Η αρχαία τέχνη της κατασκοπείας έχει περιγραφεί ως «το δεύτερο αρχαιότερο επάγγελμα». Η γνώση ήταν πάντα δύναμη – και από τη δημιουργία της πρώτης οργανωμένης κοινότητας, η ανάγκη κάθε ηγεμόνα να μάθει τι κάνουν, πώς σκέφτονται και τι σχεδιάζουν οι εχθροί του πρωτοστατούσε για να εξασφαλίσει την μακροημέρευσή του στην εξουσία.

Η κατασκοπεία αναφέρεται ακόμα και στην Παλαιά Διαθήκη, μέσα από τις μηχανορραφίες των Αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων ενώ τον Μεσαίωνα η διπλωματία και υπηρεσίες πληροφοριών ήταν τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους που ήταν δύσκολο να διαφοροποιηθούν οι πρεσβευτές από τους μυστικούς πράκτορες. Την εποχή των Tudor, οι κατάσκοποι της βασίλισσας Ελισάβετ Α’ είχαν δημιουργήσει μια περίτεχνη μυστική υπηρεσία καθώς ένα τέτοιο δίκτυα ήταν το κλειδί για την επιβίωση σε μία συνθήκη που όλοι κυνηγούσαν το θρόνο.

Η στρατιωτική κατασκοπεία έπαιξε ρόλο σε όλους τους μεγάλους σύγχρονους πολέμους, από τον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο, την Αμερικανική Επανάσταση μέχρι τους Ναπολεόντειους πολέμους. Μεγάλα βήματα έγιναν κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι συνθήκες ευνόησαν τις δραστηριότητες πληροφοριών σε ουδέτερες χώρες όπως η Ελβετία, η Ολλανδία και το Βέλγιο και η Βρετανία σημείωσε ταχεία επιτυχία μετά την ίδρυση των MI5 και MI6 (τότε γνωστές ως Γραφείο Μυστικών Υπηρεσιών) μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα.

Μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η συλλογή πληροφοριών είχε γίνει ένα σημαντικό κυβερνητικό εγχείρημα και τα μέσα κατασκοπείας και οι μυστικές υπηρεσίες ενισχύθηκαν πολύ από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ίσως η πιο διάσημη από τις κατασκοπευτικές οργανώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Special Operations Executive (SOE) ιδρύθηκε στις αρχές του πολέμου. Γνωστός ως «Μυστικός Στρατός του Churchill», πράκτορες της SOE είχαν επιφορτιστεί με τη συλλογή πληροφοριών, τη διεξαγωγή πράξεων δολιοφθοράς και τη δημιουργία και υποστήριξη τοπικών κινημάτων.

Οι στρατηγοί και οι πολιτικοί πάντα χρειάζονταν μυστικές πληροφορίες για να παρακολουθούν και να υπερτερούν των εξωτερικών και εγχώριων εχθρών τους.

Χάρη κυρίως στα έργα ταλαντούχων μυθιστοριογράφων του 20ου αιώνα αλλά και της κινηματογραφικής βιομηχανίας η κατασκοπεία διατηρεί ένα μυστήριο στο κοινό. Διπλοί πράκτορες, κρυφές συναντήσεις, εξαιρετικές τεχνικές δεξιότητες και γνώσεις συνθέτουν την εικόνα των τέλειων κατασκόπων που με περιπετειώδη τρόπο προσπαθούν να συλλέξουν πληροφορίες ή να εξουδετερώσουν τον εχθρό.

Στην πραγματική ζωή, τόσο ο ίδιος ο τομέας της κατασκοπείας όσο και η χρήση της τεχνολογίας έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό με τα χρόνια, με τους αλγόριθμους και τις αναδυόμενες τεχνολογίες να παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στην καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών. Η σύγκλιση και η ραγδαία εξέλιξη τόσων πολλών νέων τεχνολογιών έχουν μετατρέψει τη σύγχρονη πραγματικότητα σε ταινία επιστημονικής φαντασίας που ποτέ δε φανταζόμασταν ότι μπορεί να βιώσουμε εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια και την εξέλιξη των μυστικών υπηρεσιών.

