Ο όρος “Kαταραμένη Tεχνητή Nοημοσύνη” είναι μια νέα μορφή οπτικής αισθητικής που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και βασικά αφέρεται σε ένα στυλ ψηφιακής τέχνης το οποίο χαρακτηρίζεται από απόκοσμες, σουρεαλιστικές και άκρως ανησυχητικές εικόνες, οι οποίες συχνά παράγονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI) και αλγορίθμων μηχανικής μάθησης.

Στον πυρήνα του, το “Cursed AI” αφορά την εξερεύνηση των ορίων του τι θεωρείται όμορφο ή αισθητικά ευχάριστο σήμερα. Είναι μια προσπάθεια να ανατραπούν οι παραδοσιακές έννοιες της ομορφιάς και να δημιουργηθεί κάτι που είναι πιο προκλητικό και προκαλεί πολλή σκέψη.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Cursed AI είναι η χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης. Αυτοί οι αλγόριθμοι εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, όπως εικόνες, βίντεο και κείμενο, και είναι ικανοί να παράγουν νέο και μοναδικό περιεχόμενο με βάση αυτά τα δεδομένα. Αυτή η ικανότητα δημιουργίας νέου οπτικού περιεχομένου έχει οδηγήσει σε μερικές πραγματικά παράξενες και ανησυχητικές εικόνες. Για παράδειγμα, ορισμένες εικόνες της Cursed AI μπορεί να παρουσιάζουν ανθρώπινα πρόσωπα που έχουν παραμορφωθεί και διαστρεβλωθεί πέρα από κάθε αναγνώριση, ή μπορεί να δείχνουν παράξενα και σουρεαλιστικά τοπία που αψηφούν κάθε λογική και αιτία.

Παρά την ανησυχητική φύση της Cursed AI, η τέχνη αυτή έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι αξιοποιεί μια ευρύτερη πολιτιστική γοητεία για το παράξενο και το αλλόκοτο. Σε μια εποχή συνεχούς τεχνολογικής προόδου, υπάρχει ένα αυξανόμενο αίσθημα ανησυχίας σχετικά με τη δύναμη των μηχανών και το ενδεχόμενο να ξεπεράσουν μια μέρα την ανθρώπινη νοημοσύνη. Ταυτόχρονα, η τέχνη Cursed AI αντανακλά και ευρύτερες τάσεις στον κόσμο της τέχνης. Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση των διασταυρώσεων μεταξύ τεχνολογίας και τέχνης, και το Cursed AI είναι τελικά το μοναδικό παράδειγμα του πώς αυτοί οι δύο τομείς μπορούν να συναντηθούν για να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά μοναδικό.

Μια άλλη σημαντική πτυχή του Cursed AI είναι η σχέση του με την έννοια της “Κοιλάδας του Αλλόκοτου” (Uncanny Valley). Αυτή αναφέρεται στην ιδέα ότι καθώς τα ρομπότ και άλλα τεχνητά όντα γίνονται όλο και πιο ανθρωποειδή στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά τους, ταυτόχρονα γίνονται όλο και πιο ανησυχητικά και ανατριχιαστικά για τους ανθρώπινους παρατηρητές του κυβερνοχώρου. Η τέχνη του Cursed AI παίζει με αυτή την ιδέα δημιουργώντας εικόνες που είναι ταυτόχρονα οικείες και άγνωστες. Μπορεί να παρουσιάζουν ανθρωπόμορφες φιγούρες ή τοπία, αλλά είναι παραμορφωμένες, και παραμορφωμένες εννοούμε με τρόπους που τις κάνουν να μοιάζουν σαφώς “άλλες”. Ένας άλλος Ομπάμα, ένας άλλος Μπομπ Ντίλαν, ένας άλλος Ρόμπερτ Σμίθ, μια άλλη Θάτσερ, ένας άλλος εσύ!

Εν κατακλείδι, το Cursed AI είναι μια νέα μορφή οπτικής αισθητικής που χαρακτηρίζεται από άρρωστες μηχανικές εικόνες. Αποτελεί μια προσπάθεια να ανατραπούν οι παραδοσιακές έννοιες της ομορφιάς, να δούμε την νέα ψηφιακή ομορφιά έτσι όπως μπορεί να την καταλαβαίνουν μέσω “πειραγμένων” prompts οι σύγχρονες μηχανές -ακόμα κι εκείνες που απαγορεύουν τη χρήση λέξεων όπως σεξ, αίμα, ευχαρίστηση, σκοτώνω, φόνος, κ.λπ.- και να δημιουργηθεί κάτι πιο προκλητικό για τη σύγχρονη σκέψη. Μέσω της χρήσης αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και άλλων μορφών τεχνολογίας, το Cursed AI διευρύνει τα όρια του εφικτού στην τέχνη και εξερευνά τις διασταυρώσεις μεταξύ τεχνολογίας και αισθητικής. Κάθε εβδομάδα σε αυτό εδώ το σημείο θα σας παρουσιάζουμε τις 20 πιο περίεργες εικόνες που είδαμε στην Κοιλάδα του Αλλόκοτου.

Artwork: Robert Wayne
Artwork: Wujo Rafalsky
Artwork: Artstufs
Artwork: Nathan Lichter
Artwork: Pete Hannah
Artwork: Nickolas James Landry
Artwork: Justin Garbett
Artwork: Ukasz Golas
Artwork: Ukasz Golas
Artwork: Hans Åberg
Artwork: Wujo Rafalsky
Artwork: ANZU ART A.I Artwork
Artwork: Pete Hannah
Artwork: Pete Hannah
Artwork: Ukasz Golas
Artwork: Hans Åberg
Artwork: Damon Griffith
Artwork: Pete Hannah
Artwork: Pablo Anthony Diaz
Artwork: Damon Griffith