Αυτό που κάνει την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση τόσο διαφορετική από τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις είναι η σύγκλιση και η αλληλεπίδραση μεταξύ πολλαπλών τάσεων τεχνολογίας ταυτόχρονα. Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια εποχή όπου η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να μας βοηθήσουν, να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη και να καθορίσουν το μέλλον μας. Smartphones, τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη πραγματικότητα, social media και metaverse έχουν εισχωρήσει στην καθημερινότητά μας επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας.

Το Consumer Electronics Show (CES), το μεγαλύτερο τεχνολογικό συνέδριο στον κόσμο παρουσίασε το Γενάρη φουτουριστικά gadgets και λαμπερές τεχνολογικές καινοτομίες. Διαφανείς τηλεοράσεις, συσκευές gaming, ολοένα πιο ισχυροί φορητοί υπολογιστές, καθημερινά αντικείμενα που έγιναν έξυπνα και έχουν στόχο την βελτίωση της καθημερινότητάς μας κέρδισαν τις εντυπώσεις ενώ ανέδειξαν τάσεις που αναμένεται να αλλάξουν τη ζωή μας στο μέλλον.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Το AI είναι παντού γύρω μας. Είναι σε μηχανές, ρομπότ, ακόμη και στα smartphone μας. Βοηθοί φωνητικών εντολών όπως η Siri, η Alexa και ο Βοηθός Google αποδεικνύουν πόσο μακριά έχει ήδη φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά θα μπορούσε τελικά να βρει τον δρόμο της σε πράγματα όπως οι υπηρέτες ρομπότ.

Φέρνοντας την επίλυση προβλημάτων σε επικά νέα επίπεδα, η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στην εμπειρία του χρήστη. Είτε αυξάνει την προσβασιμότητα είτε ενισχύει την αποτελεσματικότητα, οι λύσεις υλικού και λογισμικού τελευταίας τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας παγκοσμίως.

Εταιρείες όπως η Walmart και η L’Oréal πρότειναν τρόπους για την τεχνητή νοημοσύνη να κάνουν τις αγορές πιο έξυπνες. Η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδότησε τα πάντα, από εφαρμογές που μεταφράζουν τα κλάματα του μωρού  και ρομπότ που φιλοξενούν τον σκύλο σας μέχρι μαξιλάρια που σας εμποδίζουν να ροχαλίζετε. Έγινε μάλιστα σχεδιαστής μόδας με μια σειρά ρούχων μόδας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IMKI (@imki.tech)

Για να έχουμε μία ολοκληρωμένη χρήση της ΤΝ στο μέλλον, που θα εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητές της, θα χρειαστεί χρόνος, πειραματισμοί και πολλές δοκιμές στον πραγματικό κόσμο. Ένα είναι σίγουρο όμως, ότι οι εφαμοργές της θα συνεχίσουν να κυριαρχούν τις τεχνολογικές έρευνες και τις ζωές μας σε σημαντικό σημείο από εδώ και πέρα.

Nανοτεχνολογία και επιστήμη υλικών

Η επιστήμη των υλικών (που συμπεριλαμβάνει την μελέτη, τον σχεδιασμό και την ανακάλυψη νέων υλικών με βελτιωμένες ιδιότητες που δεν υπάρχουν στην φύση.) και η νανοτεχνολογία (η επιστήμη του ελέγχου της ύλης σε μικρή κλίμακα, σε ατομικό και μοριακό επίπεδο) μας έχουν ήδη δώσει μερικές απίστευτες προόδους, από μικροσκοπικά τσιπ υπολογιστών, οθόνες smartphone και λιθίου- μπαταρίες ιόντων, μέχρι υφάσματα ανθεκτικά στους λεκέδες.

