Μια συνάντηση με το γνωστό φωτογράφο, Nick Knight στο metaverse, θα σήμαινε την είσοδο σε έναν από τους λίγους εικονικούς κόσμους που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή, όπου όλα μοιάζουν σαν να είναι φτιαγμένα από αταίριαστα μπλοκ Lego και η δυσλειτουργία κυριαρχεί. Δεν είναι ακριβώς το ιδανικό μέρος συνάντησης για τον διάσημο φωτογράφο, ο οποίος έχει συνηθίσει περισσότερο να εργάζεται στους εξαίσιους εικαστικούς κόσμους καλλιτεχνών όπως η Björk ή ο Alexander McQueen.

Στην πραγματικότητα, η έλλειψη ελκυστικών επιλογών από το Meta του Mark Zuckerberg ή τον δημιουργό του Fortnite Epic, είναι εν μέρει αυτό που ο Knight είναι εδώ για να καλύψει, καθώς μοιράζεται σχέδια για το δικό του metaverse σκηνικό – μια εικονική εκδοχή του χώρου μόδας και φωτογραφίας του IRL. SHOWstudio. Στην πρώτη γραμμή αυτού του project βρίσκεται η συνεργασία του με το μοντέλο και καλλιτέχνη Jazzelle Zanaughtti (γνωστή στο Instagram ως @uglyworldwide), με την οποία δημιουργούν μαζί 8.000 μοναδικά avatars.

Με τον τίτλο Ikon-1, αυτή η εκτεταμένη σειρά avatar έχει δημιουργηθεί κατ’εικόνα της Jazzelle, σε μια φωτορεαλιστική απόδοση. Οι σχετικές ελευθερίες του ψηφιακού κόσμου, ωστόσο, επιτρέπουν στον Knight –που εργάζεται μαζί με τον ψηφιακό καλλιτέχνη Tom Wandrag – να παραμορφώσει το σώμα και τα ρούχα τους. Σε μια εικόνα, τα avatars μεταμορφώνονται σε cyborg τυλιγμένα σε αστραφτερό μέταλλο. Σε μια άλλη, το δέρμα τους είναι στολισμένο με κρυστάλλους κάτω από ένα chest piece που αψηφά τη βαρύτητα.

Το ikon-1 φοράει ρούχα Studio PMS

Φυσικά, 8.000 εικόνες είναι πολλές και το γεγονός ότι ο Knight προσφέρει τα avatars Ikon-1 ως NFTs, τα οποία ωστόσο βρίσκονται σε μια εντελώς διαφορετική σφαίρα από τα CryptoPunks και τους Bored Apes. Εκεί που το Ikon-1 διαφέρει θεμελιωδώς, είναι η δέσμευση του Knight να δημιουργεί όμορφες εικόνες στο χέρι, αντί να τροφοδοτεί μερικά βασικά χαρακτηριστικά σε έναν αλγόριθμο και να τον αφήνει να αναπαράγει χιλιάδες ήπιες επαναλήψεις. «Το να προσπαθείς να δημιουργήσεις κάτι που είναι όμορφο, δεν γίνεται απλά με το πάτημα ενός πινέλου», λέει ο Knight. «Το να κάνεις οτιδήποτε καλά είναι απίστευτα δύσκολο και χρειάζεται δουλειά».

Για να κάνει αυτή τη δουλειά, ο Knight συγκέντρωσε μια ομάδα που περιλαμβάνει επίσης την nail artist Marian Newman και τον κομμωτή Eugene Souleiman, του οποίου τα headpieces προσθέτουν κάτι το φουτουριστικό στο έργο, μέσω σαρώσεων φυσικών υλικών όπως φτερά, μέλι και φλοιό ευκαλύπτου. Τα ρούχα, εν τω μεταξύ, προέρχεται από 30 ανερχόμενους σχεδιαστές ψηφιακής μόδας. «Παρατήρησα πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν δούλευα με το Central Saint Martins και το London College of Fashion, απόφοιτους να ασχολούνται με το ψηφιακό σχέδιο», εξηγεί ο Knight. «Σκέφτηκα, πριν από τρία χρόνια, “Λοιπόν, πού στο καλό θα το βάλουν αυτό; Είναι ενδιαφέρον, αλλά τι θα κάνουν με αυτό;” Είναι πλέον ξεκάθαρο τι μπορούν να κάνουν με αυτό».

