Η βρετανίδα, cult καλλιτέχνης Vinca Petersen και η γκαλερί Edel Assanti στο Λονδίνο ένωσαν τις δυνάμεις τους ξεκινώντας μια έκθεση για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της Ουκρανίας. Η διαδικτυακή έκθεση και πώληση εκτυπώσεων -η οποία θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου- υπόσχεται παράλληλα εμφανίσεις από μουσικούς όπως η Sophie Barker, οι Mostar Diving Club και οι Gunville Flats. Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει χρήματα για το Future Youth Project (FYP), μια μικρή οργάνωση δράσης, που ιδρύθηκε, το 2010, από την Petersen και τη φίλη της Clare Cameron. Περιγράφεται από τη φωτογράφο ως «ένα μικρό μοντέλο για μεγάλη αλλαγή», ενώ επικεντρώνεται στη νεολαία μέσω ανθρωπιστικών προγραμμάτων στην Ουκρανία από την ίδρυσή της. Αυτή η έκθεση θέλει να βοηθήσει τους ευάλωτους ανθρώπους που πλήττονται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία και τα χρηματικά κεφάλαια θα μοιραστούν μεταξύ της FYP και της αδελφής οργάνωσης στην Ουκρανία, Happy Child Foundation.

Ukraine Days
Vinca Petersen, Babushkas, near Kharkiv, 2012
Ukraine Days
Vinca Petersen, Biker Café, Tokmak, 2012

«Ταξιδεύω στην Ουκρανία από το 2000, όταν οδήγησα εκεί για πρώτη φορά ένα φορτηγό 7,5 τόνων γεμάτο βοήθεια για τους ανθρώπους που ζουν στη σκιά της καταστροφής του Τσέρνομπιλ», λέει η Petersen στο anothermag.com. «Το 2010, βρήκαμε μια ομάδα ενηλίκων και παιδιών με αναπηρία να μαραζώνουν σε ένα απομακρυσμένο άσυλο στη νοτιοανατολική Ουκρανία και αποφασίσαμε να τους βοηθήσουμε. Αυτοί στάθηκαν η αφορμή. Μαζί με έναν στενό φίλο δημιουργήσαμε το Future Youth Project (FYP) – ένα νόμιμο φιλανθρωπικό ίδρυμα που φτιάχτηκε με βάση την αρχή της αμοιβαίας προσφοράς. Έχουμε οδηγήσει το μικρό λεωφορείο του FYP στην Ουκρανία τρεις φορές ενώ έχουμε επισκεφθεί τη χώρα πολλές φορές, παίρνοντας τους εθελοντές που θέλουν να εργαστούν μαζί μας σε σωματικά και συναισθηματικά ταξίδια, ενώ ταυτόχρονα βοηθάμε αυτούς που βρίσκονται στο άσυλο».

Οι εικόνες προς πώληση -οι οποίες διατίθενται σε μια ειδική σειρά των 20 φωτογραφιών, όλες στην τιμή των 200 λιρών- τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των πολλαπλών ταξιδιών της Petersen στην Ουκρανία και αποτυπώνουν τους «ζεστούς, φιλόξενους και υπέροχα ιδιόρρυθμους» ανθρώπους και τις μοναδικές περιοχές της χώρας. «Πίσω από αυτόν τον [έρανο] κρύβεται η προσωπική μου, διαρκώς αυξανόμενη αγάπη για μια χώρα και τους ανθρώπους της, τους οποίους βρίσκω τόσο συναισθηματικά δυνατούς που χαίρουν της αμέριστης εκτίμησής μου για τη συλλογικότητα, την αγάπη στη φύση και το χιούμορ», λέει η καλλιτέχνης για την ιδιαίτερη σχέση της με την Ουκρανία.

Ukraine Days
Vinca Petersen, Driving Bus Home, 2012
Ukraine Days
Vinca Petersen, Tired Cop, Crimea, 2000

Η φιλανθρωπική οργάνωση της Petersen συνεργάζεται με το ουκρανικό Happy Child Foundation εδώ και 12 χρόνια. «Από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος είμαστε σε συνεχή επαφή με τους φίλους και τους συναδέλφους μας εκεί έξω», λέει. «Καταφέραμε να βοηθήσουμε κάποιους από αυτούς να πραγματοποιήσουν το επίπονο ταξίδι προς την ασφάλεια εκτός Ουκρανίας, αλλά τώρα επικεντρωνόμαστε στο να βοηθήσουμε αυτούς που έμειναν πίσω. Μαζί στέλνουμε ουσιαστική βοήθεια στις ανάδοχες οικογένειές μας και σε άλλες οικογένειες που γνωρίζουμε ότι αγωνίζονται να βρουν βασικές προμήθειες».

Η καλλιτέχνις ελπίζει ότι ο έρανος αυτός θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στο FYP και το Happy Child Foundation, μπροστά στην καταστροφή που έχει προκαλέσει ο πόλεμος. «Η FYP έχει εκτιμήσει την πολύτιμη υποστήριξη πολλών ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια και ανάμεσα στους φίλους μας έχουμε τόσο ταλαντούχους μουσικούς που ήταν προφανές ότι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε θα ήταν να οργανώσουμε μια βραδιά διασκέδασης και αλληλεγγύης στους Ουκρανούς φίλους μας», λέει η Petersen. «Όταν η γκαλερί Edel Assanti μου προσέφερε τον ολοκαίνουργιο χώρο της για να τον χρησιμοποιήσουμε ένιωσα ευγνωμοσύνη και απέραντη ικανοποίηση τόσο για τη στέγη της έκθεσης όσο και για την ευκαιρία που μου έδωσε να χρησιμοποιήσω τις εικόνες που τράβηξα κατά τη διάρκεια πιο ευτυχισμένων εποχών στην Ουκρανία για να βοηθήσω τους Ουκρανούς τώρα. Αυτές οι εκτυπώσεις είναι πολύ συναισθηματικά φορτισμένες για μένα, αλλά έχουν επίσης μια θετικότητα που νομίζω ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε».

Η διαδικτυακή έκθεση Ukraine Days και η πώληση εκτυπώσεων είναι ζωντανά στο edelassanti.com καθ’ όλη τη διάρκεια του Απριλίου.

Ukraine Days
Vinca Petersen, Resistance, Konotop, 2012
Ukraine DaysVinca Petersen, Yalta Beach, Crimea, 2000