Προς το τέλος του κλασικού έργου επιστημονικής φαντασίας “Back to the Future” του 1985, ο αρχετυπικός τρελός εφευρέτης Doc Brown ανακοινώνει ότι «όπου πάμε, δεν χρειαζόμαστε δρόμους» καθώς το DeLorean που ταξιδεύει στο χρόνο πετάει πάνω από έδαφος. Ενώ τα ιπτάμενα αυτοκίνητα δεν γεμίζουν ακόμη τους ουρανούς μας, για πολλά απ’ αυτά έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία προς την απογείωση και την καθιέρωση. Την περασμένη εβδομάδα το κινέζικο XPeng X2 ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη δημόσια δοκιμαστική πτήση του διθέσιου ιπτάμενου αυτοκινήτου του στην έκθεση τεχνολογίας GITEX στο Ντουμπάι. Το αυτοκίνητο και μοιράζεται ακόμη και το διάσημο σχέδιο της πόρτας του DeLorean με πτερύγια γλάρου.

Το XPeng X2 σηκώνεται κατακόρυφα από το έδαφος χρησιμοποιώντας οκτώ έλικες, χωρίς να χρειάζεται διάδρομο και επομένως είναι κατάλληλο για κατοικημένες αστικές περιοχές. Το όχημα, σχεδιασμένο να μεταφέρει δύο επιβάτες, είναι πλήρως ηλεκτρικό και οι κατασκευαστές του λένε ότι μπορεί να ανεβαίνει στον αέρα με ταχύτητα περίπου δύο μέτρων το δευτερόλεπτο και να φτάσει έως και τα 80 μίλια την ώρα.

Αν και η δοκιμαστική πτήση διήρκεσε μόλις 90 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον Liu Xinyin, επικεφαλής ειδικό αερομεταφορών στην XPeng Aeroht, η τεχνολογία είναι σχεδόν έτοιμη για δημόσια χρήση, αλλά οι κανονισμοί σχετικά με τα ιπτάμενα αυτοκίνητα είναι ακόμα αρκετά μακριά.

Η XPeng σχεδιάζει να συνεργαστεί με κυβερνητικούς φορείς για να δημιουργήσει μια ρυθμιστική υποδομή για ιπτάμενα αυτοκίνητα σε αστικές περιοχές και ο Liu πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα σε περιορισμένους ελεγχόμενους χώρους σε μόλις πέντε χρόνια. Η προοπτική αυτή ευθυγραμμίζεται αρκετά καλά με τα φιλόδοξα σχέδια της κινεζικής κυβέρνησης για την κυκλοφορία ιπτάμενων ταξί έως το 2025.

Εάν η πτήση δεν σας φαίνεται αρκετά φουτουριστική να προσθέσουμε εδώ πως το XPeng X2 είναι εξοπλισμένο με λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να οδηγηθεί χειροκίνητα ή να ρυθμιστεί σε λειτουργία αυτόματης οδήγησης. «Μαθαίνει πώς να αποφεύγει τα άλλα αυτοκίνητα, τα κτίρια και τους ανθρώπους», λέει ο Liu.

Τα στοιχεία αυτόνομης οδήγησης θέτουν περαιτέρω δυσκολίες στο ρυθμιστικό πλαίσιο και επίσης θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποδοχή του κοινού. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν για θέματα ασφάλειας σχετικά με τα αυτόνομα αυτοκίνητα στο έδαφος, πόσο μάλλον για τα οχήματα που πετούν  πάνω από τα κεφάλια τους. Ωστόσο, η XPeng υποστηρίζει ότι είναι στην περίπτωση του ιπτάμενου αυτοκίνητου της είναι πιο ασφαλές να λειτουργεί με αυτόματη πλοήγηση παρά με οδηγό.

Υπάρχουν δεκάδες ιπτάμενα αυτοκίνητα σε διαδικασία «προς τους ουρανούς» σε όλο τον κόσμο και πολλά από αυτά πραγματικά πετούν, όπως το “BlackFly” της καναδικής εταιρείας Opener, το “SD-03” της SkyDrive Inc και το πρωτότυπο “AirCar” της Klein Vision˙ το τελευταίο έκανε μια επιτυχημένη 35λεπτη δοκιμαστική πτήση μεταξύ δύο πόλεων στη Σλοβακία πέρυσι.

Οι υποστηρικτές λένε ότι τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στις αστικές μεταφορές, κάνοντας τους δρόμους λιγότερο πολυσύχναστους και ως εκ τούτου ασφαλέστερους για τους πεζούς και τους ποδηλάτες ενώ επιπλέον για ηλεκτρικά οχήματα όπως το XPeng X2 ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

πηγή: CNN