Τα μοναδικά κεραμικά της είναι χειροποίητα πήλινα γλυπτά που βάφονται και στη συνέχεια γεμίζουν με ίνες νάιλον, κάνοντας τα να μοιάζουν σαν να είναι καλυμμένα με λειχήνες. Αυτή η προσέγγιση γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή λόγω του θέματός των γλυπτών.

Η Simonsson φιλοτεχνεί παιδιά σε φυσικό μέγεθος με διαφορετική εξωτερική εμφάνιση και ξεχωριστές προσωπικότητες. Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, οι χαρακτήρες της έχουν απασχολήσει πολλές εκθέσεις, αλλά τώρα έχουν τοποθετηθεί στη φινλανδική ύπαιθρο, όπου ενώ μοιάζουν απόκοσμα παράλληλα είναι σαν στο σπίτι τους.

Φωτ.: Jefunne Gimpel

Τα συναρπαστικά δημιουργήματα της Simonsson δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα απ’ όσες απαντήσεις μας δίνουν. Κάθε παιδί έχει ξεκάθαρα μια ξεχωριστή προσωπικότητα και μας αφήνει να σκεφτούμε μόνοι μας την ιστορία τους και να προσδιορίσουμε τι σημαίνει το φτερωτό στέμμα τους ή γιατί κάποιο απ’ αυτά είναι ντυμένο με στολή αστροναύτη. Σε κάποια η γλώσσα του σώματός τους μεταδίδει πένθος, αποφασιστικότητα ή ακόμη και αγανάκτηση.

Η καλλιτέχνιδα δεν προσφέρει περισσότερες πληροφορίες αλλά αφήνει υπονοούμενα, καταγράφοντας τους χαρακτήρες με περιγραφικά ονόματα. Το παιδί κοσμοναύτης, για παράδειγμα, είναι γνωστό ως “Αστροναύτης με καμουφλάζ”.

Πηγή: Jason Jacques Gallery’s Design Miami / Φωτ.: Grace Nkem

Παρόλο που μας μένει να εφαρμόσουμε τις δικές μας σκέψεις για τους ανθρώπους των βρύων του Simonsson, το βιβλίο της “Tales of the Moss People” ίσως προσφέρει κάποιες πληροφορίες. Περιλαμβάνει κείμενα του γκαλερίστα Veikko Halmetoja και «δίνει φωνή, σκέψεις και συναισθήματα στα μέλη της φυλής των Moss People, τα οποία μοιάζουν μαγικά ζωντανά παρά την ακινησία τους». Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στον site της Simonsson.

Φωτ.: Jefunne Gimpel
Φωτ.: Jefunne Gimpel