Όταν ακούμε Easter Eggs, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε τα κόκκινα πασχαλινά αυγά που τσουγκρίζουμε το Πάσχα. Κάποιοι που έχουν λίγουρες μπορεί να σκεφτούν τα μεγάλα σοκολατένια αυγά, που παίρνουμε δώρο στα βαφτιστήρια και πλέον. Η τιμή τους έχει ανέβει, οπότε είναι πλέον ακριβοθώρητα και τα παιδιά τα αντίκρυζουν σα να είναι θησαυρός. Όμως, δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Τα Easter Eggs απέχουν πολύ από την πρώτη σας σκέψη. Τα Easter Eggs είναι κρυφές αναφορές, ενδείξεις ή εσωτερικά αστεία που έχουν τοποθετηθεί διακριτικά (κάποιες φορές όχι και τόσο) σε τηλεοπτικές εκπομπές, βιντεοπαιχνίδια και ταινίες. Είναι λίγο πολύ η μυστική επιστολή ενός δημιουργού προς τους θαυμαστές του, ή σε ορισμένες περιπτώσεις ένα εσωτερικό αστείο που υπάρχει και με άλλους δημιουργούς.
Το όνομα προέρχεται από το κυνήγι των πασχαλινών αυγών, το οποίο έχει τις ρίζες του στη Γερμανία, ενώ έχει διαδοθεί και σε άλλες χώρες όπως είνα η Αγγλία και η Αμερική. Στις προκειμένη περίπτωση, στις κινηματογραφικές ταινίες, ψάχνετε για κάτι που έχει κρυφτεί, ειδικά για εσάς. Η ταυτότητα του εφευρέτη αυτής της ιδέας μας είναι άγνωστη. Αυτό που ξέρουμε, όμως είναι ότι ο μεγάλος σκηνοθέτης Alfred Hitchcock, ήταν από τους πρώτους που τα χρησιμοποίησε, μάλιστα σε 39 ταινίες του, με τον ίδιο να εμφανίζεται σε ρόλο cameo!
1. The Birds – Alfred Hitchcock
Ο Άγγλος σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Alfred Hitchcock συγκαταλέγεται μεταξύ των κινηματογραφιστών με τη μεγαλύτερη επιρροή όλων των εποχών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μακρά φιλμογραφία του στέκεται ως φάρος προόδου στους τομείς του δράματος και του τρόμο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πόσο συχνά βρισκόταν μπροστά από την κάμερα. Από τις 52 ταινίες που γύρισε ο Hitchcock κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κατάφερε να εμφανιστεί συνολικά σε 39 από αυτές, μια πράξη που έχουν χρησιμοποιήσει επίσης ο θρύλος της Marvel Stan Lee και ο σκηνοθέτης Quentin Tarantino.
Ίσως η πιο διάσημη εμφάνιση του Hitchcock, ήρθε στην ταινία “The Birds” του 1963, όπου τον βλέπουμε να βγαίνει από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων με δύο μικρά σκυλιά. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτά ήταν τα πραγματικά σκυλιά του Hitchcock στην πραγματική ζωή.
Easter Egg: Alfred Hitchcock
Αναφορές: Η αγάπη του σκηνοθέτη για την εμφάνιση στα έργα του
Αρχική κυκλοφορία: 28 Μαρτίου 1963 (ΗΠΑ)
Σκηνοθέτης: Alfred Hitchcock
Σεναριογράφος: Daphne du Maurier
Σενάριο: Ed McBain
Βραβεία: Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Νέας Σταρ της Χρονιάς – Ηθοποιό
2. Fight Club – Starbucks
Στον πυρήνα του, το “Fight Club” είναι μια ταινία για τον καταναλωτισμό. Η μεταφορά του κλασικού λογοτεχνικού έργου του Chuck Palahniuk από τον David Fincher εξετάζει τον καπιταλισμό και την εταιρική κουλτούρα ως συνθήκη της ανθρώπινης ύπαρξης, με ένα σημαντικό σημείο να είναι το πόσο ανυποψίαστοι είμαστε συχνά για τη συμπεριφορά μας. Για να τονίσει το σημείο αυτό, ο Fincher πήρε τη δραστική απόφαση να το αναδείξει σε κάθε σκηνή, επιλέγοντας ως σύμβολο τον πολυεθνικό όμιλο Starbucks. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχει ένα φλιτζάνι καφέ Starbucks σε κάθε σκηνή του Fight Club, κρυμμένο σε γραφεία, στα χέρια των χαρακτήρων ή απλωμένο στο πάτωμα.
