Η σύγκλητος της Νέας Υόρκης ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που περιορίζει τη χρήση στίχων τραγουδιών και άλλων στοιχείων από καλλιτεχνικές αναφορές ως τεκμήρια σε δικαστικές υποθέσεις εγκλημάτων, από τους εισαγγελείς. Επίσης, θα ζητάει από εκείνους να δείχνουν πως η δουλειά τους στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και όχι στις αναφορές σε ιστορίες μυθοπλασίας.

Ο νόμος, ο οποίος ίσχυε έως τώρα, θεσπίστηκε από τους Jamaal Bailey και Brad Hoylman και τον είχαν υποστηρίξει δημόσια αρκετοί καλλιτέχνες όπως οι Jay Z, Meek Mill, Killer Mike, Fat Joe και Robin Thicke. Για να μπει στα επίσημα χαρτιά των δικαστηρίων, πρέπει να περάσει από την ψηφοφορία της Συγκλήτου.Ο κύριος λόγος που συνέβη αυτή η μεταρρύθμιση, είναι η δίκη των ράπερ Young Thug και Gunna στη Georgia και αναγκαστικά, οι συνήγοροι τους πρέπει να χρησιμοποιούν στην υπόθεση τους και στις καταθέσεις, στοιχεία από τα βίντεο κλιπ και τα τραγούδια τους, τα οποία είναι γεμάτα από τα απαγορευτικά ταμπελάκια του Parental Advisory Explicit Content.

Για την ιστορία, ο πρώτος συνελήφθη στην Ατλάντα με την κατηγορία της συμμετοχής στη συμμορία Young Slime Life μαζί με άλλα 28 άτομα, που είναι στην ίδια θέση και το κατηγορητήριο των 88 σελίδων, αναφέρει ότι η συμμορία ενεπλάκη σε ανθρωποκτονίες, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείες και εκφοβισμό μάρτυρα.

Λίγο πιο πίσω, το 2013, στην υπόθεση Dawson v. Delaware με την κατηγορία του φόνου πρώτου βαθμού, το ανώτατο δικαστήριο είχε ανακοινώσει πως είναι αντισυνταγματικό να χρησιμοποιούν λογοκριμένους στίχους ως αποδεικτικό στοιχείο ενώ σ’ εκείνη του Mayem Mal (Jamal Knox το πραγματικό όνομα), που είχε καταδικαστεί σε 2 χρόνια φυλάκισης λόγω τους φαινομενικά προσβλητικών στίχων του κομματιού Fuck the police, ο δικαστής αρνήθηκε να την εξετάσει ξανά για αλλαγή της ποινής.

Να σημειωθεί στα πρακτικά πως τον υπερασπίστηκαν ως μάρτυρες πολλοί καλλιτέχνες όπως οι Killer Mike (Run the Jewels), Chance the Rapper, Meek Mill, 21 Savage, Yo Gotti, Styles P και δημοσίευσαν ένα κείμενο, στο οποίο μεταξύ άλλων, έγραφαν πως «αυτό το κομμάτι είναι ένα αποτέλεσμα ποίησης. Την ιστορία αφηγούνται με ρίμες δύο φανταστικοί χαρακτήρες, που έγινε γνωστή για την υπερβολική και βίαη ρητορική του και η γλώσσα που χρησιμοποιεί έχε μια ποικιλία αλλόκοτων συσχετισμών λέξεων. Δεν χρειάζεται να το προσεγγίζουμε με την κυριολεκτική του έννοια και το γνωρίζουν όλοι οι ακροατές, ακόμα κι εκείνοι με βασικές μουσικές γνώσεις». 

Και για να συμπληρωθεί η τριάδα του νομικού παραλόγου, το 2001, ο ράπερ Mac Philips κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία όταν οι συνήγοροι του κατέθεσαν στη δίκη απόσπάσματα από τους στίχους του. Το 2015, πέντε μάρτυρες της συγκεκριμένης υπόθεσης ανέφεραν πως οι δικηγόροι τους παραπλάνησαν και δύο χρόνια αργότερα, ο βασικός εισαγγελέας μπήκε φυλακή 5 χρόνια για διαφθορά και απάτη. Το απότέλεσμα ήταν να αφεθεί ελεύθερος ο Philipsμετά τα 21 από τα 30 χρόνια που ήταν η ποινή φυλάκισης.