Οι ταινίες θρίλερ έχουν μια ξεχωριστή γοητεία που τις καθιστά δημοφιλείς στους σινεφίλ ανά τον κόσμο. Η ικανότητά τους να προκαλούν έντονα συναισθήματα, αγωνία και έκπληξη, δημιουργεί μια εμπειρία θέασης που καθηλώνει τον θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα θρίλερ μας ταξιδεύουν σε κόσμους μυστηρίου, κινδύνου και απρόβλεπτων ανατροπών, ενώ συχνά διερευνούν σκοτεινά θέματα και βαθιές ανθρώπινες ανησυχίες.
Αν είσαι λάτρεις των ταινιών τρόμου, αντί να περιμένεις πότε θα βγει το επόμενο horror film, μπορείς να κάνεις μια αναδρομή στο παρελθόν και, συγκεκριμένα, στα μαγικά ’90s, που σε αντίθεση με όσα τους καταλογίζουν αρκετοί, ήταν χρυσή εποχή για την πολιτιστική παραγωγή. Ήταν μάλιστα μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδος για τις ταινίες θρίλερ, καθώς θεωρείται ότι αποτελεί μία από τις πιο επιδραστικές δεκαετίες τρόμου παγκοσμίως. Στα 90s παρατηρήθηκε μια άνθηση του είδους, με τη δημιουργία κλασικών ταινιών που έθεσαν νέα στάνταρτ στον κινηματογράφο. Οι δημιουργοί εκμεταλλεύτηκαν την τεχνολογία, τα εξελιγμένα ειδικά εφέ και την καινοτόμο σκηνοθεσία για να εντείνουν την ένταση και να πειραματιστούν με νέες αφηγηματικές τεχνικές.
Οι θαυμαστές του Letterboxd έχουν στέψει μερικές ταινίες τρόμου της δεκαετίας των 90s ως τις καλύτερες της δεκαετίας.
Αυτά τα έργα που ανέβηκαν στην κορυφή προέρχονται από μια μεγάλη ποικιλία πολιτισμών και χωρών, καθώς και κλασικά έργα όλων των εποχών που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.
10. Angel Dust (1994)
Βαθμολογία Letterboxd: 3.87/5
Ένα αστυνομικό θρίλερ και ψυχολογική ταινία τρόμου από την Ιαπωνία, το Angel Dust ακολουθεί μια ιατροδικαστή, την Kaho Minami, τον οποίο η αστυνομία του Τόκιο τον φέρνει για να βοηθήσει να σταματήσει έναν κατά συρροή δολοφόνο που διαπράττει τους φόνους του μια φορά την εβδομάδα σε γεμάτα μετρό. Με τη βοήθειά της στην αποκρυπτογράφηση της νοοτροπίας και του κινήτρου πίσω από τον διαταραγμένο δολοφόνο τους, η αστυνομία ελπίζει να φτάσει έστω και ένα βήμα πιο κοντά στην τελική προσαγωγή αυτού του δολοφόνου στη δικαιοσύνη.
Το Angel Dust ακολουθεί πολλές από τις κλασικές τάσεις τρόμου και θρίλερ της δεκαετίας, με γραφικές σκηνές των δολοφονιών που όμως πάντα καλύπτονται από ένα βαθύ και συναρπαστικό μυστήριο. Το Angel Dust έχει γίνει σίγουρα ένα καλτ κλασικό και αγαπημένο των θαυμαστών των ταινιών τρόμου 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.
9. Dead Alive (1992)
Βαθμολογία Letterboxd: 3.93/5
Προτού ο Peter Jackson γίνει γνωστός με το θρυλικό έργο του στην τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Κινγκ Κονγκ, είχε αφιερώσει το έργο του σε άγριες, φρικιαστικές ταινίες αίματος όπως το Dead Alive. Συνδυάζοντας το στυλ και το περιεχόμενο μιας ταινίας σωματικού τρόμου χωρίς περιορισμούς με τα θέματα και τη χάρη μιας ρομαντικής κομεντί, το Dead Alive παρουσιάζει μια πόλη της οποίας οι κάτοικοι μεταμορφώνονται σε ζόμπι από μια μόλυνση που προκαλείται από δάγκωμα ενός Sumatran Rat Monkey.