Τα NFTs του Ikon-1 δεν προσφέρονται μόνο για επίδειξη στο metaverse. Ο Knight σκοπεύει να επεκτείνει το έργο στο SHOWstudio, με τη βοήθεια του καταξιωμένου αρχιτέκτονα David Chipperfield. Στη συνέχεια, κάθε NFT θα λειτουργεί παράλληλα και ως ένα είδος εισιτηρίου, παρέχοντας στους κατόχους πρόσβαση σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως εικονικές φωτογραφίσεις με τους Knight και Jazzelle, όπου θα μπορούν να περπατούν στο χώρο και ακόμη και να συμβάλλουν δημιουργικά στο χτίσιμο αυτού του κόσμου.

To ikon-1 φοράει ρούχα Sapiensi

Κατά την περίοδο της καραντίνας και του εγκλεισμού, ο φωτογράφος άρχισε να αναρωτιέται βαθύτερα για το μέλλον και την επιβίωση της πραγματικότητας σε έναν εικονικό κόσμο, όπως το metaverse. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Ikon-1. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μην είναι ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και ένα σωρό εταιρικά πρόσωπα αυτοί που διαμορφώνουν το metaverse. Θα πρέπει να έχουμε δημιουργικότητα που δεν υπάρχει πίσω από ένα paywall και όπου δε χρειάζεται να δίνεις πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα σου για να γίνεσαι τροφή για τα δημογραφικά στοιχεία της διαφήμισης κάποιου», δηλώνει ο Knight.

Σχετικά με το μέλλον της μόδας, ο Knight αναφέρει πως πρέπει να εξελιχθεί για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα του metaverse. Σύμφωνα με τον φωτογράφο, κάτι τέτοιο είναι επιτακτικό να συμβεί για δύο λόγους. Πρώτον, «η μόδα αφορά το μέλλον, είναι ένα μελλοντικό προγνωστικό μέσο. Επομένως θα πρέπει να κοιτάξει στο μέλλον».

Το ikon-1 φοράει τοπ Romain Gaulthier

Ο άλλος λόγος είναι πολύ απλά ότι η μόδα είναι ο τρίτος χειρότερος ρυπαντής στον κόσμο. «Δεν μπορούμε απλώς να το αγνοήσουμε. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι’αυτό, ώστε να το διορθώσουμε. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το ότι τα NFTs είναι ρυπογόνα, αλλά το blockchain Ethereum στο οποίο εργάζομαι, πλέον χρησιμοποιεί το 1% της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούσε, επομένως πλέον δεν αποτελεί καν πρόβλημα. Περίμενα να συμβεί αυτό για να λανσάρω τη συλλογή».

Σχετικά με τη βιομηχανία ρουχισμού αλλά και τη δημιουργική επιθυμία του καθενός να εκφράζεται μέσα από το ντύσιμό του, ο Nick Knight έχει να δηλώσει τα εξής: «Ίσως, θα πρέπει να βρούμε μια διαφορετική σχέση με το ρούχο. Ίσως, κάποιος θα μπορεί να έχει ένα στυλ ντυσίματος για το metaverse – πολύ πιο πειραματικό και ιδιότροπο – και από την άλλη, ένα άλλο στυλ για την καθημερινή του ζωή. Νομίζω ότι αυτά τα δύο πράγματα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους. Αν θέλουμε να έχουμε περισσότερες επιλογές και να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα και να εξελισσόμαστε, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβαίνει εις βάρος του περιβάλλοντος. Δεν μπορείς να το αποφεύγεις. Δεν μπορείς να λες συνέχεια: “Ω, είναι απαίσιο, αλλά θα κάνουμε κι άλλη κολεξιόν”. Δεν έχει νόημα. Κάποια στιγμή, πρέπει να πούμε: “Φτάνει”».

Το ikon-1 φοράει ρούχα Saranya Umashankar & Elfe De Cité

Με πληροφορίες από Dazed.