαιρετούν το Παγκράτι και μετακομίζουν στον Κεραμεικό. Το Υδροθεραπευτήριο Ο Ασκληπιός θα λειτουργήσει αυτή τη φορά στο θέατρο Tempus Verum, στην οδό Ιάκχου, αναμένοντας παλιούς και νέους θεατές να απολαύσουν την «ιαματική» αυτή παράσταση. Ακάθεκτες στους ρόλους τους συνεχίζουν και οι τρεις πρωταγωνίστριες, Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη, Μαρία Πετεβή.

Οι Λουόμενες έκαναν πρεμιέρα  στο Skrow Theater στις 6 Μαΐου 2019. Η παράσταση αγαπήθηκε πολύ και ανέβηκε  για δύο σεζόν, ως την Πρωτοχρονιά του 2020. Τον Μάιο του 2022, υπό το φως των έντονων εξελίξεων στα ζητήματα έμφυλης ισότητας, αλλά και των αλλαγών που έφεραν στο θέατρο και στη ζωή μας η πανδημία και η κρίση, το έργο απέκτησε μία νέα επικαιρότητα. Με έντονο κωμικό στοιχείο, αλλά και πολλές στιγμές συγκίνησης, οι περιπέτειες και οι ανάγκες των ηρωίδων μοιάζουν να βρίσκονται ακόμα πιο κοντά μας.

Όπως σημειώνει η Κατερίνα Μαυρογεώργη: «Όταν έγραφα αυτό το έργο πριν τρία χρόνια, η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτηκα ότι πρέπει αναγκαστικά να έχει τρεις γυναίκες για ηρωίδες, έτσι ώστε να δηλώσουμε την σύμπνοιά μας με τον αγώνα για έμφυλη ισότητα.  Κάτι οργανικό με έσπρωξε να σχηματίσω με λέξεις αυτήν την παράξενη γυναικεία φιλία μέσα σε ένα υδροθεραπευτήριο. Έπειτα οι συνθήκες ακινητοποίησαν αυτήν την παράσταση για αρκετό καιρό, ενώ η πρόθεσή μας ήταν να συνεχίσει να παίζεται στην Αθήνα και αλλού. Τον Ιούνιο του 2022 αποχαιρετήσαμε το σπίτι μας, το Skrow Theater, και ο Ασκληπιός θα ανοίξει και πάλι μέσα στο Τempus Verum, στην καρδιά του Κεραμεικού.

Οι Λουόμενες είναι τρεις ηρωίδες με βαθιά πάθη  και αδυναμίες. Έχουν αμαρτήσει βαριά ή έτσι νομίζουν. Έχουν πιει ουκ ολίγες φορές αλκοόλ ώσπου να λιποθυμήσουν, έχουν κάνει  σεξ με πολλούς συντρόφους, ήταν φιλόδοξες, θυσίασαν πολλά για να είναι ανεξάρτητες, ελεύθερες.  Και το φέρουν βαρέως. Μέσα στο υδροθεραπευτήριο απαλλάσσονται σταδιακά από αυτό το φορεμένο φορτίο. Μοιράζονται τις ιστορίες τους υπό ένα νέο πρίσμα. Θέλω να μιλήσω για την γυναίκα ευεργετικά  κι όχι με λύπηση. Θέλω να προσφέρω μια συχνότητα δημιουργίας για την γυναίκα στην οποία η ίδια είναι αντικείμενο στοχασμού, η ίδια γιορτάζεται, η ίδια εξυμνείται, δεν πρωταγωνιστεί πάλι η εικόνα ενός συστήματος  που την βασανίζει ασταμάτητα».

Η Παράσταση

Όλες αυτές οι ηρωίδες πεθαίνουν στο τέλος, έτσι δεν είναι;
Πεθαίνουν, για να γράψει πολύ δραματική μουσική ο εκάστοτε συνθέτης.

Είναι παραμονή Πρωτοχρονιάς, και σε μία μικρή επαρχιακή λουτρόπολη με ιαματικές  πηγές οι δρόμοι έχουν ερημώσει, καθώς όλοι ετοιμάζονται για την αλλαγή του  χρόνου. Κι όμως, το Υδροθεραπευτήριο «Ο Ασκληπιός» είναι ανοιχτό… Εκεί μέσα βρίσκονται τρεις άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες. Η Λύντια είναι η ιδιοκτήτρια του “Ασκληπιού”, η Κάτια και η Μαρία λουόμενες που καταφθάνουν απρόσμενα. Καμία από τις τρεις δεν έχει θέμα υγείας, όμως κάθε μία κουβαλά κι από ένα μυστικό που τη βαραίνει και την αγριεύει. Και οι τρεις  έχουν κάτι να ξεπλύνουν, και οι τρεις ψάχνουν από κάτι να ξεφύγουν.

Οι τρεις λουόμενες γνωρίζονται και αρχίζουν να παρακολουθούν όπερα από ένα μικρό κόκκινο τηλεορασάκι, τον Αστακό. Παθιάζονται με την Τραβιάτα και την Μαντάμ  Μπατερφλάι, ταυτίζονται με τα τραγικά φινάλε που επιφυλάσσει η όπερα στις  πρωταγωνίστριές της, καθώς τα πάθη τους μοιάζουν με τα δικά τους και τα λιμπρέτα φαίνεται να μιλούν για τους δικούς τους δαίμονες. Όσο κυλάει η ώρα στο υδροθεραπευτήριο, οι τρεις γυναίκες  συνδέονται μεταξύ τους, το ιαματικό νερό αρχίζει να καίει την επιφάνεια των πραγμάτων και τα μυστικά είναι έτοιμα να ξεχειλίσουν από μέσα τους σαν πηγές που αναβλύζουν.

Κι ενώ το νέο έτος καταφθάνει ηρωικά, μέσα  από έναν αυθόρμητα τελετουργικό χορό, οι ηρωίδες φτάνουν σε μία εκστατική  κατάσταση όπου ουσιαστικά εξαγνίζουν η μία την άλλη.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαυρογεώργη  Μουσική: Δημήτρης Τάσαινας  Σχεδιασμός φωτισμών: Σεραφείμ Ράδης, Γιάννης Καραμπάτσος  Κοστούμια: Ιφιγένεια Νταουντάκη  Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Άρτεμις Φλέσσα Σχεδιασμός επιγραφής «Ο Ασκληπιός»: Θάλεια Μέλισσα Βοηθοί σκηνοθέτη: Έλια Ζαχαριουδάκη, Μαρία Μακρή  Παίζουν: Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη, Μαρία Πετεβή  Voice Over: Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος  Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ INKAL 

Από 26 Οκτωβρίου – 15 Δεκεμβρίου Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:30 Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 16 ευρώ Φοιτητικό: 14 ευρώ Ανέργων-ΑΜΕΑ: 12 ευρώ H προπώληση θα ξεκινήσει σύντομα στην πλατφόρμα της Viva Διάρκεια: 80 λεπτά

ΘΕΑΤΡΟ TEMPUS VERUM ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ Διεύθυνση: Ιάκχου 19, Αθήνα 118 54 Τηλέφωνο: 21 0342 5170  Στάση Μετρό Κεραμεικός