Το εξαιρετικά γραφικό περιεχόμενο του Dead Alive, επάξια την κατατάσσει στις πιο φρικτές ταινίες όλων των εποχών. Ωστόσο, το Dead Alive περιλαμβάνει επίσης μεγάλες δόσεις χιούμορ, γοητείας και ρομαντισμού, που σπάνε τη μονοτονία της σπλατεριάς. Το Dead Alive περιέχει επίσης μερικές από τις χαρακτηριστικές τεχνικές σκηνοθεσίας και κινηματογράφησης του Jackson, οι οποίες σύντομα θα αναγνωρίζονταν ως αριστουργήματα με τις επιτυχίες των μπλοκμπάστερ του.
8. Funny Games (1997)
Βαθμολογία Letterboxd:3.95
Η διαβόητη ψυχολογική ταινία τρόμου του Αυστριακού σκηνοθέτη Michael Haneke, Funny Games, είναι μία από τις πιο επιδραστικές και εμβληματικές ταινίες θρίλερ της εποχής της. Ακολουθεί ένα δίδυμο νεαρών ανδρών που εισβάλλουν σε ένα εξοχικό σπίτι και κρατούν όμηρο μια οικογένεια, αναγκάζοντάς τους να συμμετάσχουν σε μια σειρά από σαδιστικά παιχνίδια βασανιστηρίων. Καθώς διάφορες ανατροπές αναγκάζουν την οικογένεια να κάνει οδυνηρές και τρομακτικές επιλογές, η αλήθεια πίσω από αυτό το βίαιο δίδυμο αρχίζει σιγά-σιγά να αποκαλύπτεται.
Το Funny Games είναι απαράμιλλο στην έξυπνη ισορροπία του ανάμεσα στον τρόμο, την ένταση και το χιούμορ όσον αφορά την εκτέλεση και την απεικόνιση των αποτρόπαιων, βασανιστηρίων. Αν και το θέμα δεν είναι ιδιαίτερο, καμία παρόμοια ταινία τρόμου δεν μοιάζει με την ιδιαίτερη προσέγγιση του Funny Games.
7. Misery (1990)
Βαθμολογία Letterboxd: 3.97/5
Περιλαμβάνοντας μία από τις μεγαλύτερες και πιο εμβληματικές ερμηνείες στην ιστορία του κινηματογράφου τρόμου, η ταινία Misery παρουσιάζει τον συγγραφέα Paul Sheldon (James Caan) να συνέρχεται από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα σε έναν χιονισμένο δρόμο στο Κολοράντο. Τον βρίσκει η Annie Wilkes (Kathy Bates), που τυχαίνει να είναι η “νούμερο ένα θαυμάστρια” του χαρακτήρα που δημιούργησε ο Paul. Καθώς η Annie νοσηλεύει τον Paul για να αναρρώσει, γίνεται σιγά-σιγά εμφανές ότι απέχει πολύ από το να είναι η πιο ευγενική οικοδέσποινα, διατηρώντας τον Paul αποδυναμωμένο, ναρκωμένο και στο έλεος των ασταθών τρόπων της.
Αυτό που βοήθησε το Misery να διατηρήσει την ιδιότητά του ως κλασικού στο είδος του τρόμου είναι η αριστοτεχνική ερμηνεία της Kathy Bates ως Annie, η οποία μετατρέπεται από γοητευτική και αθώα σε διαταραγμένη και ψυχωτική με το πάτημα ενός κουμπιού.
6. Manichitrathazhu’ (1993)
Βαθμολογία Letterboxd: 3.98/5
Η ταινία Manichitrathazhu είναι ένα κλασικό ψυχολογικό θρίλερ από την Ινδία που αφηγείται την ιστορία του Nakulan και της γυναίκας του, Ganga, που μετακομίζουν σε ένα παλιό παλάτι που κληρονόμησαν στην Κεράλα. Το παλάτι είναι γνωστό για τις αναφορές σε υπερφυσικά φαινόμενα και την ύπαρξη του πνεύματος της Nagavalli, μιας χορεύτριας που είχε δολοφονηθεί πριν από δεκαετίες.
