Όταν ο Martin Parr εντάχθηκε στο Magnum Photos το 1994, η αποδοχή του αντιμετωπίστηκε με βαθύ σκεπτικισμό. Τι μπορούσε να είχε κάνει ο γεννημένος στο Epsom φωτογράφος για να ανταγωνιστεί τον μοναδικό συνιδρυτή του Magnum, Henri Cartier-Bresson; Για τον Γάλλο πρωτοπόρο της φωτογραφίας δρόμου, ο οποίος είχε κάνει την ανθρωπιστική προσέγγιση του μέσου το χαρακτηριστικό του στυλ, η απάντηση θα μπορούσε να βρεθεί στο “σκληρά σκωπτικό μάτι” του Parr, το ίδιο μάτι με το οποίο κοίταζε και κατέγραφε τον κόσμο γύρω του, ξεκινώντας από την πραγματικότητα της μικρής πόλης της Αγγλίας που χρησίμευσε ως το κύριο θέμα των πολλών παγκοσμίως διάσημων οπτικών ιστοριών του.

GB. England. New Brighton. From ‘The Last Resort’. 1983-85.

“Ανήκουμε σε δύο διαφορετικά ηλιακά συστήματα”, είπε ο Cartier-Bresson στον Parr το 1995, αφού είδε την τελευταία του σειρά, η οποία δεν τον είχε εντυπωσιάσει. Για την ακρίβεια, ο γεννημένος στο Chanteloup-en-Brie δημιουργός εικόνων πίστευε ότι “όλοι οι άνθρωποι μοιράζονται κοινές εμπειρίες και επομένως πρέπει να φωτογραφίζονται με ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη”: μια οπτική που, διαμετρικά αντίθετη με εκείνη του Parr – το έργο του οποίου ανέκαθεν ευδοκιμούσε από την ακραία και καρικατουρίστικη απεικόνιση των συμπατριωτών του – εμπόδιζε αρχικά τον Cartier-Bresson να δει τον Άγγλο συνάδελφό του ακόμη και ως φωτογράφο, πόσο μάλλον ως έναν φίλο.

Παρόλα αυτά, η αιχμηρή απάντηση του Parr δεν άργησε να έρθει. “Αναγνωρίζω ότι υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στον τρόπο που γιορτάζετε τη ζωή και στη δική μου υπονοούμενη κριτική σε αυτήν… Αυτό που θα διερωτώμουν μαζί σας είναι: “Γιατί να πυροβολήσετε τον αγγελιοφόρο;”“, αντέτεινε ο φωτογράφος. Καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών, οι δύο τους, οι οποίοι τελικά κατάφεραν να επιλύσουν την αρχική τους διαμάχη, ήταν πάντα πολύ ανοιχτοί όσον αφορά τις αντίθετες επαγγελματικές τους απόψεις. Ωστόσο, αυτό που κανείς τους δεν γνώριζε ήταν ότι, 18 χρόνια μετά την αποχώρηση του Cartier-Bresson, ο Parr θα συνειδητοποιούσε ότι οι μόνο εκ πρώτης όψεως ασυμβίβαστες οπτικές πρακτικές τους ήταν -και είναι, μέχρι σήμερα- οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Βασιζόμενη σε αυτή την παραδοχή, η νέα έκθεση “Συμφιλίωση”, που θα διαρκέσει στο Ίδρυμα Henri Cartier-Bresson στο Παρίσι έως τις 12 Φεβρουαρίου, αντιπαραβάλλει το έργο των δύο σημαντικών φωτογράφων του Magnum σε μια συναρπαστική εξερεύνηση των αντίστοιχων ματιών τους. Με επίκεντρο την τεκμηρίωση της “βορειοαγγλικής κοινωνίας στη δουλειά και στο παιχνίδι” των Cartier-Bresson και Parr, η έκθεση δίνει νέα πνοή στα αρχεία των δημιουργών εικόνων για να αποκαλύψει τι είναι τελικά αυτό που κάνει τους δύο πρωτοπόρους φωτογράφους να μοιάζουν περισσότερο απ’ ό,τι νομίζει κανείς.

Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται το πρωτόγνωρο Stop laughing – This is England του Cartier-Bresson: μια φωτογραφική σειρά που, η οποία ανατέθηκε ως μέρος μιας ταινίας που γυρίστηκε από τον Douglas Hickox για τον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό ITV/ABC το 1962, και παρουσίαζε στους θεατές ένα διεισδυτικό, διασκεδαστικό πορτρέτο των Άγγλων που ζουν στον βιομηχανικό βορρά της χώρας σε Blackpool, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ και Sheffield. Προς έκπληξη όλων, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Parr, οι εικόνες αυτές και ο σχετικός σχολιασμός “παρουσιάζουν μια ανησυχητική ομοιότητα με το πολύπαθο έργο του Martin Parr, που δημοσιεύθηκε στο The Last Resort το 1986, περίπου 24 χρόνια αργότερα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο ίδρυμα στις 4 Νοεμβρίου.

Μαζί με τις πρωτότυπες εκτυπώσεις από αυτό το έργο παρουσιάζονται και στιγμιότυπα από την ταινία του Hickox, το βιβλίο του Martin Parr The Last Resort και το Black Country Stories, μία από τις πρώτες δουλειές του φωτογράφου, η οποία, χρονολογούμενη από το 2009, είδε τον εικαστικό καλλιτέχνη να ταξιδεύει στη Βόρεια Αγγλία για να αποτυπώσει πώς, παραθέτοντας τα λόγια του ίδιου του Cartier-Bresson, “η Αγγλία είναι το πιο εξωτικό μέρος στον κόσμο”. Μιλώντας για τα χαμένα από καιρό στιγμιότυπα του Henri Cartier-Bresson και το γραπτό υλικό που τα συνοδεύει, ο François Hébel, απερχόμενος διευθυντής του Ιδρύματος Henri Cartier-Bresson και πρώην διευθυντής του γραφείου του Magnum στο Παρίσι, λέει ότι αυτά: “είναι ο Martin Parr 25 χρόνια πριν, μόνο που είναι ασπρόμαυρα και ο Henri ψάχνει για πράγματα που τον αφορούν περισσότερο και είναι μάλλον λιγότερο μετωπικός από τον Martin” και προσθέτει ότι μια τέτοια απροσδόκητη επανανακάλυψη ήταν “μια αρκετά εκπληκτική σύμπτωση”.

Blackpool, England. July, 1962 © Fondation Henri Cartier- Bresson / Magnum Photos.

Τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη σε ένα δελεαστικό παιχνίδι αντιθέσεων και συγκρίσεων και εκτεθειμένες σε μια συνεκτική συλλογή ασπρόμαυρων και πολύχρωμων σκηνών, οι 50 φωτογραφίες που ανήκουν στον Γάλλο φωτογράφο-ουμανιστή και οι 50 που τράβηξε ο κατ’ εξοχήν Άγγλος δημιουργός εικόνων αποδεικνύουν πώς, “αν και ο τρόπος προσέγγισής τους ήταν διαφορετικός, ενδιαφέρθηκαν για το ίδιο πράγμα”, εξηγεί ο Hébel. Αναλογιζόμενος τη χρονολογημένη διαμάχη του με τον Cartier-Bresson και την εκπληκτική ομοιότητα μεταξύ της δικής του τεκμηρίωσης της αγγλικής παραλίας και της οπτικής μελέτης του Parr, ο Βρετανός φωτογράφος παραδέχεται ότι “υπάρχει μεγαλύτερη ομοιότητα από ό,τι φαντάζεστε, αλλά αυτό δεν ήταν πολύ εμφανές τότε”. Και αν είναι δύσκολο να πούμε τι θα σκεφτόταν ο πρωτοπόρος της γαλλικής φωτογραφίας για έναν τόσο απίθανο παραλληλισμό, τουλάχιστον οι εικόνες που εκτίθενται στο Reconciliation μιλούν από μόνες τους.