Σε ένα βιομηχανικό πάρκο 50 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Χο Τσι Μινχ, ένα κτίριο 30.000 τετραγωνικών μέτρων δείχνει τις δυνατότητες ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τη βιομηχανοποίηση. Το Jakob Factory είναι ένα έργο των Rollimarchini Architects και G8A Architects, οι οποίοι σχεδίασαν την τροπική όαση ανάμεσα στις κατασκευές από σκυρόδεμα στην εμπορική περιοχή.

Τα φυτά καλύπτουν την πορώδη τριώροφη πρόσοψη από χάλυβα και πλέγμα. Η κατακόρυφη δόμηση ήταν ένας βασικός παράγοντας στο έργο, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα συμβατικά εκτεταμένα σχέδια που είναι σύνηθη στην κατασκευή που απαιτεί περισσότερη γη και μεγαλύτερες διαταραχές στο τοπικό περιβάλλον. Τα φυτά προστατεύουν το εσωτερικό από τη βροχή και το δριμύ ηλιακό φως, προσφέρουν φυσικό αερισμό, ρυθμίζουν τη θερμοκρασία και βοηθούν στον καθαρισμό του αέρα από τη σκόνη και άλλα σωματίδια. Δέντρα και λόφοι με γρασίδι βρίσκονται επίσης σε μια κεντρική αυλή, με την καταπράσινη δομή να περιβάλλει τον ανοιχτό χώρο.

Το έργο με επίκεντρο τη βιωσιμότητα έλαβε το βραβείο bestarchitects 2023 και συμπεριλήφθηκε στη σύντομη λίστα του Dezeen για το 2022.

πηγή: thisiscolossal