Η ατομική έκθεση στο “The Mews”, The Invisible Collection στο Λονδίνο, περιλαμβάνει τα σχέδια του Niemeyer για γραφεία, πολυθρόνες, ανάκλιντρα και καναπέδες. Κάθε ένα από αυτά έχει επανεκδοθεί από τη βραζιλιάνικη μάρκα ETEL και μπορείτε να το αγοράσετε από την γκαλερί ή online. Η συλλογή αποτελείται από χαρακτηριστικά κομμάτια, όπως η καρέκλα “Rio”, μέχρι έργα από τη συλλογή “On” του Niemeyer, την οποία επινόησε αφού απογοητεύτηκε από το στυλ των επίπλων που προσφέρονταν τη δεκαετία του 1970.

Οι Anna Zaoui και Isabelle Dubern-Mallevays, συνιδρύτριες της The Invisible Collection, δήλωσαν:

“Είμαστε ενθουσιασμένες που αποκαλύπτουμε αυτή την έκθεση σχεδίων του Oscar Niemeyer, του οποίου το ξεχωριστό στυλ και το εκτεταμένο έργο είχαν τόσο σημαντικό αντίκτυπο στο σχεδιασμό του 20ού αιώνα. Η χρήση τολμηρών καμπυλών ελεύθερης μορφής άνοιξε μια μοναδική προσέγγιση στη σύγχρονη αρχιτεκτονική”.

Ο Niemeyer γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1907 και η καριέρα του στην αρχιτεκτονική ξεκίνησε στο γραφείο του μοντερνιστή αρχιτέκτονα Lucio Costa. Όταν ο δήμαρχος του Belo Horizonte ανέθεσε στον Niemeyer να σχεδιάσει δημόσια κτίρια για την περιοχή Pamphula της πόλης, το όνομά του έγινε γνωστό διεθνώς, και κατά τη διάρκεια της καριέρας του κέρδισε την αναγνώριση ως ένας από τους βασικούς πρωτοπόρους της μοντερνιστικής αρχιτεκτονικής. Έγινε ευρύτερα γνωστός για το σχεδιασμό αστικών κτιρίων για τη Μπραζίλια, μια πόλη που έγινε πρωτεύουσα της Βραζιλίας το 1960, καθώς και για τη συνεργασία του με άλλους αρχιτέκτονες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Τόσο τα κτίρια όσο και τα έπιπλα του Niemeyer αντλούν έμπνευση από το φυσικό τοπίο και την ανθρώπινη μορφή – με σαρωτικές καμπύλες και ελεύθερα σχήματα.

“Τα σχέδια του Niemeyer παρέχουν μια εικόνα των μοναδικών και συναρπαστικών πτυχών του βραζιλιάνικου σχεδιασμού”, δήλωσαν εκπρόσωποι της ηInvisible Collection. “Γεννημένο από μια άνευ προηγουμένου αλληλουχία ευρωπαϊκών, αφρικανικών και τροπικών επιρροών – το τοπικό περιβάλλον και το κοινωνικό πλαίσιο καθόρισαν οργανικά το DNA του βραζιλιάνικου σχεδιασμού”, συμπλήρωσαν.

Η συλλογή επίπλων Oscar Niemeyer θα εκτίθεται κατόπιν ραντεβού στα κεντρικά γραφεία της The Invisible Collection μέχρι τα μέσα Ιουνίου.