Κοιτάζοντας το μέλλον, αυτή η τάση θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές ανακαλύψεις στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, να κάνει την ηλιακή ενέργεια πιο προσιτή και να προσφέρει άλλες προόδους που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Η συγχώνευση της τεχνητής νοημοσύνης και της νανοτεχνολογίας οδήγησε σε εξαιρετικά εξελιγμένα και μικροσκοπικά ρομπότ, που συνήθως αναφέρονται ως νανορομπότ. Αυτά τα μικροσκοπικά μηχανήματα είναι επί του παρόντος ικανά να εκτελούν εργασίες πέρα από τις δυνατότητες των μεγαλύτερων ομολόγων τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ας πούμε πολύ αποτελεσματικά στη χορήγηση φαρμάκων. Κανονικά, τα φάρμακα δρουν σε ολόκληρο το σώμα πριν φτάσουν στην περιοχή που έχει προσβληθεί από την ασθένεια. Χρησιμοποιώντας τη νανοτεχνολογία, το φάρμακο μπορεί να στοχευτεί σε μια ακριβή τοποθεσία πουτο καθιστά  πολύ πιο αποτελεσματικό και μειώνει τις πιθανότητες πιθανών παρενεργειών.

νέες τεχνολογίες νανορομπότ
Πηγή: Human Paragon

Η τεχνολογία συνδέεται με τη φύση

Η ανάγκη για ένα πιο φιλικό προς το περοβάλλον μέλλον είναι πιο έντονη από ποτέ. Με την αστικοποίηση να έχει κυριαρχήσει τη ζωή μας, έχουμε απομακρυνθεί τρομακτικά από τη φύση ενώ οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι πλέον πιο εμφανείς από ποτέ. Είναι λοιπόν απαραίτητο, οι εταιρείες τεχνολογίας να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον αλλά και να αποκαταστήσουν τη σχέση μας με τη φύση. Η Agapyo  παρουσίασε ένα βιοδιασπώμενο πλαστικό που θα μπορούσε να προστεθεί σε ένα τυπικό σωρό κομποστοποίησης, ενώ η Neoplants  έχει κατασκευάσει ένα φυτό εσωτερικού χώρου για να αφαιρεί 30 φορές  από τον αέρα των εσωτερικών χώρων.

Για τους λάτρεις των πουλιών, τα κιάλια Axe Visio  της Swarovski Optik μπορούν να αναγνωρίσουν οποιοδήποτε πουλί που εντοπίσετε. Τραβάνε επίσης μια φωτογραφία και δημιουργούν ένα αρχείο της εύρεσης. Εν τω μεταξύ, το Haikubox μια οικιακή συσκευή που ακούει τραγούδια πουλιών στη γειτονιά σας, αναγνωρίζει επίσης το πουλί και καταγράφει το τραγούδι και την ώρα της ημέρας για τη συλλογή σας. Και οι δύο συσκευές προσφέρουν έναν τρόπο στους χρήστες όχι μόνο να αλληλεπιδρούν με τη φύση, αλλά να δημιουργούν δεδομένα στα οποία μπορούν να αναφέρουν για τη δική τους εκπαίδευση ή, σε κλίμακα, ακόμη και να εμβαθύνουν τους διαθέσιμους πόρους για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων.

Ηλεκτρικά και αυτοoδηγούμενα αυτοκίνητα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι στους δρόμους μας εδώ και αρκετό καιρό και μόνο βελτιώνονται. Οι μπαταρίες των αυτοκινήτων διαρκούν περισσότερο, η υποδομή του σταθμού φόρτισης αυξάνεται και η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επενδύεται σε μεγάλο βαθμό, πράγμα που σημαίνει ότι πολύ σύντομα ίσως αποτελούν και την πλειοψηφία των αμαξιών που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η Tesla διαθέτει ήδη μια πολύπλοκη λειτουργία Αυτόματου πιλότου που μπορεί να αναλάβει ορισμένους ελέγχους οδήγησης, αλλά μια μέρα οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ελπίζουν να μας αφήσουν να έχουμε ένα εντελώς hands-free αξιόπιστο αμάξι. Το τελευταίο πρωτότυπο αυτοκίνητο της LG  όχι μόνο επανεξέτασε την εμπειρία των επιβατών στα αυτόνομα οχήματα αλλά και αυτή των πεζών γύρω τους. Ένα από τα πολλά προτεινόμενα χαρακτηριστικά του είναι η δυνατότητα προβολής μιας πράσινης διάβασης πεζών στο δρόμο για να ενημερώνει τους ανθρώπους ότι είναι ασφαλές να το διασχίσουν.

