Ονομάζονται «podtels» (από τις λέξεις «pod» δηλαδή «κάψουλα» και «hotel») και είναι η τελευταία τάση στα «μεταφερόμενα ξενοδοχεία» που σκάνε μύτη σε όλο και περισσότερα σημεία της υφηλίου ως απευθείας απόρροια των νέων μορφών «τουρισμού του μέλλοντος» που θα βασίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στην τεχνητή νοημοσύνη.

Με την λογική αυτή, κατασκευάστηκε το DistrictHive, ένα ξενοδοχείο-κάψουλα στη μέση της ερήμου Γκοράφε της Ισπανίας, το οποίο, πλην της ενεργειακής του αυτονομίας, είναι ικανό να στηθεί κάπου και μετά να ξηλωθεί από εκεί και να μεταφερθεί κάπου αλλού -όντως, (τηλε)μεταφερόμενο.

districthive.com

Το συνολικά 35 τ.μ. κτίσμα – ο σχεδιασμός του οποίου εκπονήθηκε από το ισπανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Moho Arquitectos με απώτερο στόχο την δημιουργία μιας «αποικίας από podtel» – διαθέτει λουτρό, κουζίνα, λίβινγκ ρουμ-τραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα καθώς και ένα ακόμη μικρό δωμάτιο όπου είναι εγκατεστημένος όλος ο τεχνικός εξοπλισμός που απαιτείται για την λειτουργία του.

districthive.com

Όλες οι λειτουργίες στα δωμάτια χωρητικότητας συνολικά τεσσάρων ατόμων ελέγχονται διαμέσου τεχνητής νοημοσύνης -συμπεριλαμβανομένης και μιας τεράστιας ανοιχτής βεράντας. Όπερ και σημαίνει ότι μια εφαρμογή στο κινητό του εκάστοτε ενοικιαστή επιτρέπει τον έλεγχο όλων των συσκευών, τον έλεγχο της πόρτας, των οσμών στο εσωτερικό, του φωτισμού, του ήχου, της τηλεόρασης και της θερμοκρασίας.

districthive.com

Η κατασκευή από μόνη της δεν ακουμπά στο έδαφος, δεν έχει θεμέλια και δεν έχει ανάγκη κανενός είδους κανάλι, σωληνώσεις ή υποδομή υγιεινής. Το σύστημα στήριξής του έχει έξι πόδια τα οποία, όπως ένα διαστημόπλοιο που μόλις προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη, ακουμπούν στο χώμα. «Πρόκειται για μια ευέλικτη δομή που εστιάζει στον σχεδιασμό» εξηγούν από το Moho Arquitectos, ενώ εις εκ των δημιουργών του, ο Tobias de Graaf, αναφέρει ότι «όλη η διαδικασία, από την αρχή έως το τέλος, υπήρξε μια τεράστια και πολύ όμορφη περιπέτεια για όλους εμάς», προσθέτοντας εμφατικά ότι η λογική του «όλα ελέγχονται από μια εφαρμογή» ήταν κομβικής σημασίας για το όλο πρότζεκτ και αυτό που κινητοποίησε την ομάδα προκειμένου αυτή να εργαστεί για το καλύτερο δυνατό.

Περιμένουμε και αναμένουμε παρόμοια και ανάλογα πρότζεντ και στο εγγύς μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.