Ενώ αυτή η ταινία και η ιστορία έχουν αναδημιουργηθεί και προσαρμοστεί πολλές φορές με τα χρόνια σε διαφορετικές γλώσσες, είναι το αριστοτεχνικό πρωτότυπο που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου ως μια από τις καθοριστικές ινδικές ταινίες της δεκαετίας. Ανάμεσα στις λαμπρές και τρομακτικές ερμηνείες μέχρι την πειραματική σύνθεση και την κινηματογράφηση, το Manichitrathazhu ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, όχι μόνο για τις ταινίες τρόμου στην Ινδία αλλά και για την παραγωγή ταινιών τρόμου συνολικά.
5. Scream (1996)
Βαθμολογία Letterboxd: 4.02/5
Πιο κλασική ταινία 90s δεν γίνεται. Το Scream ακολουθεί την ιστορία μιας ομάδας εφήβων που ζουν στην ήσυχη πόλη του Woodsboro, η οποία αναστατώνεται από έναν μασκοφόρο δολοφόνο, γνωστό ως Ghostface. Η Sidney Prescott (Neve Campbell) γίνεται ο κεντρικός στόχος του δολοφόνου, καθώς και άλλοι φίλοι και συμμαθητές της. Ο δολοφόνος χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για τις κλασικές ταινίες τρόμου για να τρομοκρατήσει τα θύματά του, δημιουργώντας ένα παιχνίδι “γάτας και ποντικιού” με τους κατοίκους της πόλης.
Η Scream επανέφερε ταινίες slasher στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το σενάριο του Kevin Williamson και η σκηνοθεσία του Wes Craven προσέφεραν μια μεταμοντέρνα, αυτοαναφορική προσέγγιση στις ταινίες τρόμου, παίζοντας με τα κλισέ και τις τυπικές προσδοκίες των θεατών. Το Scream κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα γενιά θεατών ταινιών τρόμου και γέννησε τρεις συνέχειες, μια τηλεοπτική σειρά και αρκετές άλλες ταινίες που επηρεάστηκαν από το ύφος και την προσέγγισή της.
4. The Sixth Sense (1999)
Βαθμολογία Letterboxd: : 4.03/5
Το ιδιοφυές magnum opus του σκηνοθέτη M. Night Shyamalan, The Sixth Sense είναι ένα αριστοτεχνικό μείγμα έντασης, τρόμου και δράματος που συμβάλλει στη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά φαινόμενα τρόμου στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η ταινία ακολουθεί την ιστορία του Dr. Malcolm Crowe (Bruce Willis), ενός παιδοψυχολόγου στη Φιλαδέλφεια, ο οποίος προσπαθεί να βοηθήσει ένα νεαρό αγόρι, τον Cole Sear (Haley Joel Osment), που υποφέρει από παράξενες και τρομακτικές παραισθήσεις. Ο Cole αποκαλύπτει ότι μπορεί να βλέπει και να επικοινωνεί με νεκρούς, οι οποίοι έρχονται σε αυτόν ζητώντας βοήθεια για να επιλύσουν τις εκκρεμότητές τους στον κόσμο των ζωντανών. Καθώς ο Malcolm δουλεύει με τον Cole, αρχίζει να συνειδητοποιεί την πραγματική φύση της κατάστασης του αγοριού και αποκαλύπτεται μια συγκλονιστική αλήθεια που αλλάζει τα πάντα.
Η ταινία έγινε γνωστή για την απροσδόκητη ανατροπή στο τέλος της, η οποία επηρέασε την ποπ κουλτούρα και δημιούργησε το πρότυπο για μελλοντικές ταινίες τρόμου και θρίλερ. Το φράση “I see dead people” (Βλέπω νεκρούς ανθρώπους) έγινε ένα από τα πιο εμβληματικά κινηματογραφικά αποσπάσματα.
Προτάθηκε για έξι βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένων των Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον Haley Joel Osment και Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Toni Collette. Το The Sixth Sense έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου ως ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ όλων των εποχών και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για ταινίες του είδους.
3. Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992)
Βαθμολογία Letterboxd: 4.19/5
Η ταινία Twin Peaks: Fire Walk with Me λειτουργεί ως προοίμιο και επίλογος της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς Twin Peaks που δημιουργήθηκε από τους David Lynch και Mark Frost. Η ταινία εξερευνά τις τελευταίες επτά ημέρες της ζωής της Laura Palmer (Sheryl Lee), μιας έφηβης κοπέλας στην μικρή πόλη του Twin Peaks, της οποίας η δολοφονία αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα της σειράς.
Η πλοκή της ταινίας ξεκινά με τη δολοφονία μιας άλλης νεαρής γυναίκας, της Teresa Banks (Pamela Gidley), και την άφιξη των FBI πρακτόρων Chester Desmond (Chris Isaak) και Sam Stanley (Kiefer Sutherland) για να ερευνήσουν την υπόθεση. Στη συνέχεια, η ιστορία μεταβαίνει στην Laura Palmer και αποκαλύπτει την διπλή ζωή της, γεμάτη μυστικά, καταχρήσεις και καταπιεσμένα τραύματα, καθώς και την αλληλεπίδρασή της με το υπερφυσικό στοιχείο που πλανάται πάνω από την πόλη.
Η ταινία δεν έλαβε την αναγνώριση που απολάμβανε η τηλεοπτική σειρά, με πολλούς να την θεωρούν σκοτεινή, μπερδεμένη και απογοητευτική σε σχέση με τις προσδοκίες τους. Παρ’ όλα αυτά, η ταινία αναγνωρίστηκε αργότερα ως σημαντικό κομμάτι της μυθολογίας του Twin Peaks και εκτιμήθηκε για την τολμηρή και καλλιτεχνική προσέγγιση του David Lynch.
2. Cure (1997)
Βαθμολογία Letterboxd: 4.24/5
Αυτή η ιαπωνική neo-noir ψυχολογική ταινία είναι το τέλειο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια ταινία τρόμου μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα τρόμου, αγωνίας και φόβου χωρίς να στηρίζεται σε scarejumps ή σπλατεριές, επιτυγχάνοντας το αποκορύφωμα της έντασης μέσω της καθαρής κινηματογραφικής δεινότητας. Η ταινία ακολουθεί έναν ντετέκτιβ και έναν ψυχολόγο καθώς προσπαθούν να αποκαλύψουν την πηγή μιας σειράς θανατηφόρων και φρικιαστικών δολοφονιών ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο: κάθε θύμα έχει ένα αιματηρό Χ χαραγμένο στο λαιμό του. Σε κάθε περίπτωση, ο δολοφόνος βρίσκεται κοντά στο θύμα και δεν θυμάται τίποτα για το έγκλημα.
Περισσότερο από μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου της δεκαετίας του ’90, το Cure κατέχει μια αξιέπαινη θέση ως μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών στα μάτια των χρηστών του Letterboxd.
1. The Silence of the Lambs (1991)
Βαθμολογία Letterboxd: 4.33/5
Ένα από τα πιο εμβληματικά θρίλερ όλων των εποχών, η ταινία αυτή ακολουθεί την νεαρή πράκτορα του FBI Clarice Starling, καθώς προσπαθεί να σταματήσει έναν κατά συρροή δολοφόνο με τη βοήθεια του Hannibal Lecter, ενός εξίσου διαταραγμένου δολοφόνου.
Το “The Silence of the Lambs” ήταν ένα πολιτιστικό φαινόμενο που ξεπέρασε το να είναι απλώς μια επιτυχημένη ταινία τρόμου, καθώς θεωρείται ως μια από τις πιο αναγνωρίσιμες, επιδραστικές και πολυσυζητημένες ταινίες της δεκαετίας του ’90. Έγινε βασικός πυλώνας της ποπ κουλτούρας καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας και μετά. Το Letterboxd εξακολουθεί να διαφημίζει την ταινία ως τη #2 καλύτερη ταινία τρόμου όλων των εποχών, ενώ κατέχει μια θέση στο #103 στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.