Μικροί και μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι, με αξιόλογη παραγωγή και κυκλοφορία έργων, λογοτεχνικών και όχι μόνο, έχουν βάλει αυτή την άνοιξη τα δυνατά τους. Έτσι, είτε προσφάτως κυκλοφόρησαν εξαιρετικά βιβλία που θέλουμε ήδη να κάνουμε δικά μας ή ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορήσουν σύντομα εκδόσεις που αναμέναμε-καθένας για τους δικούς του λόγυς-καιρό τώρα.

Το Πάσχα είναι ο προάγγελος του καλοκαιριού και το καλοκαίρι στην Ελλάδα μάς αρέσει να διαβάζουμε: στα πλοία, στις παραλίες, στο μπαλκόνι, στα καφέ λίγο πριν έρθουν οι φίλοι μας, βεβαίως στα ΜΜΜ, παντού. Ένα βιβλίο είναι πάντοτε η ιδανική λύση για δώρο, άλλοτε σε κάποιον που δεν γνωρίζουμε τόσο καλά (αλλά εμσπιτευόμαστε την δύναμη μιας καλής ιστορίας, πάντοτε), άλλοτε σε κάποια που ξέρουμε πόσο πολύ της αρέσει να διαβάζει.

Το Olafaq επιλέγει δέκα εκδόσεις για όλα τα γούστα, σαν μια ευκαιρία να ανανεώσουμε την βιβλιοθήκη μας, μέρες (ανοιξιάτικες και αναγεννησιακές!) που’ ναι.

1. «Απαγορευμένα αντικείμενα», της Gayl Jones, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

H θρυλική συγγραφέας επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα-μελέτη πάνω στη δημιουργική έκφραση των μαύρων γυναικών και την ένταση των σχέσεών τους. Αυτό το έργο της Jones, με τον χαρακτηριστικό απλό, καθαρό και ευθύβολο λόγο, δείχνει το εύρος και τη διορατικότητά της απέναντι στις αντιξοότητες της ανθρώπινης φύσης – επιβραβεύοντας τους μακροχρόνιους θαυμαστές της και φέρνοντας μια νέα γενιά αναγνωστών σε επαφή με το ταλέντο της. Κυκλοφορεί εντός του Απριλίου, σε μετάφραση Αργυρούς Μαντόγλου.

2. «Νοματαίος», του Βασίλη Κουνέλη, από τις εκδόσεις Μετρονόμος (επανακυκλοφορία)

Μέσα του Αυγούστου του 1978 και το γεγονός της αγοράς οικογενειακού αυτοκινήτου γίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα μιας ξέφρενης πορείας για τον νεαρό πρωταγωνιστή Θοδωρή Μπαντουβάκη. Το οικογενειακό ταξίδι ξεκινά από το Χαλάνδρι με προορισμό την πατρογονική αρκαδική Παψολύπη, πυροδοτώντας μαζί με την περιδιάβαση και την αφήγηση σημαντικών ιστορικών στιγμών. Η γιαγιά του ήρωα Γιαννού περιμένει, μοιρολογώντας μόνη στα δικά της σκοτάδια, την άφιξη της οικογένειας στο χωριό. Ο ξαφνικός έρωτας του νεαρού πρωταγωνιστή με την Βάσω αναζητά τον δικό του ζωτικό χώρο.
Τα κομματικά γραφεία συντηρούν την ελπίδα ενός καλύτερου κόσμου, γίνονται απάγκιο των οικογενειακών συγκρούσεων, μα και πρόσκαιρο άσυλο μιας ελευθερίας που αχνοφαίνεται για πρώτη φορά στον εφηβικό ορίζοντα του πρωταγωνιστή.
Μια λαϊκή γειτονιά με τα μικρά πάθη και τις συνήθειες των γειτόνων, ο συνταγματάρχης θείος Λέων με την απολυταρχικότητα του κόσμου του, μια Ραφήνα του εξωτισμού μα και της κατήχησης, ένα ξεχαρβαλωμένο καπηλειό στου Γκύζη, ένα επεισοδιακό βράδυ στου Τσιτσάνη, το φεστιβάλ στην Νέα Σμύρνη κι ένας ξαφνικός θάνατος στην Παψολύπη δεν αφήνουν τον πρωταγωνιστή σε χλωρό κλαρί…
Οι νόρμες όμως της οικογένειας και του σχολείου αμύνονται σθεναρά του πατρίου εδάφους, έτσι που η επιγενόμενη σύγκρουση και επανάσταση του ήρωα μοιάζει αναπόφευκτη…

