Ο σπινθήρας της δημιουργίας προέκυψε παρατηρώντας έναν λευκό, άδειο τοίχο του σπιτιού του∙ εκεί φαντάστηκε ο Kvande ένα μοτίβο μουαρέ και το μυαλό του πλημμύρισε ιδέες. «Η πρόκληση ήταν να βγάλω αυτήν την ιδέα από τη φαντασία μου και να την κάνω πραγματικότητα» εξηγεί ο Ryan. «Το μέσο ήταν το ξύλο κι έπρεπε να μάθω τα πάντα από την αρχή γι’ αυτό το υλικό. Έφτιαξα τρία γλυπτά για τον συγκεκριμένο τοίχο –αποδείχτηκαν ξεχωριστά κι έτσι έπρεπε να τα μοιραστώ με τον κόσμο».

Η συλλογή ξύλινων γλυπτών Spunwheel είναι εμπνευσμένη από το μοτίβο μουαρέ. Η γαλλική λέξη moiré αναφέρεται στο μεταξωτό ύφασμα που έχει γυαλιστερή και κυματοειδή όψη, ενώ στον κλάδο των γραφικών τεχνών χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ανεπιθύμητο σχέδιο που προκύπτει όταν δεν συμπίπτουν οι μοίρες στο ράστερ δύο φιλμ. Στα γλυπτά του Ryan Kvande, δύο τροχοί περιστρέφονται σε αντίθετες κατευθύνσεις, πυροδοτώντας ένα οπτικό φαινόμενο με διαρκώς εναλλασσόμενα σχέδια. Καθώς η κίνηση επιβραδύνεται, το κομμάτι αρχίζει να λικνίζεται, και οι τροχοί περιστρέφονται εμπρός και πίσω με ποικίλες ταχύτητες, δημιουργώντας σχέδια που παραπέμπουν σε καλειδοσκόπιο.

Εμπνευσμένος από το οπτικό εφέ που δημιουργείται όταν δύο ομόκεντροι κύκλοι επικαλύπτονται, ο Kvande το ερμήνευσε με το δικό του τρόπο, φτιάχνοντας γλυπτά που «δίνουν μια παράσταση» κρεμασμένα στον τοίχο.

Κάθε ένα από τα έξι γλυπτά Spunwheel είναι χειροποίητο, φτιαγμένο από σημύδα Βαλτικής. Ελκυστικό όταν είναι ακίνητο, συναρπαστικό όταν τίθεται σε κίνηση με ένα απλό γύρισμα, βυθίζει τον παρατηρητή στα διαρκώς μεταβαλλόμενα μοτίβα του.  Συνδυάζοντας την χαρά που προσφέρει ένα παιδικό παιχνίδι με την έκπληξη που χαρίζει μια οφθαλμαπάτη, αλλά και τη γλυπτική με το ντιζάιν και την μηχανική, η συλλογή περιλαμβάνει μοντέλα σε διάφορα χρώματα και μεγέθη, με διάμετρο που κυμαίνεται από 78 έως 101 εκ.

Από την ιδέα μέχρι τις τελικές πινελιές, όλα είναι έργο του Ryan Kvande. Σε πρώτη φάση, ο καλλιτέχνης σχεδιάζει το μοτίβο πάνω στο ξύλο. Κάνει τις πρώτες τομές με ένα πριόνι κύλισης και συνεχίζει κόβοντας με δράπανο με λέιζερ για μέγιστη ακρίβεια. Ακολουθεί το τρίψιμο του ξύλου στο χέρι, η εφαρμογή πολλών στρώσεων βαφής και το πέρασμα με λάδι tung, το οποίο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο νερό. Ρουλεμάν κορυφαίας ποιότητας βοηθούν το γλυπτό να κινείται για περίπου 20 λεπτά, με μία μόνο περιστροφή του χεριού –με τον χρόνο λειτουργίας του να εξαρτάται τόσο από τη διάμετρο του γλυπτού όσο και από το βάρος των τροχών.

Ο Ryan Kvande

Από τις χαλαρωτικές ιδιότητες των μοντέλων Tranquil και Flux με το εσωτερικό μπλε μοτίβο που θυμίζει τα κύματα της θάλασσας μέχρι την «ευάερη» αρχιτεκτονική του Zip, οι μαγικοί κύκλοι του Kvande προσφέρουν ένα υπερθέαμα χωρίς μπαταρία ή ρεύμα. Οι συλλέκτες κινητικών γλυπτών μπορούν γεμίσουν τον τοίχο τους – άλλωστε, όπως ισχυρίζεται και ο καλλιτέχνης «το ένα θα φέρει απόλαυση, τα πολλά ευφορία».

madgallery.net