Πάνω από 900 λίτρα λευκής μπογιάς, 401 δοχεία μαύρης μπογιάς σε σπρέι και 286 μπουκάλια μαύρης μπογιάς. Και επιπλέον, 2.296 σπασμένες μύτες στυλό.

Τόσα χρειάστηκε ο βρετανός καλλιτέχνης Σαμ Κοξ [Sam Cox], ο οποίος ισχυρίζεται ότι «έκανε ένα παιδικό του όνειρο πραγματικότητα», μετατρέποντας το σπίτι του σε ένα τρισδιάστατο καμβά ασπρόμαυρων αφηρημένων σχεδίων, δηλαδή doodles, όπως αναφέρει η Washington Post.

Φωτ.: @mrdoodle

Ο Κοξ – ή «Mr. Doodle», δηλαδή το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο – αγόρασε μια έπαυλη 13 δωματίων στο Κεντ και με εντατική και σκληρή δουλειά τη μετέτρεψε σταδιακά από μια οικιακή tabula rasa σε ένα πραγματικό έργο τέχνης.

«Πάντα ήθελα να ζήσω σε ένα σπίτι καλυμμένο εντελώς από doodles γιατί για μένα είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να δημιουργήσω τέχνη και η πιο ενστικτώδης διαδικασία είναι όταν πιάνω έναν μαρκαδόρο και αρχίζω να σχεδιάζω», δήλωσε ο καλλιτέχνης στην Washington Post, προσθέτοντας εμφατικά ότι η ουκρανικής καταγωγής σύζυγός του, Αλίνα, γνωστή και ως «Mrs. Doodle», έχει επίσης συνεισφέρει στο όλο πρότζεκτ, με κάθε πιθανό τρόπο.

Πράγματι, όλα, μα όλα στην τεράστια έπαυλή του είναι καλυμμένα από doodles, δηλαδή τρισδιάστατα σχεδιάκια: οι λάμπες, οι συσκευές της κουζίνας, τα σεντόνια, το καπάκι της λεκάνης, το mouse του υπολογιστή και, φυσικά, το μάρκας Tesla αυτοκίνητό του. Είναι σαν να ζει ο ίδιος και η συζυγός του μονίμως μέσα στο βιντεοκλίπ του «Take On Me» των a-ha. 

Φωτ.: @mrdoodle

Σε ένα timelapse βίντεο που μοιράστηκε προ ημερών έδειξε μέσα σε 136 δευτερόλεπτα τη μεταμόρφωση του σπιτιού του σε ένα γιγάντιο doodle. Στο βίντεο δεν υπάρχει τίποτα τεχνητά αλλοιωμένο σε υπολογιστή, με το animation να αποτελείται από 1.857 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, προσπαθεί «να μην σκέφτεται υπερβολικά τα σχέδιά του», καθώς αυτό «θα έκανε το έργο του να φαίνεται πολύ βιαστικό», όπως λέει. Αντιθέτως, αφήνει τον εαυτό του να χαθεί ολοκληρωτικά μέσα στα doodles του.

«Το μυαλό μου τείνει να περιπλανιέται και καταλήγω να σκέφτομαι ένα σωρό πράγματα», δήλωσε. «Έχω απλώς μια αόριστη ιδέα και επιτρέπω στον εαυτό μου να χαλαρώσει και να αφήσει το χέρι μου να κάνει τη δουλειά».

Όλα τα έργα του είναι σχεδιασμένα στο χέρι και αν γίνει κάποιο λάθος, ο Κοξ το αφήνει έτσι όπως είναι χωρίς να μπει στην διαδικασία να το διορθώσει. «Η φύση ενός doodle είναι να το αφήνεις όπως σου βγαίνει», πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα.

Ο Κοξ, ο οποίος είναι 28 ετών, το 2021 ήταν ο πέμπτος πιο επιτυχημένος καλλιτέχνης κάτω των 40 ετών. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Κοξ στηρίζεται αποκλειστικά πάνω στο έξυπνο προσωπικό του branding αλλά και τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Φυσικά, είναι αδύνατο να αρνηθεί κανείς το καλλιτεχνικό πάθος του, καθώς το doodling του είναι σχεδόν σαν μια εξωσωματική εμπειρία», καταλήγει το δημοσίευμα.