Με ιστορικό φόντο τις Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας, ο designer SpY σχεδίασε και τοποθέτησε (μπροστά από τις πυραμίδες) μια μεγάλη σφαίρα από χρωμιωμένο ατσάλι και γυαλί, η οποία αποτυπώνει πάνω της αμέτρητες εικόνες από τον ουρανό και το γειτονικό τοπίο σε εκθαμβωτικές αντανακλάσεις.

Η νέα εγκατάσταση με τίτλο “ORB: Under the same Sun” συνδυάζει την κληρονομιά με τη σύγχρονη τέχνη, αντλώντας από τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό και παίζοντας μαζί του σε μια σφαιρική νέα φόρμα. Το σύνολο αντηχεί στοιχεία των κλασικών αιγυπτιακών μαθηματικών, του συμβολισμού και των εννοιών της δημιουργίας και της αναγέννησης, ενώ το έργο τέχνης εξερευνά το μακρινό παρελθόν μέχρι το παρόν, για να φανταστεί το μέλλον της ανθρωπότητας, ως μέρος της ομαδικής έκθεσης της Art D’Égypte “Forever Is Now II”.

Φωτ.: @spyurbanart / Instagram

Ο σχεδιαστής SpY με έδρα τη Μαδρίτη δημιούργησε την “ORB” ως μια μπάλα διαμέτρου τεσσάρων μέτρων από χρωμιωμένο χάλυβα και ενισχυμένους καθρέφτες από γυαλί ασφαλείας. Ενσωματώνοντας την αρχαία αιγυπτιακή κουλτούρα, το στρογγυλεμένο σχήμα της εγκατάστασης παραπέμπει στο μυστήριο του “π”, που κρύβεται στη γεωμετρία των πυραμίδων και βρίσκεται όταν διαιρούμε την περίμετρο του σχήματος με το διπλάσιο του ύψους του.

Η σφαίρα συμβολίζει επίσης ένα αόρατο στοιχείο της γεωμετρίας που προκύπτει, με ακτίνα και περιφέρεια που ταιριάζει με εκείνη μιας πυραμίδας παρόμοιου μεγέθους. Επιπλέον, η αντανακλαστική επιφάνεια του “ORB” απηχεί τις πυραμίδες, τον ουρανό και το ιστορικό περιβάλλον, υπενθυμίζοντας τον ρόλο του κυκλικού καθρέφτη στον αρχαίο αιγυπτιακό συμβολισμό, όπου συνδεόταν με τον ήλιο και μετέδιδε πολλές έννοιες της αναγέννησης.

Φωτ.: @spyurbanart / Instagram

Φανταστείτε, λοιπόν, αυτό το έργο του SpY ως κομμάτι μιας μεγάλης και δημόσιας εγκατάστασης, με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, σε ένα σκηνικό ηλικίας 4600 ετών! Αυτή είναι η ουσία του Forever is Now που παρουσιάζεται στην Αίγυπτο και διοργανώνεται από την Art D’Égypte. Η δεύτερη έκδοση του Forever is Now είναι πιο εντυπωσιακή και μυστηριώδης από την προηγούμενη εκδοχή της και βασίζεται στον χρόνο και τη διαχρονικότητα, τοποθετώντας σύγχρονα έργα τέχνης στον υπέροχο χώρο των πυραμίδων.

Μέσα από μια καθηλωτική εμπειρία δημόσιας τέχνης, η έκθεση οραματίζεται ένα μέλλον που εδράζεται σε μια βαθιά γνώση του παρελθόντος, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει αντίληψη του μέλλοντος χωρίς την ιστορία και ότι δεν υπάρχει χρόνος χωρίς το παρόν.

Φωτ.: @spyurbanart / Instagram

Με πληροφορίες από το Design Boom.