Στις αρχές του 1972 οι Rolling Stones έβαζαν τις τελευταίες πινελιές στο Exile on Main Street, ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ τους, στο στούντιο ηχογράφησης Sunset Sound στο Λος Άντζελες. Μετά την κυκλοφορία του, το άλμπουμ έφτασε στο Νο. 1 παγκοσμίως και το συγκρότημα ξεκίνησε μία θορυβώδη, γεμάτη αστέρες περιοδεία στις ΗΠΑ και τον Καναδά, που περιελάμβανε συναυλίες στο Palladium του Χόλιγουντ και στο Forum του Inglewood.

Tο περιοδικό Life ανέθεσε στον φωτογράφο Jim Marshall να τους ακολουθήσει στο σκέλος της περιοδείας στην Καλιφόρνια. Η αριστοτεχνική ματιά του και η απεριόριστη πρόσβαση στο συγκρότημα επέτρεψαν στον Marshall να αιχμαλωτίσει την άγρια rock’n’roll ενέργεια των Stones στα καλύτερά τους. Οι φωτογραφίες των Rolling Stones στη σκηνή και τα παρασκήνια παρουσιάζονται στην έκθεση «The Rolling Stones 1972: Photographs by Jim Marshall» στο Μουσείο Grammy, στο Λος Άντζελες.

«Κάποτε ο Jim ήταν ακόμη ένα μέλος των Stones. Λατρεύω τη δουλειά του, η οποία πρέπει να ήταν αγχωτική κατά καιρούς, αλλά αυτό συμβαίνει σε τέτοιες συναυλίες. Υπέροχη δουλειά και υπέροχος άνθρωπος», έχει δηλώσει ο Keith Richards για τον Jim Marshall, όπως αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης.

Φωτ.: Jim Marshall

Ο Jim Marshall ήταν ο πρώτος και ο μοναδικός φωτογράφος που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης των ΗΠΑ με τιμητικό Grammy, το οποίο απονέμεται σε προσωπικότητες που δεν είναι μουσικοί καλλιτέχνες, αλλά συνεισφέρουν σημαντικά στη μουσική βιομηχανία. Πέθανε τον Μάρτιο του 2010 στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 74 ετών από φυσικά αίτια, μετά από καριέρα 50 ετών και δημιουργία θρυλικών εικόνων που έχουν χαραχθεί στη μνήμη τού κοινού μέσα από τις σελίδες περιοδικών.

Φωτ.: Jim Marshall

Φωτογράφισε τον Johnny Cash κατά τη διάρκεια των ιστορικών συναυλιών του στις φυλακές San Quentin και Folsom και συνόδευσε τη Joan Baez κατά την εκστρατεία προσέλκυσης ψηφοφόρων στην κορύφωση του Κινήματος για τα Πολιτικά Δικαιώματα.

Φωτ.: Jim Marshall

«Βυθίζομαι τόσο πολύ στη φωτογράφιση, που γίνομαι ένα με την κάμερα. Είμαι κατά 95% μέσα στη στιγμή και με το άλλο 5% δουλεύω την κάμερα, σαν μηχανικός… Θέλω να βλέπουν αυτούς τους ανθρώπους, όχι τη δική μου φωτογραφία», είχε τονίσει ο Αμερικανός φωτογράφος.

Φωτ.: Jim Marshall

Η έκθεση «The Rolling Stones 1972: Photographs by Jim Marshall», η οποία ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο του 2023.

Φωτ.: Jim Marshall

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