Ο Βασίλης Κουνέλης το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα το μυθιστόρημά του «Νοματαίος» (Μικρή λίστα βραβείων περιοδικού Διαβάζω 2011) και το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη του μυθιστόρημα του «Καπνισμένα ερείπια».

Περιμέναμε πώς και πώς να επανεκδοθεί το μυθιστόρημά του «Νοματαίος». Διαβάζεται απνευστί.

3. «Σκάλα μνήμης», του Αντώνη Ζαΐρη, από τις Εκδόσεις Ενύπνιο

Η ποιητική συλλογή «Σκάλα μνήμης» είναι ένα εισιτήριο σ’ ένα συνεχόμενο μαγευτικό ταξίδι δίχως προορισμό, καθώς προορισμός σημαίνει ότι τελείωσαν όλα. Ο ποιητής αφήνεται στη ροή του χρόνου, φαντασιώνεται και ονειρεύεται στο άγνωστο ξεδιπλώνοντας πτυχές της καθημερινότητας που βασανίζουν και ταλαιπωρούν την ανθρώπινη ύπαρξη, ενώ ταυτόχρονα κυριαρχεί ο αναστοχασμός και η αναδίφηση εμπειριών που φωτογραφίζονται σε κάθε σκαλί της σκάλας μνήμης.

Αυτός είναι ο κόσμος σου (ΙΙΙ)
Αυτός είναι ο κόσμος σου
Και δεν μπορείς να ξεφύγεις
Είναι δικός σου άριστα σμιλεμένος
Με το υφαντό το ανάλαφρο
Και τόσα άλλα αναρίθμητα πουλιά να πετάνε
Και αστέρια να πέφτουν στην αχόρταγη γη

Ο Αντώνης Ζαΐρης έχει βραβευθεί για το σύνολο του έργου του από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Διεθνή Ακαδημία Ηγεσίας, τη Διεθνή Ακαδημία Τεχνών και το Λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος.

4. «Μια (πολύ) σύντομη ιστορία της ζωής πάνω στη γη» , του Δρ. Henry Gee, από τις εκδόσεις  Κάκτος

Αυτό το βιβλίο είναι μια συναρπαστική ιστορία επιβίωσης και επιμονής που φωτίζει τη λεπτή ισορροπία πάνω στην οποία η ζωή γεννήθηκε και συνεχίζει να υπάρχει σήμερα.

Για δισεκατομμύρια χρόνια, η Γη ήταν ένα αφιλόξενo μέρος που καλυπτόταν από ταραγμένες θάλασσες, με ένα τοπίο που δημιουργούνταν αργά μέσω αδιάκοπων ηφαιστειακών εκρήξεων και μια ατμόσφαιρα σε συνεχή κατάσταση χημικών αντιδράσεων. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπισαν κάθε πιθανό εμπόδιο, οι ζωντανοί οργανισμοί τα κατάφεραν. Κινδύνεψαν να σβήσουν, ανα-συντάχθηκαν, εξελίχθηκαν.