Η BMW παρουσίασε ένα SUV τηλεκατευθυνόμενης οδήγησης που δεν απαιτούσε την προσθήκη πρόσθετου υλικού στα υπάρχοντα οχήματά της — απλώς κάποιες τροποποιήσεις λογισμικού. Ενώ η εταιρεία έθεσε την ιδέα για υπηρεσίες παρκαδόρου, που πιλοτάρονται από ανθρώπους που οδηγούν εξ αποστάσεως, θα μπορούσε θεωρητικά να επεκταθεί σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Η βιομηχανική επανάσταση του metaverse

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το metaverse δεν έχει αποδειχθεί ακόμα συναρπαστικό. Οι υποσχέσεις για εικονικά γραφεία και κοινωνικά στέκια εξαφανίζονται όταν διαθέτουν πραγματικούς χώρους για τέτοιες δραστηριότητες — για να μην πω τίποτα για το κόστος ακόμη και για μια μέτρια ρύθμιση VR. Η φετινή CES άλλαξε το σενάριο του μετασύμπαντος διαφημίζοντας έννοιες που, αν και πιο εξειδικευμένες, μπορεί να αποδειχθούν πιο πειστικές.
Κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του, ο Roland Busch,  Διευθύνων Σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού Siemens, εισήγαγε την έννοια του «βιομηχανικό metaverse».

Νέες τεχνολογίες, Industrial metaverse
Πηγή: Nttd data Solutions

Χρησιμοποιώντας συσκευές VR και φυσικές-πραγματικές προσομοιώσεις, ο Busch πρότεινε εικονικούς χώρους όπου οι μηχανικοί και οι επιμελητές θα μπορούσαν να εργαστούν για την κατασκευή μοντέλων με ακρίβεια στη ζωή (γνωστά και ως ψηφιακά δίδυμα). Αυτά τα εικονικά ψηφιακά δίδυμα θα επέτρεπαν στους επαγγελματίες να κατασκευάσουν πρωτότυπα από αυτοκίνητα μέχρι αεροπλάνα και ακόμη και ολόκληρα εργοστάσια σε εικονικούς χώρους. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να δοκιμαστούν ρεαλιστικά στους ίδιους χώρους – επιτρέποντας στις εταιρείες να εξοικονομήσουν κόστος πρώιμων μοντέλων και κατασκευής.

Άλλες εταιρείες προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε αυτούς τους εικονικούς χώρους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν μηχανισμό που μπορεί να φορά ο χρήστης ενός συστήματος εικονικής πραγματικότητας και έτσι θα μπορεί να «ακουμπά» διάφορα αντικείμενα. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του μηχανισμού, με αυτόν ο χρήστης θα μπορεί να αγγίζει τους τοίχους των εικονικών χώρων στους οποίους κινείται, αποκτώντας έτσι καλύτερη αίσθηση του περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται. Θα μπορεί επίσης να «αγγίζει» έπιπλα και αντικείμενα, ακόμη και να νιώθει την αντίσταση όταν προσπαθεί να τα μετακινήσει.

Νέες τεχνολογίες
Πηγή: Carnegie Mellon University

Τεχνολογίες που προωθούν την υγεία

Ενώ συσκευές όπως τα smartphone και τα smartwatches μας προσφέρουν μία μικρή εικόνα της κατάστασης του σώματός μας, οι τεχνολογικές εξελίξεις υπόσχονται να παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη και κατανόηση του σώματός μας — και τελικά, περισσότερες πληροφορίες για να μπορούμε να δράσουμε προληπτικά.

