Η καλλιτέχνης Laila Gohar συνεργάστηκε με την αδελφή της και συνάδελφό της καλλιτέχνιδα Nadia Gohar για να λανσάρει μια επώνυμη μάρκα που έχει ως στόχο να φέρει τους ανθρώπους ξανά κοντά γύρω από το τραπέζι. Με την ονομασία “Gohar World”, που είναι το νέο τους brand,  οι δυο αδερφές εφαρμόζουν το τυπικά αφηρημένο στυλ τους σε συνηθισμένα επιτραπέζια σκεύη – δημιουργώντας μια σειρά από αντικείμενα που ανατρέπουν το τελετουργικό του φαγητού.

Το λανσάρισμα αποτελείται από μια συλλογή λευκών ειδών, κεριών, επιτραπέζιων αξεσουάρ, wearable αξεσουάρ και σερβίτσιων. Για το καθένα από αυτά, οι Gohars επιθυμούσαν να συνεργαστούν με οικογενειακά ατελιέ σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη χειροτεχνία και την παράδοση.

“Τα προϊόντα μας αποτελούν ωδή στις παραδόσεις υπό εξαφάνιση, όπως το φυσητό γυαλί, τα διάφορα εργόχειρα και τα χειροποίητα κεριά, μεταξύ άλλων. Σχεδιασμένα ως μελλοντικά κειμήλια, τα εκλεκτά βαμβακερά και λευκά είδη μας προέρχονται από την Αίγυπτο και ράβονται στο ατελιέ της οικογένειάς μας στο Κάιρο”, δήλωσαν.

Το σχεδιαστικό δίδυμο άρχισε να επεξεργάζεται τις ιδέες για τη συλλογή του το 2020, σε μια εποχή που δεν ήταν δυνατό να καθίσει γύρω από ένα τραπέζι με φίλους, οικογένεια ή αγνώστους λόγω των περιορισμών του κορονοϊού. Μαζί ανέπτυξαν μια σειρά σουρεαλιστικών αντικειμένων που έχουν σκοπό να επαναφέρουν τη διασκέδαση στο φαγητό – από μια σατέν τσάντα για την αποθήκευση μπαγκέτες μέχρι έναν πολυέλαιο που λειτουργεί ως αυγουλιέρα.

Για να γιορτάσουν την πρώτη τους συλλογή, οι δυο σχεδιάστριες συνεργάστηκαν με τον μεταμοντέρνο φωτογράφο Roe Etheridge, ο οποίος φωτογράφισε τα αντικείμενα να χρησιμοποιούνται από μια ομάδα καλεσμένων σε ένα σκηνοθετημένο δείπνο.

“Το Gohar World είναι σχεδιασμός για το τραπέζι, όπου δίνεται τόση προσοχή στο ντύσιμο του τραπεζιού όσο και στον εαυτό μας”, λένε. “Κανένα αντικείμενο ή έπιπλο δεν έχει τόση σημασία για την οικογένεια και την κοινότητα όσο η τραπεζαρία, όπου οι απλές πράξεις φιλοξενίας – το στρώσιμο του τραπεζομάντηλου, το άνοιγμα ενός μπουκαλιού κρασί, το κόψιμο μιας τούρτας – γίνονται τελετουργίες.”

Το έργο της Laila Gohar ως καλλιτέχνιδας που δουλεύει με τρόφιμα έχει προκαλέσει αίσθηση τόσο στον κόσμο της μόδας όσο και στον κόσμο της διακόσμησης των εσωτερικών χώρων, με προηγούμενες συνεργασίες της, μεταξύ άλλων, με τους οίκους COMME des GARÇONS, Hermes, Chanel και Simone Rocha. Ενώ η Laila επικεντρώνεται σε βρώσιμα αριστουργήματα, τα δυνατά σημεία της Nadia είναι το χρώμα και η γλυπτική. Το έργο της έχει εκτεθεί διεθνώς, με έμφαση στην ιστορία των υλικών και την επιτακτική ανάγκη της χειροτεχνίας ως οπτικού διαλόγου.Η πρώτη συλλογή της Gohar World είναι διαθέσιμη για αγορά από την ιστοσελίδα της μάρκας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.