Η φωτογραφική  Έκθεση “Save The Water” γίνεται αρωγός του ζητούμενου της τέχνης και του πολιτισμού. Η Φωτογραφική Ομάδα ”Focus On The Soul”  από την εκκίνηση έως και το τέλος των μαθημάτων της φετινής μαθησιακής χρονιάς (Οκτώβριο 2022-Ιούνιο 2023), έθεσε ένα σοβαρό θέμα που αφορά όλο τον πλανήτη : «την έλλειψη – μόλυνση του νερού και την σημαντικότητά του». Στόχος ήταν να εμφυσήσουμε μέσω της τέχνης όλα εκείνα τα ερεθίσματα  που θα προβληματίσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και θα επαναπροσδιορίσουν την σχέση του με το νερό. Ο πλανήτης εκπέμπει σήμα κινδύνου σε πολλά επίπεδα. Η «Κρίση του νερού» όμως είναι επείγουσα προτεραιότητα. Πολλοί συζητούν πως ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα συμβεί λόγω της λειψυδρίας.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα με βάση την έκθεση “Aqueduct Water Risk Atlas” που πραγματοποιήθηκε το 2019, βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης  με τις χώρες που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα με την έλλειψη νερού.

Το νερό είναι η ζωή και ο άνθρωπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος μαζί του. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60% από νερό και η γη κατά 72%. Όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ποιοτική αλλά και η ποσοτική του επάρκεια είναι από τα πιο σπουδαία αγαθά για την βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων. Η ανθρωπότητα καλείται να διαφυλάξει, υπερασπιστεί αλλά και να συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης. Κατόπιν τούτου, αισιοδοξούμε για την κινητοποίηση κοινωνικών ευαισθητοποιήσεων όπου θα οδηγήσουν στο περιορισμό των φαινομένων της αλόγιστης σπατάλης και ρύπανσης του υδάτινου πλούτου.

Τα περιβαλλοντολογικά ζητήματα είναι πλέον μέρος της σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως. Οφείλουμε στις καλλιτεχνικές μας δημιουργίες να διοχετεύουμε μηνύματα διάσωσης που αφορούν το μέλλον του πλανήτη μας.

Φωτ.: Κατερίνα Ταλιαδούρου
Ηλιάνα Χρήστου
Υπατία Κορνάρου

➪ INFO

Παπαδάκη Χριστίνα,  Μεταδιδάκτορας-Ερευνήτρια στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Διοργάνωση – Επιμέλεια Έκθεσης – Εισήγηση Φωτογραφικής Ομάδας “Focus On The Soul” : Υπατία Κορνάρου
Βοηθός Διοργάνωσης Έκθεσης : Λαμπρινή Τζαμουράνη
Συντονίστρια Φωτογραφικής Ομάδας : Αλεξάνδρα Παππά

Συμμετέχοντες  Φωτογράφοι : Δήμητρα Δημήτσα, Κωνσταντίνος Μανιός, Μαρία Μελάκη, Έφη Νικολαΐδου, Βασιλεία Παπαθανασοπούλου, Κατερίνα Ταλιαδούρου, Λαμπρινή Τζαμουράνη, Σταυρούλα Χατζηγεωργίου, Ηλιάνα Χρήστου, Δήμητρα Αμβροσιάτου, Απόστολος Ζάγκος, Εύη Κοπελιά, Υπατία Κορνάρου, Ισιδώρα Κουντούρη, Ελένη Μακρυδάκη, Σάββας Μαυρίδης, Δημοσθένης Παπαγεωργίου, Νίκος Χαϊδούλης.

Στην κεντρική αίθουσα του χώρου θα φιλοξενείται η ομαδική φωτογραφική έκθεση “Save The Water”. Στην μικρή αίθουσα θα προβάλλονται θεματικά βίντεο με  εμπλουτισμένο φωτογραφικό υλικό των μελών της ομάδας.

Εγκαίνια : Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 στις 19:30 μ.μ.
Διάρκεια Έκθεσης : 12 – 22 Οκτωβρίου 2023
Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης : Καθημερινά, 17:00 -22:00

Τοποθεσία : T.A.F – Taf The Art Foundation,  Νορμανού 5 – Μοναστηράκι
Πλησίον Μετρό και Ηλεκτρικό Σταθμό – Στάση Μοναστηράκι  (3 λεπτά περπάτημα).

Η Ομαδική Φωτογραφική Έκθεση “Save The Water” έχει πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ και της Gallery T.A.F./The art foundation.