Η μυθολογία πάντα συμβαδίζει με τον άνθρωπο και την τέχνη. Όταν η Αρχαία Ελλάδα αντιμετώπισε συγκεχυμένα και συχνά σπαραχτικά γεγονότα όπως η πείνα, οι πανδημίες και ο πόλεμος, βρήκε παρηγοριά στο να αποδώσει αυτά τα απροσδιόριστα γεγονότα ως έργα των θεών. Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι γεμάτοι ίντριγκα, πάθος και στενοχώρια έχουν πραγματικά αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Λειτουργώντας ως μία από τις πιο ανθεκτικές πηγές τόσο της αρχαίας όσο και της σύγχρονης καλλιτεχνικής έμπνευσης, οι μύθοι παραμένουν ακρογωνιαίοι λίθοι του κόσμου και της ιστορίας της τέχνης.  Από τον « Θρίαμβο της Γαλάτειας» του Ραφαήλ έως την «Πτώση του Φαέθωνα» του Peter Paul Rubens, η ελληνική μυθολογία υπήρξε εξέχουσα σε όλη την ιστορία της τέχνης και συνέχισε να εμπνέει σύγχρονους και σύγχρονους καλλιτέχνες.

Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι μέσα από μερικές από τις πιο διαχρονικές ιστορίες μυθολογίας του δυτικού κόσμου και τις καλλιτεχνικές αποδόσεις τους σε αριστουργηματικά έργα τέχνης.

“Η Γέννηση της Αφροδίτης”, Sandro Botticelli, 1484 – 1485

Ένας από τους πιο διάσημους πίνακες στον κόσμο, η «Γέννηση της Αφροδίτης» του Sandro Botticelli δημιουργήθηκε για την οικογένεια Medici – την πιο ισχυρή οικογένεια της Φλωρεντίας εκείνη την εποχή – και είναι το αποκορύφωμα στα δωμάτια Botticelli στις φημισμένες γκαλερί Uffizi της Ιταλίας στη Φλωρεντία.

Πηγή: Wikipedia

Αυτό το έργο που έφτιαξε ο Botticelli για τη βίλα των Μεδίκων στο Καστέλο απεικονίζει μια όμορφη, γυμνή Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα και της ομορφιάς, να προσγειώνεται στην Πάφο της Κύπρου. Φαίνεται να αναδύεται σε ένα κοχύλι από τη θάλασσα, ο άνεμος να φυσάει προς το μέρος της ενώ μια νύμφη ετοιμάζεται να την καλύψει με ένα λεπτό μανδύα.

“Ο Θρίαμβος της Γαλάτειας”, Raphael, 1513

Στεγασμένη στη Villa Farnesina στη Ρώμη, η οποία ήταν η βίλα του Agostino Chigi, αυτή η τοιχογραφία που δημιουργήθηκε γύρω στο 1512 απεικονίζει την ιστορία της νύμφης Γαλάτεια, μιας Νηρηίδας ή νύμφης του νερού, η οποία φαίνεται να πλέει σε ένα ποτάμι πάνω σε ένα τεράστιο κοχύλι, περιβαλλόμενη από νύμφες με επικεφαλής δύο δελφίνια.

 

μυθολογία έργα τέχνης
Πηγή: Wikipedia

Αυτή είναι μια από τις σκηνές στο ποιητικό έργο “Μεταμορφώσεις” ( γράφτηκε μετά το 1 μ.X. σε δεκαπέντε βιβλία και 12.000 εξάμετρους στίχου) για έναν θνητό αγρότη βοσκό που την ερωτεύεται. Πρόκειται για το πιο γνωστό και το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Οβιδίου, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές τον χρυσού αιώνα των Λατινικών γραμμάτων, τον αιώνα του Αυγούστου. Ο Κύκλωπας Πολύφημος ζήλεψε και χτύπησε τον χωρικό με έναν ογκόλιθο, έτσι η Γαλάτεια αντέδρασε γυρίζοντάς τον στο ποτάμι που εξακολουθεί να φέρει το όνομά του σήμερα.

Αυτή η ιστορία έχει εμπνεύσει τόσα πολλά έργα τέχνης, όπως το «The Triumph of Galatea» της Artemisia Gentileschi (περίπου 1650), το οποίο δείχνει μια γυναίκα να σηκώνεται στον αέρα από άνδρες και πουλήθηκε σε μια πώληση του Christie’s Old Masters για 2,1 $ τον Νοέμβριο 2020.

“Η πτώση του Φαέθωντα“, Peter Paul Rubens, 1604-1605

Είμαι ένας απλός άνθρωπος που στέκεται μόνος με τα παλιά μου πινέλα, ζητώντας από τον Θεό έμπνευση” είπε κάποτε ο Φλαμανδός ζωγράφος του μπαρόκ Peter Paul Rubens. Μια δραματική, ταραχώδης σκηνή εμπνευσμένη πάλι από τις “Μεταμορφώσεις” του Οβίδιου, “Η πτώση του Φαέθοντα”, που ζωγράφισε ο Rubens στη Ρώμη, απεικονίζει τον γιο του θεού Ήλιου Απόλλωνα να καβαλάει το Άρμα του Ήλιου μέσα από τους ουρανούς.

Peter Paul Rubens – nga.gov National Gallery of Art, Washington D.C. Πηγή: Wikipedia

Είχε πείσει τον πατέρα του να τον αφήσει να το οδηγήσει, αλλά δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία. Αυτός ο πίνακας φυλάσσεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και αντικατοπτρίζει την ικανότητά του καλλιτέχνη να αποτυπώνει την κίνηση και την έμπνευσή του από άλλους δασκάλους όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Μιχαήλ Άγγελος.

