Ο δημιουργικός πυρήνας Velvet Room Projects, με 17 χρόνια παρουσίας στον πολιτισμό μέσα από εκδόσεις περιοδικών, όπως τα Velvet magazine και Lust magazine, τον εικαστικό χάρτη Athens Contemporary Art Map, όσο και με καλλιτεχνικές δράσεις και φεστιβάλ, όπως τα Velvet Festival, Velvet Bus, Velvet Prize, Lustlands Festival και Velvet Room Parties αποτελεί σταθερά κανάλι έκφρασης της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η ομάδα, συναισθηματικά δεμένη με την περιοχή της Ερμιόνης, επιλέγει το σταυροδρόμι της ανατολικής Πελοποννήσου για να στήσει ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ με βασικούς του πυλώνες τη μουσική, τα εικαστικά και τον κινηματογράφο, παρουσιάζοντας δράσεις σε εμβληματικές τοποθεσίες, για τον ντόπιο, τον επισκέπτη, τον ταξιδιώτη. Ο Άρης Ιωνάς τονίζει ότι «μας ενδιαφέρει να παρουσιάσεις δράσεις σε διάφορους τομείς του πολιτισμού από τον κινηματογράφο μέχρι την περφόρμανς και από τη μουσική μέχρι την παρατήρηση του έναστρου ουρανού».

Το φεστιβάλ θα λάβει χώρα σε τέσσερις διαφορετικές, αλλά πολύ κοντινές η μια με την άλλη, τοποθεσίες και συγκεκριμένα στους Μύλους Κρανιδίου, όπου την Τρίτη στις 21:00 υπό τον τίτλο «Ουρανογραφία» οι συμμετέχοντες θα επιδοθούν σε παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού σε συνεργασία με το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η βραδιά θα ξεκινήσει με παρουσίαση των αστερισμών, των λαμπερότερων αστέρων τους, καθώς και την σύνδεσή τους με την ελληνική μυθολογία. Στην συνέχεια θα γίνει αναγνώριση των αστερισμών του καλοκαιρινού ουρανού με γυμνό οφθαλμό (ουρανογραφία) και τέλος, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον ουρανό από φορητό τηλεσκόπιο.

Τα δρώμενα τις τρεις πρώτες ημέρες (12-13-14 Ιουλίου) του Φεστιβάλ έχουν πιο οικογενειακή θεματική, αφού όπως εξηγεί ο Άρης Ιωνάς «μας ενδιαφέρει ειδικά η πρώτη φάση του Φεστιβάλ να γίνει με τη συμμετοχή και τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων στο Κρανίδι, την Ερμιόνη και τη Θερμισία.  Προσπαθήσαμε λοιπόν να χτίσουμε μια τέτοια σχέση που θα αφορά τους ντόπιους. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο στάδιο»

Το δεύτερο στάδιο πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα στο Hydra’s Wave Camping που είναι γνωστό και ως Λίμνη. Μερικά από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα της αθηναϊκής εναλλακτικής μουσικής σκηνής θα συναντηθούν πάνω στο κύμα για ένα διήμερο καλοκαιρινό και πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα θα κυλίσει έτσι: το line up για τις 22 Ιουλίου περιλαμβάνει εμφανίσεις από bhukhurah, Rita Mosss, Nerrves και Τhe Callas και στις 23 από Electric Bulbs of Death, HΞΧ, The Man from Managra, Soft Skull και The Dark Rags. Το διήμερο αυτό θα παρουσιαστεί στη Θερμισία ένα art event, με τον τίτλο “SUPERNATURELLE” με τους Dora Economou, Lida Dalla, Nikos Nikolakopoulos & Jack.

The Callas

«Επειδή είναι η πρώτη χρονιά του φεστιβάλ επιλέξαμε να συμμετέχουν άνθρωποι με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και έχουμε παίξει μαζί στην Αθήνα και αλλού», εξηγεί ο Άρης για το πώς χτίστηκε το line up και συνεχίζει «Πάμε πολύ προσεκτικά γιατί για δύο χρόνια λόγω covid δεν μπορούσαν να οργανωθούν πράγματα και τώρα θέλαμε να φωνάξουμε κοντά μας ανθρώπους που ξέρουμε και μας ξέρουν, ανθρώπους που σεβόμαστε και τους εμπιστευόμαστε» και ο Λάκης Ιωνάς προσθέτει «Θέλαμε ανθρώπους που γνωρίζουν και είναι πολύ κοντά στο τι είναι Velvet».

Τελικά «τι είναι Velvet»; ρωτώ τον Λάκη και εκείνος απαντά «Είναι ένας τρόπος δημιουργίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης που εξελίσσουμε εδώ και 17 χρόνια».

Και το καλοκαίρι είναι ο ιδανικός χρόνος για την άνθιση συμβιοτικών δράσεων εκτός αστικού ιστού που αποθεώνουν την Τέχνη, τη φύση και την δημιουργία κοινοτήτων.

Info: Velvet Gardens, ετήσιο καλοκαιρινό φεστιβάλ στον Δήμο Ερμιονίδας. Από την ομάδα Velvet Room Projects. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ερμιονίδας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 12,13,14 Ιουλίου (κινηματογράφος, εκπαιδευτικά εργαστήρια) & 22, 23 Ιουλίου (εικαστικά, συναυλίες)