Για να συμμορφωθεί με τους νόμους στην Γαλλία που επιβάλλουν στα εστιατόρια με περισσότερες από 20 θέσεις να προσφέρουν επαναχρησιμοποιούμενα και πλενόμενα δοχεία σερβιρίσματος, τα McDonald’s συνεργάστηκαν με την Elium Studio τα τελευταία δύο χρόνια για την ανάπτυξη μιας σειράς ανάλογων επιτραπέζιων σκευών που θα χρησιμοποιούνται στα εστιατόρια της δημοφιλής αλυσίδας.

Η Elium Studio και τα McDonald’s δεν εστίασαν μόνο στην αισθητική των σκευών, αλλά στην ανθεκτικότητά τους και στο πως δεν θα αλλοιώσουν την γεύση του φαγητού και των ροφημάτων.

Τα σχέδια που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνουν τα πάντα, από πλαστικά ποτήρια για ζεστά και κρύα ροφήματα μέχρι δοχεία για τηγανητές πατάτες και κοτομπουκιές. Το υλικό που επιλέχθηκε για τη σειρά είναι το tritan, μια πλαστική ρητίνη χωρίς BPA, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της γεύσης και της οσμής των τροφίμων χωρίς να επηρεάζεται το υλικό με την πάροδο του χρόνου.

Αντλώντας έμπνευση από την κεραμική και τα γυάλινα σκεύη, κάθε αντικείμενο της σειράς σχεδιάστηκε σχολαστικά μετά από εκατοντάδες προτάσεις σχεδίων για να αντικαταστήσουν τα μίας χρήσης υλικά των McDonald’s. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τρόπο με τον οποίο αερίζεται το φαγητό, την κοκκοποίηση του υλικού και τις ραβδώσεις του.

«Ο νόμος κατά των απορριμμάτων δεν είναι μόνο το τέλος των πλαστικών καλαμακιών», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter του, όταν τα δοχεία δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά πέρυσι. «Κοιτάξτε γύρω σας: στη Γαλλία γίνονται αλλαγές για να αλλάξουμε τα καταναλωτικά μας πρότυπα και να μειώσουμε τα απορρίμματά μας. Πιέζουμε για να το κάνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ας αλλάξουμε το παιχνίδι!»