“Όταν μετακόμισα για πρώτη φορά στο Λος Άντζελες το 1984, δεν μπορούσες να βρεις ένα καλό φλιτζάνι καφέ στο Λος Άντζελες για να σώσεις τη ζωή σου. Τότε εμφανίστηκε το Starbucks και ήταν μια τόσο σπουδαία ιδέα: καλός καφές“, δήλωσε στην Telegraph το 2015. “Και όταν έγινε επιτυχημένο, υπήρχαν δύο ή τρία σε κάθε τετράγωνο. Είναι πάρα πολύ καλό πράγμα. Αλλά διάβασαν το σενάριο, ήξεραν τι κάναμε, και ήταν κάπως έτοιμοι να αυτοσαρκαστούν. Θέλω να πω, δεν μας άφησαν να χρησιμοποιήσουμε το όνομά τους στην καφετέρια που καταστρέφεται από το κομμάτι της τραγικής εταιρικής τέχνης, αλλά ήταν πρόθυμοι να μας δώσουν το υπόλοιπο υλικό τους”.
“Διασκεδάσαμε πολύ με τη χρήση του – υπάρχουν ποτήρια Starbucks παντού, σε κάθε πλάνο. Δεν έχω τίποτα προσωπικό με τα Starbucks. Νομίζω ότι προσπαθούν να κάνουν κάτι καλό. Απλά είναι πολύ επιτυχημένοι“.
Easter Egg: Starbucks σε κάθε σκηνή
Αναφορές: Starbucks: Καταναλωτική κουλτούρα
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11 Νοεμβρίου 1999 (Αυστραλία)
Σκηνοθεσία: David Fincher
Σεναριογράφος: Chuck Palahniuk
3. Kill Bill – Fox Force 5
Μια από τις πολλές ταινίες που αναφέρονται στο “Pulp Fiction“, ο σκηνοθέτης Quentin Tarantino τήρησε μια υπόσχεση που ετοιμαζόταν για μια δεκαετία. Οι χαρακτήρες στο “Kill Bill” αντικατοπτρίζουν ακριβώς τις προσωπικότητες που περιέγραψε η Mia στον τηλεοπτικό πιλότο της Fox Force 5. “Υπήρχε μια ξανθιά, ήταν η αρχηγός. Η Γιαπωνέζα αλεπού ήταν δάσκαλος του κουνγκ φου. Το μαύρο κορίτσι ήταν ειδικός στις κατεδαφίσεις. Η ειδικότητα της Γαλλίδας αλεπούς ήταν το σεξ. Ο χαρακτήρας που έπαιζα εγώ ήταν η πιο θανατηφόρα γυναίκα στον κόσμο με μαχαίρι“.
Easter Egg: The Fox Force 5 team
Αναφορές: Pulp Fiction
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Οκτωβρίου 2003 (Αυστραλία)
Σκηνοθεσία: Quentin Tarantino
Σενάριο: Uma Thurman, Quentin Tarantino
4. The Godfather – Πορτοκάλια
Ίσως το πιο εμβληματικό πασχαλινό αυγό στην ιστορία του κινηματογράφου, η χρήση πορτοκαλιών από τον Νονό είναι θρυλική. Παρόμοια με το “The Departed” του Scorsese, ο σκηνοθέτης Francis Ford Coppola χρησιμοποίησε εικόνες για να προαναγγείλει τον θάνατο, αυτή τη φορά με ένα φυσικό αντικείμενο. Σε όλη τη σειρά των τριών ταινιών, τα πορτοκάλια χρησιμοποιούνται για να υποδηλώσουν έναν χαρακτήρα που πρόκειται σύντομα να πεθάνει. Κοιτάξτε προσεκτικά και θα αρχίσετε να παρατηρείτε πόσα πορτοκάλια είναι ορατά στην οθόνη.
