Οι ιδέες που πετάγονται από τα σχέδια του βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Studio Ossidiana με βάση το Rotterdam είναι από έναν λίγο καλύτερο κόσμο, που κινείται παράλληλα μ’ εμάς, και προσπαθούν να αφήνουν  παντού μικρές και μεγάλες δόσεις ομορφιάς. Συνεργάζονται με μία μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών, ερευνητών και desingers από όλο τον κόσμο και μετά από τα διάσημα τρία πλωτά δωμάτια στο μουσείο Kunstpaviljoen στο Fevoland της Ολλανδίας και το Pigeon Tower στη Βενετίας, επανέρχονται πάνω στην επιφάνεια του νερού.


Το τελευταίο τους πρότζεκτ είναι η κυκλική γκαλερί M για την ολλανδική πόλη Almere με μία πλατφόρμα και τέσσερα πλωτά εκθέματα, τα οποία επιπλέουν σε μία γωνία της λίμνης Weerwater. Όπως είπαν οι δύο δημιουργοί και ιδιοκτήτες του studio, Alessandra Covini και Giovanni Bellotti, τους πρότειναν να οραματιστούν έναν πολιτιστικό χώρο για την πόλη, η οποία έως τώρα δεν είχε μεγάλες γκαλερί ή μουσεία.

Η έρευνα της αρμόδιας επιτροπής για να φιλοξενήσουν το έργο ενός αρχιτέκτονα ξεκίνησε το 2020 και δέχθηκαν προτάσεις από αρκετά δημιουργικα γραφεία. Αυτό που τους τόνισαν ήταν να σκεφτούν ένα πρότζεκτ ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο και να μην έχει παρουσιαστεί ξανά αλλού. Το Ossidiana κέρδισε γιατί πέρα από την ωραία αισθητική συνδύαζε και την εύκολη πρόσβαση για το κοινό.

Φωτ: Riccardo de Vecchi

«H Alessandra Covini και ο Giovanni  Bellotti σκέφτηκαν ένα σχέδιο που ξυπνάει όλες τις αιθήσεις, έχει αναφορές από την παράδοση της Almere για πειραματισμό και πρωτοπορία. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό έργο τέχνης που ταιριάζει άψογα με την εκτεταμένη σειρά έργων γης της επαρχίας, τα οποία θα αποτελέσουν μέρος της συλλογής της Μ». αναφέρει στην ανακοίνωση της η γκαλερί.

Η πηγή έμπνευσης τους ήταν το στοιχείου του νερού γιατί η πόλη περιβάλλεται από λίμνες και ποτάμια και τα εκθέματα τους έχουν φτιαχτεί με το υλικό terrazzo, που έχει κατασκευαστεί από κοχύλια, μύδια, πηλό και κάρβουνο που βρίσκονται στο έδαφος της περιοχής.  Οι επισκέπτες μπορούν να κινούνται γύρω ααπό τα τρία σημεία που έχουν ονομαστεί  The Port, The Stage και The Observatory ώστε να παρατηρούν τα έργα από όλες τις οπτικές γωνίες και να έχουν μάι σφαιρική άποψη. Και σύμφωνα με τους σχεδιαστές, προσφέρει μία ονειρική θέα και από την εσωτερική αλλά και από την εξωτερική πλευρά.

Όποιος επισκεφτεί την Μ, εκτός από αυτά, μπορεί να δει και την έκθεση πέντε καλλιτεχνών που εξερευνούν με εικαστικές εγκαταστάσεις την άγρια φύση και πώς θα είναι η εικόνα της στο μέλλον.

Φωτ: Riccardo de Vecchi