Ένα από τα δημοφιλέστερα φεστιβάλ στον κόσμο μεταμορφώνει αυτές τις μέρες το Βερολίνο. Το Festival of Lights πραγματοποιείται φέτος για 18η φορά και εντυπωσιάζει με καμβά το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. Ήδη έχουμε τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από το event.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 16. Για δέκα μέρες, ορόσημα της πόλης, ιστορικά μέρη, δρόμοι, πλατείες και γειτονιές του Βερολίνου φωτίζονται θεαματικά. Συνολικά φέτος 35 σημεία έχουν μετατραπεί σε έργα τέχνης με φως, μεταξύ των οποίων ο Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου, ο Πύργος Τηλεόρασης, η συνοικία Νικολάι, ο καθεδρικός του Αγίου Χέντβιχ, η Όπερα Βερολίνου, το Hotel de Rome, η Πύλη του Βρανδεμβούργου και το Ανάκτορο Σαρλότενμπουργκ. Τα installations στην Bebelplatz είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, ενώ θεαματικές προβολές υπάρχουν και στην πλατεία Potsdamer.

Photo: Festival of Lights

Στόχος του φεστιβάλ είναι κάθε φθινόπωρο να κατευθύνει τη ματιά μας σε κρυμμένα κομματάκια πολιτισμού στο αστικό περιβάλλον, στις τέχνες και στην τεχνολογία.

Το motto για τη φετινή χρονιά είναι ‘’Visions of our Future’’. Οργανισμοί και εταιρείες έχουν κληθεί να δημιουργήσουν φουτουριστικές εικόνες βασισμένες σε διάφορα θέματα, όπως η βιωσιμότητα, η επιστημονική ανακάλυψη, η ενσυνειδητότητα, ο ανθρωπισμός και η διαφορετικότητα. Την ίδια ώρα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και το ίδιο το φεστιβάλ ανέπτυξε μια νέα ιδέα που εξαρτάται εξ ολοκλήρου από ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Photo: Festival of Lights
Photo: Festival of Lights

Όπως τονίζει η ίδια η διοργάνωση, το 2022 είναι μια δύσκολη χρονιά. Σε τόσο δύσκολους καιρούς, οι άνθρωποι αντλούν δύναμη από την τέχνη. Βρίσκουν έτσι το κουράγιο να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και ανακαλύπτουν νέα θέληση για ένα καλύτερο μέλλον. Η light art είναι μια τέχνη γεμάτη ποικιλομορφία, καινοτομία… και βέβαια φως. Και επιδιώκει να μας μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας ενώνοντας σε ένα event καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση, το θέαμα είναι παραπάνω από εντυπωσιακό.

Τα best of της διοργάνωσης του 2021:

Photo: Festival of Lights
Photo: Festival of Lights