Easter Eggs: Πορτοκάλια
Αναφορές: Ένας επερχόμενος θάνατος
Προσαρμογές: Godfather (2007)
Χαρακτήρες: Vito Corleone, Michael Corleone, Sonny Corleone
Σκηνοθεσία: Francis Ford Coppola
Εταιρίες Παραγωγής: Paramount Pictures, American Zoetrope, Alfran Productions
5. The Departed – Το X σημειολογικά
Δεν είναι μυστικό ότι ο Martin Scorsese είναι ένας ιδιοφυής κινηματογραφιστής, αλλά στο κλασικό έργο του 2006 “The Departed“, πρόσθεσε μερικές λεπτές λεπτομέρειες που προϊδεάζουν το μέλλον. Κάθε θάνατος στην ταινία προηγείται από το γράμμα “Χ” που εμφανίζεται κάπου στην οθόνη και δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί.
Από τη διασταύρωση των δοκών σε σχήμα Χ, μέχρι το σχέδιο σε σχήμα Χ στο χαλί. Κάθε Χ υποδηλώνει ότι ο θάνατος έρχεται. Για να τονιστεί ακόμη περισσότερο το σημείο, ο χαρακτήρας του Mark Wahlberg, ο λοχίας Dignam, είναι ο μόνος που δεν μοιράζεται ποτέ την οθόνη με ένα Χ, για αυτό, είναι και ο μόνος που βγαίνει ζωντανός.
Easter Egg: Το γράμμα X
Αναφορές: Ένας επικείμενος θάνατος
Αρχική κυκλοφορία: 26 Σεπτεμβρίου 2006 (Νέα Υόρκη)
Σκηνοθεσία: Martin Scorsese
Τραγούδι ταινίας: I’m Shipping Up to Boston
6. Toy Story – The Shining (Η Λάμψη)
Η Disney φημίζεται για τις αναφορές σε προηγούμενα έργα σε όλες τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της. Μία από αυτές που μπορεί να σας διέφυγε είναι η επιτυχημένη ταινία “Toy Story” του 1995. Όταν τα παιχνίδια αιχμαλωτίζονται από τον ανταγωνιστή Sid και κρατούνται αιχμάλωτα, το δωμάτιό του έχει μια ανατριχιαστική ομοιότητα με μια άλλη αναπόδραστη κατοικία, το Overlook Hotel. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, το χαλί στο δωμάτιο του Sid είναι πανομοιότυπο με το χαλί στο ξενοδοχείο του κλασικού έργου τρόμου “The Shining“. Ακόμη περισσότερο, ο αριθμός 237 εμφανίζεται σε όλη την ταινία, μια αναφορά στο καταδικασμένο δωμάτιο του Jack στο στοιχειωμένο ξενοδοχείο.
Easter Egg: Το σχέδιο στο δωματιο του Sid
Αναφορές: The Shining (Η Λάμψη)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Δεκεμβρίου 1995 (Αυστραλία)
Σκηνοθεσία: John Lasseter
Cast: Wallace Shawn, Tim Allen, Don Rickles, John Ratzenberger
7. John Wick – Διαφορετική Ταινία, Ίδια Μέρα
Ενώ οι ίδιες οι ταινίες κυκλοφόρησαν με διαφορά ετών, στο σύμπαν του “John Wick“, η πρώτη και η δεύτερη ταινία διαδραματίζονται με διαφορά μόλις τεσσάρων ημερών. Για λόγους συνέχειας, όλα τα αυτοκίνητα έξω από το ξενοδοχείο Continental είναι ακριβώς τα ίδια, σε μια αξιοσημείωτη επίδειξη προσοχής στη λεπτομέρεια.
Easter Egg: Η συνέχιση
Αναφορές: John Wick 1
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 18 Μαΐου 2017 (Αυστραλία)
Σκηνοθεσία Chad Stahelski
Παραγωγοί: Basil Iwanyk, Erica Lee
8. Captain America: Στρατιώτης του Χειμώνα – Το Σωστό Μονοπάτι
Spoiler alert, αλλά ο εμβληματικός χαρακτήρας της Marvel, Nick Fury του Samuel L. Jackson πεθαίνει σε αυτή την ταινία… κατά κάποιο τρόπο. Αν και ο θάνατός του είναι μια από τις πιο ζοφερές νότες στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel, ανοίγει τον εαυτό του ίσως στο καλύτερο κινηματογραφικό Easter Egg στην ιστορία του κινηματογράφου. Στο τέλος της ταινίας, όταν ο Fury στέκεται μπροστά στον τάφο του, η ταφόπλακα γράφει “Ο δρόμος του δίκαιου ανθρώπου… Ιεζεκιήλ 25:17“. Αυτό είναι μια άμεση αναφορά στον Jules Winnfield, τον χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Jackson στο Pulp Fiction και τον χαρακτηριστικό του λόγο.