Διαθέτουμε ήδη έξυπνες οδοντόβουρτσες που παρακολουθούν την τεχνική βουρτσίσματος σας για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε καλή δουλειά κάθε φορά που βουρτσίζετε. Τι θα γινόταν όμως αν η οδοντόβουρτσά σας μπορούσε να στείλει αυτά τα δεδομένα στον οδοντίατρό σας, ώστε να μην χρειάζεται καν να σας ρωτήσουν εάν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά; Ή, ίσως λιγότερο τρομακτικό, χρησιμοποιώντας αισθητήρες για την παρακολούθηση της οδοντικής σας υγείας σαρώνοντας για κοιλότητες ή συσσώρευση πλάκας.

Το νέο μόνιτορ υγείας BeamO της Withing συνδυάζει στηθοσκόπιο, οξύμετρο, ΗΚΓ και θερμόμετρο σε μία συσκευή. Η συσκευή όχι μόνο ανοίγει την πόρτα σε μια πληθώρα δεδομένων αυτοελέγχου, αλλά επιτρέπει στον χρήστη να καταγράφει τα δεδομένα και να τα στέλνει στον γιατρό του. Με τέτοια δεδομένα, οι γιατροί θα μπορούσαν να κάνουν τις διαγνώσεις τηλευγείας πιο ακριβείς αναγνωρίζοντας συμπτώματα που μπορεί να μην εμφανίζονται σε μια ψηφιακή κάμερα ή μέσω μιας γρήγορης συνομιλίας. Άλλα gadgets για την υγεία στοχεύουν να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρίες να συνδέονται πιο απρόσκοπτα με τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας. Η TranscribeGlass προσέφερε στους κωφούς ένα προσάρτημα γυαλιών που σε πραγματικό χρόνο προβάλλει υπότιτλους κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, ενώ τα γυαλιά της Lumen αναπαράγουν πολλές από τις εργασίες ενός σκύλου που βλέπει για τυφλούς.

Η δουλειά θέλει τρόπο όχι κόπο

Πολλές εταιρείς στοχέυουν στην επίτευξη μιας ισορροπίας προσωπικής και εργασιακής ζωής. Υπάρχουν πολλές νέες τεχνολογίες που στοχεύουν στο να κάνουν την καθημερινότητα στο χώρο εργασία μας ευκολότερη, πιο παραγωγική ή απλά πιο ομαλή. Η AdHawk Microsystems παρουσίασε γυαλιά οράσεως που αναλύουν τις μικρές κινήσεις των ματιών του χρήστη, υποδεικνύοντας τα μοτίβα που λένε αν βρίσκεται σε παραγωγική στιγμή, αν πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα ή ίσως σταματήσει να εργάζτει. Καθώς τα δεδομένα συσσωρεύονται, οι χρήστες μπορούν τελικά να παρακολουθούν την ημέρα τους για να γνωρίζουν πότε είναι οι καλύτερες ώρες εργασίας και ανάπαυσης.

Εν τω μεταξύ, το Apple Vision Pro, ελπίζει να φέρει σε λειτουργία τους χωρικούς υπολογιστές και την επαυξημένη πραγματικότητα επεκτείνοντας την περιοχή εργασίας μας πέρα τα γραφεία και τις οθόνες υποογιστών στο πλήρες οπτικό μας πεδίο. Και επειδή σχεδόν όλη η τεχνολογία που αναφέραμε θα απαιτεί ταχύτερο, πιο αξιόπιστο διαδίκτυο, η Wi-Fi Alliance ανακοίνωσε στην CES ότι είχε ξεκινήσει την πιστοποίηση συσκευών Wi-Fi 7.

3D εκτύπωση

Σήμερα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να είναι σχεδόν οτιδήποτε: πλαστικό, μέταλλο, σκόνη, σκυρόδεμα, υγρό, ακόμη και σοκολάτα. Ολόκληρα σπίτια μπορούν πλέον να εκτυπωθούν 3D.