Η ζωή έμαθε να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται στα δισεκατομμύρια χρόνια που ακολούθησαν. Ξεπέρασε τη φωτιά και τον πάγο. Η λάσπη γέννησε σφουγγάρια, που μέσα από δισεκατομμύρια χρόνια περίπλοκης εξέλιξης και προσαρμογής απέκτησαν ραχοκοκαλιά, αντιμετώπισαν το άγνωστο των ανελέητων ακτών και αναζήτησαν μια ύπαρξη πέρα από τη θάλασσα. Από εκείνη την πρώτη «επιδρομή» μέχρι την εξάπλωση των πρώιμων ανθρωποειδών που αργότερα έγιναν Homo sapiens, η ζωή συνεχίστηκε, απτόητη.

5. «Ο θάνατος είναι μέσα στα πράγματα», του Πάνου Στασινού, από τις εκδόσεις Ίκαρος

Ο Πάνος Στασινός κομίζει φρεσκάδα στο γίγνεσθαι της ελληνικής ποίησης. Γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Ιστορία της Φιλοσοφίας. Δείτε ένα ποίημα από την συλλογή:

I. Άτα: επεισόδιο με απλή έξοδο

Το τρέμουλό μου άκου, πιάσε, πες το·
μύρισε τη νωθρή μου γλώσσα. Δες το

τραχύ φιλόδοξό μου πεπρωμένο:
κάποτ’ ενσάρκωνα τον ερωμένο

και τώρα πολεμάω τη σαγήνη,
υπογραμμίζοντας πως έχω γίνει

τροφή για το ιερό σου λάγνο μένος.
Της αγκαλιάς φωνής σου πρώην σωσμένος,

τους κούφιους χτύπους είχα καταργήσει.
Η αλήθεια διάτρητη, μελό, θ’ αργήσει.

Οπότε τώρα ζήσε την αρχή σου
και καταράσου με με την ευχή σου

με το που διακριθεί η αμφιλύκη
απ’ τα βουνά να κατεβούνε λύκοι

και να με γδάρουνε, σάπιον εργένη·
να ξεγραφτώ από τάξεις κι από γένη.

Άφησε τώρα μια σου τούφα κι ένα
λευκό λουλούδι στον νεκρό: σ’ εμένα.

 

6. «Όστρακα», του Γιώργου Συμνιανάκη, από τις εκδόσεις Στίξη

Λέει ο συγγραφέας Γιώργος Συμνιανάκης για το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα:

«Το καλοκαίρι έγιναν όλα. Το καλοκαίρι ξαφνικά του 2022, εκεί που μέσα μου ξύπνησε μια φωνή, σαν παραμιλητό και ήθελε να πει, να πει, να πει. Άρχιζα και έγραφα δίχως να παρεμβαίνει ο συνειδητός μου νους στις γραμμές και στον ειρμό μου και συνέχιζα. Καθόμουν στο γραφείο μου, ήταν μεσημέρι, ενώ οι αράδες πλήθαιναν στο word του υπολογιστή, κάτι σαν μανία, κάτι σαν επήρεια μια μέθης μες στο κατακαλόκαιρο με είχε πιάσει. Κάπου κοντοστάθηκα και είπα να το διαβάσω, μου άρεσε και είχα κι άλλο να βγάλω από μέσα μου. Ύστερα συνέχισα, κάτι μου έλεγε μέσα μου “τώρα θα τα πεις όλα”. Εκείνες τις μέρες φιλοξενούσα τον πατέρα μου στο σπίτι. Του το διάβασα. Μου είπε “αγόρι μου, δεν κατάλαβα πολλά άλλα μου αρέσει τρομερά!”. Πόσο μου άρεσε αυτή η αντίφαση, δεν κατάλαβε πολλά άλλα του άρεσε, έπειτα διάβασα απόσπασμα στις αδερφές μου και σε δύο τρεις καλούς φίλους. Τους άρεσε, το ένιωσαν και αυτό μου αρκεί. Το επικοινώνησα. Δεν χρειάζεται να με κατανοήσει, μου αρκεί να νιώσει.»

