Για πρώτη φορά οι λάτρεις της τέχνης της φωτογραφίας μπορούν να ανατρέξουν σε ένα εμβληματικό για μια ολόκληρη γενιά εγχειρίδιο, κοσμημένο με φωτογραφίες: η Folio Society του Λονδίνου εξέδωσε το «On Photography» της Susan Sontag με 22 φωτογραφίες και μία επιπλέον στο εξώφυλλο. Η Mia Fineman, επιμελήτρια φωτογραφίας στο Metropolitan Museum of Art, η οποία έγραψε τον πρόλογο στην έκδοση, μίλησε στο Blind Magazine, αναφέρει το ΑΠΕ.

Δεν το θεωρεί βιβλίο αναφοράς αλλά «είναι μάλλον ένα βιβλίο με γράψιμο που επηρεάζει και εμπνέει, το οποίο περιέχει προσωπικούς στοχασμούς περί φωτογραφίας και του δεσπόζοντος ρόλου της στη σύγχρονη Δυτική κοινωνία». «Η Sontag ήταν ιδιαίτερα προφητική για την εξέλιξη του μέσου, ιδιαιτέρως στην ανάλυσή της για τη φωτογραφία ως διαδικασία κατανάλωσης, η οποία έχει καταστεί ακόμη πιο έντονη στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στις προειδοποιήσεις της για κόπωση συμπόνιας που έρχεται ως αποτέλεσμα της ατέλειωτης εφόδου εικόνων πολέμου και θηριωδίας» τονίζει.

Στη νέα έκδοση «δούλεψα με τη Folio Society να επιλέξω φωτογραφίες στις οποίες είτε υπήρχαν ευθέως αναφορές στο κείμενο είτε ήταν αρκούντως παρεμφερείς ώστε να συνεισφέρουν στο να φωτιστεί το επιχείρημα (της συγγραφέως)» εξηγεί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Blind Magazine (@blind.magazine)

Συγγράφοντας τον πρόλογο «σκεφτόμουν αναγνώστες που θα ανακάλυπταν πρώτη φορά το βιβλίο καθώς και εκείνους που θα το επισκέπτονταν εκ νέου» λέει. Για την έκδοση του Folio Society επισημαίνει ότι «είναι μια μικρή, εξειδικευμένη έκδοση ενός κλασικού κειμένου που εκδόθηκε πριν από μισόν αιώνα. Είμαι βέβαιη ότι η υποδοχή θα είναι απολύτως διαφορετική από ό,τι ήταν την εποχή της αρχικής έκδοσής του, το 1978».

Στην ερώτηση ποια θεωρεί ως ειδικός που εργάζεται στο Met από το 1997 ότι είναι η πιο σημαντική αλλαγή που έχει επέλθει στην κοινότητα των φωτογράφων, απάντησε: «Κατά τη γνώμη μου, η πιο σημαντική αλλαγή στη φωτογραφία τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι η άνοδος των έξυπνων κινητών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».