Η διαχρονική γοητεία του κατασκοπευτικού μυθιστορήματος, όπου άνθρωποι όπως ο James Bond ξεπέρασαν τους αντιπάλους τους με ευφυΐα και κομψότητα, δίνει τη θέση της σε μια αφήγηση που κυριαρχείται από την ψηφιακή επιτήρηση και τα αναλυτικά στοιχεία που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Οι σύγχρονοι “κατάσκοποι” κάθονται συχνά πίσω από οθόνες, αναλύοντας terabyte δεδομένων με ταχύτητα και ακρίβεια που κανένας ανθρώπινος πράκτορας δεν θα μπορούσε να καταφέρει. Σε αυτή τη νέα εποχή, η προδοσία του Kim Philby που δρούσε ως διπλός πράκτορας υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης θα είχε προβλεφθεί αλγοριθμικά και οι αποπλανήσεις της Mata Hari θα είχαν απλά καταγραφεί ως δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν ψυχρά.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει εισχωρήσει σημαντικά στον κόσμο της κατασκοπείας και πιθανότατα ενισχύει τις δυνατότητες των ανθρώπινων κατασκόπων και των υπηρεσιών μυστικών υπηρεσιών.

Φωτ.: Shubham Dhage / Unsplash+

Εάν τα όπλα που χρησιμοποιούνται για την κατασκοπεία έχουν αλλάξει, η ίδια η μορφή και δυναμική του πολέμου αλλάζει.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, η ισχύς και η γεωγραφία παρείχαν ασφάλεια. Ο ισχυρός απειλούσε τον αδύναμο, όχι το αντίστροφο. Οι ωκεανοί προστάτευαν τις χώρες η μία από την άλλη και η απόσταση είχε σημασία. Οχι πια. Όσο περισσότερο συνδεόμαστε, τόσο λιγότερο προστατευόμαστε από αυτό που παραδοσιακά παρείχε ασφάλεια σε οποιοδήποτε έθνος: η στρατιωτική ισχύς.  Σε αυτήν την εποχή, κυρίαρχα κράτη όπως οι ΗΠΑ είναι ταυτόχρονα ισχυρά και ευάλωτα σε έναν μεγάλο αριθμό κινδύνων.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις μεταμορφώνουν το τοπίο της απειλής δημιουργώντας νέες αβεβαιότητες και ενδυναμώνοντας νέους αντιπάλους που παλαιότερα ίσως να μην είχαν παρόμοια δυνατότητα. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Αμερική είχε έναν κύριο εχθρό: τη Σοβιετική Ένωση. Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν μια επικίνδυνη εποχή, αλλά ήταν πιο απλή. Η κορυφαία προτεραιότητα πληροφοριών της Αμερικής ήταν ξεκάθαρη. Κάθε απόφαση εξωτερικής πολιτικής βλέπονταν μέσα από το πρίσμα του «Τι θα σκεφτόταν η Μόσχα;»

Τώρα, ένα ευρύ φάσμα διεθνών δρόντων αξιοποιεί την τεχνολογία για να απειλήσει σε τεράστιες αποστάσεις. Χρειάζονται απλώς μια μικρή ομάδα ικανών χάκερ, οπλισμένους με το σωστό σετ εικονικών όπλων, που πιθανώς τροφοδοτούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Με λίγα λόγια, ο πόλεμος δεν είναι πια αυτό που ήταν – ειδικά ο πόλεμος κατασκοπείας.

Είναι πλέον δυνατό για οργανώσεις και κυβερνήσεις να περάσουν τα σύνορα χωρίς να ρίξουν ούτε μια σφαίρα, αποτελώντας σημαντική απειλή ακόμη και για τα πιο ισχυρά έθνη. Πολλές χώρες όπως η Κίνα εξαπολύουν μαζικές κυβερνοεπιθέσεις. Η Ρωσία χρησιμοποιεί το Facebook, το Twitter και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να διεξάγει πόλεμο πληροφοριών ενώ στον πόλεμο του Ισραήλ η παραπληροφόρηση δεν επιτρέπει τα αληθινά γεγονότα να φανούν. Πληθώρα χωρών διαθέτουν αυτόνομα drones μάχης και πολλά χρησιμοποιούνται ήδη. Τρομοκρατικές ομάδες χρησιμοποιούν διαδικτυακά βιντεοπαιχνίδια για να στρατολογήσουν οπαδούς και το Google Earth για να σχεδιάσουν τις επιθέσεις τους. Επικεφαλείς κυβερνήσεων χρησιμοποιούν εργαλεία καταστολής υψηλής τεχνολογίας. Αποτυχημένα κράτη, παραστρατιωτικές οργανώσεις και μη κρατικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν μαζική αναστάτωση, καταστροφή και εξαπάτηση με το πάτημα ενός κουμπιού ενώ οι δημοκρατικές αξίες φαίνεται να απειλούνται.