Καθώς η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος γίνονται ολοένα και πιο εμφανή, ο κόσμος και η παραγωγή κινούνται όλο και περισσότερο προς τη βιωσιμότητα. Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την παραγωγή. Εν ολίγοις, η τρισδιάστατη εκτύπωση δίνει στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να κατασκευάζουν πράγματα που δεν μπορούν εύκολα να παραχθούν με παραδοσιακές μεθόδους, να εξορθολογίσουν τη διαδικασία κατασκευής και να δημιουργήσουν εξαιρετικά εξατομικευμένα προϊόντα (ακόμη και εντελώς μοναδικά εφάπαξ) όλα αυτά εξαλείφοντας τα απόβλητα και μειώνοντας το κόστος. Χρησιμοποείται από την ιατρική, την αρχιτετκονική μέχρι και τη ζαχαροπλαστική και αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο παραγωγής.

Υπολογιστική Ισχύς

Αυτές τις μέρες, οι υπολογιστές είναι παντού γύρω μας: στις τσέπες μας, στους καρπούς μας, στα αυτοκίνητά μας, ακόμα και στις οικιακές μας συσκευές. Καθώς η επεξεργαστική ισχύς έχει αυξηθεί και το μέγεθος των μικροτσίπ υπολογιστών έχει συρρικνωθεί, έχουμε συνηθίσει γρήγορα τους υπολογιστές και τις συσκευές να γίνονται μικρότεροι, ελαφρύτεροι, φθηνότεροι, πιο ισχυροί και πιο πανταχού παρόντες. (Για παράδειγμα, το μέσο smartphone σήμερα είναι πιο ισχυρό από τους υπερυπολογιστές πριν από 10 χρόνια.)

Ο HELMI της VVT / Πηγή: IT Center for Science (Φινλανδία)

Κοιτάζοντας το μέλλον, πιθανώς το επόμενο μεγάλο άλμα στην υπολογιστική ισχύ θα προέλθει από τους κβαντικούς υπολογιστές – υπολογιστές που είναι τόσο γρήγοροι και ισχυροί, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ολοκληρώσετε νέες, προηγουμένως αδύνατες εργασίες που οι παραδοσιακοί υπολογιστές δεν είναι ικανοί.

Καθαρή ενέργεια

Η πυρηνική σύντηξη συχνά διαφημίζεται ως η καθαρή και δυνητικά ανεξάντλητη ενεργειακή λύση για το μέλλον, αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα – η διατήρηση μιας αντίδρασης σύντηξης απαιτεί περισσότερη ενέργεια από αυτή που παράγει! Αλλά τώρα, χάρη στις προόδους στην τεχνολογία μαγνητών, μπορεί να δούμε έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης να παρέχει καθαρή ισχύ έως το 2035.

Μια άλλη συναρπαστική λύση ενέργειας μηδενικού άνθρακα είναι το πράσινο υδρογόνο (το οποίο διαφέρει από την παραδοσιακή παραγωγή «γκρίζου υδρογόνου»). Με το πράσινο υδρογόνο, το νερό χωρίζεται σε υδρογόνο και νερό, χωρίς να δημιουργεί υποπροϊόντα, μέσω μιας διαδικασίας ηλεκτρόλυσης. Το παραγόμενο υδρογόνο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για ηλεκτρικό ρεύμα μέσω κυψελίδων καυσίμου, είτε σε αέρια μορφή για χρήση του στις μεταφορές. Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να έχει ποικίλες χρήσεις σε βιομηχανίες όπως η χαλυβουργία, η παραγωγή σκυροδέματος και η παραγωγή χημικών ουσιών και λιπασμάτων. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ως καύσιμο για τις μεταφορές αλλά και για τη θέρμανση σπιτιών και γραφείων.

Το βασικό μάθημα από όλες αυτές τις τάσεις είναι ότι εισερχόμαστε σε μια εποχή συνεχούς και ταχείας εξέλιξης, όπου πολλές τάσεις τεχνολογίας συνδυάζονται και τροφοδοτούνται μεταξύ τους για να επιφέρουν τεράστιες αλλαγές. Για τις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει ότι οι μέρες των σταδιακών αναβαθμίσεων τεχνολογίας έχουν παρέλθει για πάντα. Η συνεχής αλλαγή είναι ο τρόπος του μέλλοντος.