Ο Γιώργος Συμνιανάκης, γεννήθηκε στις 26/01/1994 και είναι φοιτητής του τμήματος φιλολογίας, στο ΕΚΠΑ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Ηθική Αυτουργία», από τις εκδόσεις «Ανώνυμο Βιβλίό», το 2016 και «Ο τοξότης», από τις εκδόσεις «Όστρια» το 2018. Ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί στα ηλεκτρονικά περιοδικά: «Homo Universalis», «fractal», «Μονόκλ», «ποιείν», «Με ανοιχτά βιβλία».

Παραγγείλετε τη νέα ποιητική συλλογή του Συμνιανάκη εδώ.

7. «ATHENIANS/ΔΩΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ/Βιωματικοί ”περίπατοι” στην Ιστορία του Άστεως», από τις εκδόσεις Λογότυπο

(κείμενο: Umberto Davoli και φωτογραφία: Θεανώ Μανουδάκη)

Τι συμβαίνει όταν το βλέμμα θα παρασυρθεί, όχι μόνο σε αυτό που φαίνεται, αλλά και σε αυτό που υπάρχει; Τι μπορεί να μας δώσει μία περιπλάνηση, μια τυχαία συνεύρεση ανθρώπων, κτιρίων, μελωδιών και αποτυπωμάτων της Ιστορίας;

Δώδεκα τόποι, συγκεκριμένοι και οριοθετημένοι, τα πανάρχαια πρόσωπα της Πόλης. Είμαστε τόσο κοντά τους, που δεν τα βλέπουμε ενώ τα κοιτάμε. Μας αντέχουν, μας υπομένουν, μας περιμαζεύουν. Εμείς, τη μία στιγμή, μ’ έναν τυχαίο τρόπο ενωνόμαστε μαζί τους, την επόμενη αποχωρούμε.

Ο Umberto Davoli σε κάποιους προγενέστερους αιώνες θα μπορούσε να ήταν ένας περιηγητής, ταξιδιώτης και οδοιπόρος ή και στρατοκόπος. Αυτός «ο δικός μας ξένος» βαδίζει τώρα διακριτικά, αποτυπώνει αυτή τη συνεύρεση, αυτή την τυχαία συνάντηση του ανθρώπινου λόγου και της θείας-χαοτικής ύπαρξης. Οι Αthenians του Umberto, περιδιαβαίνουν, και χωρίς να το ξέρουν, κοσμούν ‒όπως μπορεί και θέλει ο καθένας‒ την Αθήνα και τις γειτονιές της.

Το λεύκωμα αυτό, λοιπόν, δεν είναι διδακτικό, καθοδηγητικό, δογματικό, λογοτεχνικό. Δεν έχει ανάγκη να συνθέσει, να εξηγήσει, να ερμηνεύσει.Ή, όπως γράφει και ο ίδιος σε ένα τελευταίο κείμενό του:«Υπάρχουν μουσικές, μυρωδιές, συναισθήματα, που απορρίπτουν κάθε εξήγηση, αλλά κάνουν τη ζωή να αξίζει».

Η φωτογράφος Θεανώ Μανουδάκη ανταποκρίνεται στην πρόκληση και πασχίζει να αγκαλιάσει το κείμενο με ασπρόμαυρες αποτυπώσεις της στιγμής.

8. «Αόριστος, Ιστορίες και στιγμιότυπα απ’ την ανάποδη», της Ελευθερίας Παπουτσάκη από τις εκδόσεις Νήσος

