Ώριμα φρούτα, καλόγριες, στρείδια, λιποζάν και μαργαριταρένια κολιέ. Όλα τα έργα τέχνης της Joyce Lee έχουν κάποιον προκλητικό συμβολισμό. Οι σουρεαλιστικές ιδέες της, είναι ιερές και βέβηλες ταυτόχρονα, ενώνοντας στοιχεία της «υψηλής κουλτούρας» με τον «πάτο», το σεξ και το χιούμορ.

Ενώ συχνά χρησιμοποιεί θρησκευτικές εικόνες, τα έργα της Lee αντιμετωπίζουν το γυμνό σώμα ως ένα τοπίο πάνω στο οποίο εκτυλίσσονται άλλες ιστορίες, συνήθως ερωτικές. Εμπνευσμένη από τον Dali και τον Magritte και μερικές ταινίες τρόμου, η Κορεάτισσα σεξουαλικοποιεί ή ανθρωπομορφοποιεί φαινομενικά αθώα αντικείμενα στη συνεχή εξερεύνηση του φύλου και της σεξουαλικότητας.

Courtesy of the Joyce Lee and Baron Books

Οι σκηνές της είναι πλούσιες σε φρούτα που μοιάζουν με στήθος και ψάρια που θυμίζουν γεννητικά όργανα, καθώς καταρράκτες ρέουν ανάμεσα σε απλωμένα πόδια και ένας μικροσκοπικός άνθρωπος ξαπλώνει σε μια αιώρα που σχηματίζεται από ένα ζευγάρι εσώρουχα που βρίσκονται ανάμεσα σε ένα ζευγάρι μηρών. Η ίδια λέει στο Dazed: «Θέλω ο θεατής να μεταφερθεί σε ένα μέρος του υποσυνείδητου».

Courtesy of the Joyce Lee and Baron Books

Το ομώνυμο ντεμπούτο βιβλίο της Lee, που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Baron Books, περιλαμβάνει έργα της από το πιο πρόσφατο αρχείο της, έργα της τελευταίας τετραετίας. Σαν μια πύλη σε έναν παράλληλο κόσμο της φαντασίας, η Lee, ελπίζει ότι το βιβλίο θα προσφέρει στους ανθρώπους μια «απόδραση από την πραγματικότητα», έναν εναλλακτικό, παιχνιδιάρικο αλλά αποπροσανατολιστικό κόσμο που παίζει όχι μόνο με την κλίμακα αλλά και με τις προκατασκευασμένες προσδοκίες.

Courtesy of the Joyce Lee and Baron Books

«Σε όλη τη δουλειά μου, ο θεατής μπορεί να παρατηρήσει συνδυασμούς διαφορετικών χρόνων και χώρων ή την παρουσία ασυνήθιστων αντικειμένων, τα οποία με την πρώτη ματιά φαίνονται παράξενα και δημιουργούν μια αλλοτριωτική αίσθηση», εξηγεί. «Αυτή η αίσθηση της αμφισβήτησης του τρόπου με τον οποίο συνήθως βλέπουμε και βιώνουμε τον κόσμο, είναι κάτι που αγαπώ, τόσο στην τέχνη όσο και στη λογοτεχνία».

Courtesy of the Joyce Lee and Baron Books

Η Joyce Lee σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο και εργάστηκε σε αεροπορικές εταιρείες για αρκετά χρόνια πριν αποφασίσει να ακολουθήσει το πραγματικό της πάθος ως καλλιτέχνης και να επιστρέψει στη σχολή καλών τεχνών. Πήρε πτυχίο BFA στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ. Η Lee προτιμά να δουλεύει με νερομπογιές και μολύβια. Στο παρελθόν έχει φιλοτεχνήσει έργα τέχνης για το περιοδικό Playboy, το περιοδικό Numero του Βερολίνου, το The Learning Company, την LG Corporation και τη FIAT Motors, μεταξύ άλλων.

[Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο της Joyce Lee σε αυτό το link]

Courtesy of the Joyce Lee and Baron Books
Courtesy of the Joyce Lee and Baron Books
Courtesy of the Joyce Lee and Baron Books