Φωτ.: Shubham Dhage / Unsplash+

Όγκος πληροφοριών και συλλογή δεδομένων 

Η κατασκοπεία και η συλλογή πληροφοριών έχει εντελώς διαφορετικό σχήμα, μέγεθος και εύρος σήμερα, με εκατομμύρια σημεία δεδομένων να συλλέγονται κάθε στιγμή εν ριπή οφθαλμού. Οι πληροφορίες ταξιδεύουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και ο αριθμός των φορέων που συλλέγουν αυτές τις πληροφορίες έχει αυξηθεί σημαντικά. Το Facebook, το Twitter και η Google επεξεργάζονται εκατοντάδες petabyte δεδομένων κάθε μέρα και νέοι δορυφόροι εμπορικής επιτήρησης εκτοξεύονται σε τακτική βάση.

Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα συμβαίνουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και οι χρόνοι αντίδρασης είναι πλέον πολύ πιο περιορισμένοι. Όπως είπε η πρόεδρος της Διευθύνουσας Επιτροπής του HAI για τη Διεθνή Ασφάλεια, Amy Zegart:  «Κατά τη διάρκεια της κουβανικής πυραυλικής κρίσης του 1962, ο Πρόεδρος Kennedy είχε 13 ημέρες για να συζητήσει κρυφά τι θα έκανε αφού κατασκοπευτικά αεροπλάνα U-2 ανακάλυψαν σοβιετικούς πυραύλους στην Κούβα.
Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος George W. Bush είχε μόλις 13 ώρες για να σταθμίσει τις πληροφορίες σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για εκείνη τη φρικτή επίθεση και πώς οι Η.Π.Α. θα απαντούσαν. Σήμερα, ο χρόνος απόφασης μπορεί να είναι 13 λεπτά ή λιγότερο».

Οι συλλέκτες πληροφοριών είναι παντού και οι κυβερνητικές υπηρεσίες κατασκοπείας πνίγονται στα δεδομένα. Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων καταγράφουν και δημοσιεύουν γεγονότα σε πραγματικό χρόνο, μετατρέποντας τους πάντες σε συλλέκτες πληροφοριών, είτε το γνωρίζουν είτε όχι. Οποιοσδήποτε έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί να έχει πρόσβαση σε δορυφορικές εικόνες του Google Earth, να αναγνωρίζει άτομα χρησιμοποιώντας λογισμικό αναγνώρισης προσώπου και να παρακολουθεί συμβάντα στο Twitter.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014, τα καλύτερα στοιχεία δεν προέρχονταν από κατασκόπους ή κρυφά υποκλοπές επικοινωνιών. Προήλθε από selfies: φωτογραφίες με χρονική σφραγίδα που τραβήχτηκαν από Ρώσους στρατιώτες και δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φόντο τις πινακίδες των ουκρανικών αυτοκινητόδρομων. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει τόσο σημαντικά, ακόμη και οι κονσόλες στο υπόγειο πυρηνικό κέντρο διοίκησης της Αμερικής εμφανίζουν ροές Twitter μαζί με ροές απόρρητων πληροφοριών. Εμπορικές εταιρείες παγκοσμίως εκτοξεύουν εκατοντάδες μικρούς δορυφόρους κάθε χρόνο, προσφέροντας χαμηλού κόστους μάτια στον ουρανό σε όποιον τους θέλει.