Δώδεκα πραγματικές ιστορίες ψυχοθεραπείας από την οπτική γωνία του ψυχοθεραπευόμενου. Τρεις άντρες και έξι γυναίκες από 35 έως 75 ετών καταθέτουν την εμπειρία τους στη συγγραφέα, οποία τους υποδύεται και αφηγείται τα πάθη τους σε α΄ ενικό πρόσωπο. Τρεις απ’ τις δώδεκα ιστορίες είναι οι δικές της. Απελπισία και ελπίδα, οδύνη και χιούμορ, μπλέκονται και πλέκουν το ανθρώπινο αδιέξοδο. Ψυχαναλυτική, λακανική, ραϊχική, συμπεριφορική, γνωσιακή, συστημική ψυχοθεραπεία και γκεστάλτ, διαφορετικές σχολές και κοινοί τόποι. Μια απόπειρα να ειπωθεί η ψυχοθεραπευτική εμπειρία από την άλλη πλευρά. Ιστορίες και στιγμιότυπα απ’ την ανάποδη. (…Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η Ελευθερία Παπουτσάκη σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο ΕΚΠΑ και έκανε μεταπτυχιακό στη Νεότερη Ιστορία στο Πάντειο. Από το 2009 εργάζεται ως καθηγήτρια στη Μέση Εκπαίδευση , σε δημόσια σχολεία. Εκτός από την Αθήνα έζησε στο Βερολίνο, στη Χίο και την Κάλυμνο. Γράφει από μικρή. Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.

Οι εκδόσεις Νήσος μάς εκπλήσσουν ευχάριστα με τις επιλογές τους, το τελευταίο διάστημα. Αναδεικνύουν φρέσκιες συγγραφικές προσπάθειες και, ως εκδόσεις, είναι άκρως καλαίσθητες και προσεγμένες.

9. «Ο Ευγενικός Ευγένιος», της Ευρυδίκης Σιγαλού από τις εκδόσεις ΜΕΘΕΞΙΣ

Η συγγραφέας μέσα από τα βιβλία της προσπαθεί να αφυπνίσει τις ψυχές των αγαπημένων της αναγνωστών, μικρών και μεγάλων, για έναν καλύτερο κόσμο. Ο «Ευγενικός Ευγένιος» είναι το καινούργιο της εγχείρημα το οποίο θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία μετά το Πάσχα, από τις εκδόσεις ΜΕΘΕΞΙΣ. Είναι μία καινούργια πρόταση στη συγγραφική της πορεία καθώς αποτελεί ένα “εγχειρίδιο καλής συμπεριφοράς” το οποίο δείχνει στα παιδιά, αλλά υπενθυμίζει και στους μεγάλους, τους καλούς και ευγενικούς τρόπους συμπεριφοράς για μία κοινωνία γενναιόδωρη, ευχάριστη, ηθική και δίκαιη. Ο «Ευγενικός Ευγένιος» όμως, κυρίως, μας μαθαίνει να αγαπάμε, να σεβόμαστε και να χαμογελάμε. Γιατί, το χαμόγελο φωτίζει τη ζωή μας.

Την εικονογράφηση του βιβλίου την έχει επιμεληθεί η εικαστικός Έλενα Πολυχρονιάδη, με την ευφάνταστη και ιδιαίτερη τεχνική του κολάζ χρησιμοποιώντας σκηνές, χρώματα, στιγμές, εικόνες της καθημερινής ζωής με τον ήρωα «Ευγενικό Ευγένιο».

10. «Χτες βράδυ στο Τέλεγκραφ κλαμπ», της Malinda Lo, από τις εκδόσεις Διόπτρα

Σε μετάφραση Μαρίας Φακίνου κυκλοφορεί εντός του Μάη ένα βιβλίο που πολλές και πολλοί περιμέναμε πώς και πώς. Είναι young adult λογοτεχνία, ουσιαστικά είναι η ιστορία δύο κοριτσιών που ερωτεύονται στην China Town των ‘50s. Έχει αποσπάσει National Book Award 2021 και Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας στις ΗΠΑ. Γενικώς, έχει σαρώσει τα λογοτεχνικά βραβεία: Stonewall, Αμερικάνικο βραβείο λογοτεχνίας Ocean Pacific, Τιμητικό βραβείο Michael L. Printz, Τιμητικό βραβείο Walter Dean Myers.