Easter Egg: Η ταφόπλακα του Nick Fury
Αναφορές: Pulp Fiction
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 3 Απριλίου 2014 (Αυστραλία)
Σκηνοθεσία: Joe Russo, Anthony Russo
Σειρά ταινιών: Captain America
9. Star Wars – THX 1138
Το THX 1138 ήταν το Easter Egg του George Lucas το 1971. Η παραγωγή της ταινίας που έγινε από τον Francis Ford Coppola, ακολουθεί έναν δυστοπικό κόσμο, στον οποίο ελέγχεται ο ανθρώπινος πληθυσμός από μια αστυνομική δύναμη ρομπότ και αναγκάζεται να παίρνει ναρκωτικά που υποτάσσουν τα συναισθήματα. Σχεδόν σε όλες τις ταινίες Star Wars, ο Lucas προσθέτει με κάποιο τρόπο μια αναφορά στο THX 1138. Πιο συγκεκριμένα, το THX 1138 είναι το όνομα του stormtrooper που χάνει την πανοπλία του από τον Luke Skywalker, αφού χτυπήθηκε στο Millennium Falcon. Ο Luke ισχυρίζεται ότι είναι μεταφερόμενος κρατούμενος από την πτέρυγα 1138.
Easter Egg: THX 1138
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Οκτωβρίου 1977 (Αυστραλία)
Σκηνοθεσία: George Lucas
Μουσική σύνθεση: John Williams
10. Scream – Linda Blair
Ο Wes Craven είναι ο βασιλιάς του τρόμου της δεκαετίας του ’90. Στην ταινία “Scream” του 1997, ανέσυρε ένα παλιό αγαπημένο έργο από τους νεκρούς. Οι οπαδοί με αετομάτικα μάτια μπόρεσαν να επισημάνουν ένα κρυφό cameo της Linda Blair, της γυναίκας που είναι περισσότερο γνωστή για τη δουλειά της στην εμβληματική ταινία Εξορκιστής. Η Blair εμφανίζεται ως δημοσιογράφος που στήνει ενέδρα στη Sydney έξω από το σχολείο, σε έναν έξυπνο φόρο τιμής στις μεγάλες scream queens του παρελθόντος.
Easter Egg: Η εμφάνιση της Linda Blair
Αναφορές: The Exorcist (Ο Εξορκιστής)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 13 Φεβρουαρίου 1997 (Αυστραλία)
Σκηνοθεσία: Wes Craven
Σενάριο: Kevin Williamson
Παραγωγοί: Cathy Konrad, Stuart M. Besser, Cary Woods
11. Indiana Jones – Star Wars
Η συνεργασία μεταξύ του George Lucas του “Star Wars” και του Steven Spielberg του “Indiana Jones” είναι εδώ και καιρό μια από τις πιο καρποφόρες του Hollywood, αλλά η διασταύρωση ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 1980. Στο Raiders of the Lost Ark, ο Indiana Jones σηκώνει την Κιβωτό της Διαθήκης από το κιβώτιό της για να αποκαλύψει ένα τμήμα καλυμμένο με ιερογλυφικά. Πρόκειται για μια γρήγορη σκηνή, ωστόσο, κάποιοι θαυμαστές έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι εμβληματικοί χαρακτήρες του Star Wars C3PO και R2-D2 εμφανίζονται σε αυτές τις εικόνες.
Επιπλέον, αν παρακολουθήσετε προσεκτικά τη σειρά “Star Wars: The Clone Wars”, υπάρχει μια σκηνή όπου τα ανδροειδή φαίνονται να φορτώνουν ένα κιβώτιο που μοιάζει τρομακτικά με την Κιβωτό της Διαθήκης σε ένα διαστημόπλοιο.
Easter Eggs: Οι κρυμμένοι R2D2 και C3PO
Αναφορές: Star Wars
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Αυγούστου 1981 (Αυστραλία)
Σκηνοθεσία: Steven Spielberg
Μουσική σύνθεση: John Williams
Πηγή: Man of Many