“Περσέας και Ανδρομέδα”, Frederic Leighton, 1891

Σε αυτή τη διάσημη κλασική σκηνή από την Ελληνική Μυθολογία, ο Βρετανός ζωγράφος Frederic Leighton απεικόνισε τη στιγμή που ο Περσέας μόλις είχε σώσει την Ανδρομέδα – την όμορφη κόρη της βασίλισσας Κασσιόπης και του βασιλιά Κηφέα – με ένα φτερωτό άλογο χτυπώντας τον δράκο που την κρατούσε αιχμάλωτη με ένα βέλος.

Πηγή: National Museums Liverpool

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Κασσιόπη ισχυρίστηκε ότι η κόρη της Ανδρομέδα ήταν ωραιότερη από τις Νηρηίδες, ο Ποσειδών, για να την εκδικηθεί, προκάλεσε καταιγίδα στην Αιθιοπία, από την οποία πλημμύρισε τη χώρα, και επιπλέον έστειλε ένα θαλάσσιο τέρας, το Κήτος που κατασπάραζε ανθρώπους και ζώα.[10] Σύμφωνα με το χρησμό του μαντείου του Άμμωνα, για να σωθεί η χώρα έπρεπε η Ανδρομέδα να θυσιαστεί στο τέρας· έτσι την εγκατέλειψαν σ΄ ένα βράχο της ακτής, για να την καταβροχθίσει το Κήτος. Μπορείτε να δείτε αυτό το έργο τέχνης στο Walker Art Gallery στο Λίβερπουλ.

“Μινώταυρος”, Picasso, 1920-1950

Ο Picasso γοητεύτηκε τόσο πολύ από τον Μινώταυρο της ελληνικής μυθολογίας, που αυτός ο τρομακτικός χαρακτήρας έγινε ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό στην τέχνη του από τη δεκαετία του 1920 μέχρι τα τελευταία του χρόνια στη δεκαετία του 1950, εμφανιζόμενος σε περίπου 70 διαφορετικά έργα τέχνης. Ο Πικάσο είδε πολλές πτυχές της ταυτότητάς του στον Μινώταυρο. Το 1960, είπε ακόμη και «Αν η πορεία της ζωής μου ήταν σημειωμένη σε έναν χάρτη και ενώναμε τα βασικά σημεία με μια γραμμή, θα μπορούσε να σχεδιάσει έναν Μινώταυρο». Ο Picasso παρομοίασε τα στοιχεία που έχει ο ταύρος του Μινώταυρου με τις ταυρομαχίες της πατρίδας του, Ισπανίας. Όταν ήταν νεαρό αγόρι, ο Πικάσο έκανε μια εμμονική σειρά σχεδίων με matadors και ταύρους, δείχνοντας την πρώιμη γοητεία του με τον φόβο και το μεγαλείο αυτής της ισπανικής παράδοσης. Επέστρεψε στο ίδιο θέμα ως ενήλικας, συμπεριλαμβανομένου μερικές φορές του Μινώταυρου ως ισχυρό σύμβολο του ανθρώπου εναντίον του θηρίου. 

Ο Picasso είδε επίσης πτυχές του δικού του χαρακτήρα στον Μινώταυρο. Παρομοίασε τη μαινόμενη αρρενωπότητα και τη σωματική δύναμη του Μινώταυρου με τις δικές του αρρενωπές ιδιότητες. Έτσι, πολλές φορές, όταν απεικονίζει τον Μινώταυρο ως μια μπερδεμένη μάζα από σγουρά μαλλιά και κέρατα, όπως φαίνεται στο έργο χαρακτικής La Suite Vollard, 1935, κάνει επίσης, σε κάποιο βαθμό, μια αυτοπροσωπογραφία.

Σε άλλα έργα τέχνης ο Picasso τονίζει την υποβόσκουσα ευπάθεια του Μινώταυρου, την οποία βλέπουμε στο “Minotaur Est Blesse” 1937 (Ο Μινώταυρος τραυματισμένος) μοιράζοντας έτσι μαζί μας μερικά από τα δικά του συναισθήματα ανασφάλειας που κρύβονται κάτω από την άγρια μορφή του.

Pablo Picasso, Minotaure est Blessé, 1937. Πηγή: Wikiart

Κατά τη δεκαετία του 1930, ο Picasso φαίνεται να δυσανασχετεί όλο και περισσότερο από την άνοδο του φασισμού. Για πρώτη φορά στην καριέρα του, άρχισε να χρησιμοποιεί την τέχνη του ως εργαλείο έκφρασης ιδεών γύρω από την πολιτική και την κοινωνία. Έτσι, ο ταύρος και ο Μινώταυρος εμφανίστηκαν ως σύμβολο της μάχης για την ελευθερία και της εξέγερσης μπροστά σε μια επίθεση. Στην Guernica του Πικάσο, το 1937, το πιο τολμηρό πολιτικό έργο τέχνης που θα έκανε ποτέ, ο καλλιτέχνης περιλαμβάνει ένα κεφάλι ταύρου στα αριστερά, που μοιάζει πολύ με τις προηγούμενες απεικονίσεις του για τον Μινώταυρο.

Πηγή: Wikipedia

Οι ερμηνείες του πλάσματος που μοιάζει με τον Μινώταυρο στη Γκουέρνικα ποικίλλουν, αλλά κάποιοι το βλέπουν ως σύμβολο για τον ίδιο τον Πικάσο, που παρακολουθεί από μακριά με οδυνηρή απόγνωση καθώς το φρικτό έγκλημα πολέμου ξετυλίγεται μπροστά του.