 Αυτός είναι ένας ριζοσπαστικός νέος κόσμος και οι υπηρεσίες πληροφοριών παλεύουν να προσαρμοστούν σε αυτόν. Με περιορισμένο χρόνο για τη λήψη αποφάσεων, η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει απαραίτητο εργαλείο, που επιτρέπει στις υπηρεσίες πληροφοριών να επεξεργάζονται αποτελεσματικά μεγάλα σύνολα δεδομένων. Ωστόσο, έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με τη συλλογή δεδομένων χωρίς συναίνεση από άτομα και χώρες. Για παράδειγμα, ο επικεφαλής της MI6 Richard Moore εξέφρασε υποψίες ότι η Κίνα χρησιμοποίησε την πανδημία Covid-19 για να αποκτήσει σύνολα δεδομένων εμβολιασμού όταν το Πεκίνο συχνά ανάγκαζε τις χώρες που αγόραζαν εμβόλια από αυτούς να μοιράζονται τα σύνολα δεδομένων εμβολιασμού μαζί τους.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συλλογή πληροφοριών, σαφώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τον ανθρώπινο παράγοντα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα ανοιχτού κώδικα αποτελεσματικά, αλλά οι εμπιστευτικές πληροφορίες που λαμβάνονται με καλυμμένα μέσα εξακολουθούν να βασίζονται στις ανθρώπινες σχέσεις και τα ένστικτα. Οι δορυφόροι και οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι καλοί στη μέτρηση για παράδειγμα του αριθμού των φορτηγών σε μια γέφυρα, αλλά δεν μπορούν να σας πουν τι σημαίνουν αυτά τα φορτηγά. Χρειάζεστε ανθρώπους για να καταλάβετε τις επιθυμίες, τις προθέσεις και τις επιθυμίες των άλλων. Όσο λιγότερο χρόνο αφιερώνουν οι ανθρώπινοι αναλυτές μετρώντας φορτηγά σε μια γέφυρα, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχουν για να καταλάβουν τι κάνουν αυτά τα φορτηγά και γιατί.

Μυστικότητα και διαφάνεια

Τα μυστικά κάποτε προσέφεραν ένα τεράστιο πλεονέκτημα και η συγκέντρωση πληροφοριών ήταν ένας αγώνας δρόμου για διορατικότητα όπου οι μεγάλες δυνάμεις ήταν οι μόνες που είχαν την ικανότητα να έχουν πρόσβαση σε μυστικά. Τώρα όλοι αγωνίζονται για διορατικότητα και το Διαδίκτυο τους δίνει εργαλεία για να το κάνουν. Τα μυστικά εξακολουθούν να έχουν σημασία, αλλά αν κάποιος μπορεί να αξιοποιήσει όλα αυτά τα δεδομένα καλύτερα και γρηγορότερα σίγουρα θα κερδίσει.
Η εξισορρόπηση της μυστικότητας και της διαφάνειας είναι ένας διαχρονικός αγώνας. Το απόρρητο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πηγών πληροφοριών και των μεθόδων συλλογής, καθώς και για την εξασφάλιση πλεονεκτημάτων. Η διαφάνεια είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της δημοκρατικής λογοδοσίας. Η υπερβολική μυστικότητα προκαλεί κατάχρηση. Η υπερβολική διαφάνεια κάνει τη νοημοσύνη αναποτελεσματική.

Στην ψηφιακή εποχή, ωστόσο, η μυστικότητα εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή οι αναδυόμενες τεχνολογίες θολώνουν σχεδόν όλα τα παλιά όρια της γεωπολιτικής.

Στον 21ο αιώνα, η οικονομία και η πολιτική ασφάλειας έχουν γίνει στενά αλληλένδετες λόγω των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και της δραματικής προόδου σε τεχνολογίες διπλής χρήσης όπως η τεχνητή νοημοσύνη που προσφέρουν εμπορικές και στρατιωτικές εφαρμογές που αλλάζουν το παιχνίδι. Μέχρι τώρα, οι υπηρεσίες πληροφοριών εστίαζαν στην κατανόηση ξένων κυβερνήσεων και τρομοκρατικών ομάδων. Σήμερα πρέπει επίσης να κατανοήσουν τους αμερικανικούς κολοσσούς τεχνολογίας και τις νεοφυείς επιχειρήσεις — και πώς οι κακόβουλοι παράγοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους εφευρέσεις εναντίον τους.

Η εξασφάλιση του πλεονεκτήματος σε αυτόν τον νέο κόσμο σημαίνει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να συνεργαστούν με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απειλών και την αξιοποίηση της εμπορικής τεχνολογικής προόδου.

 

➸ Ακολουθήστε το OLAFAQ στο FacebookTwitter και Instagram.