Το Palazzo Strozzi ξεκίνησε να χτίζεται το 1489∙ ήταν ένα σύμβολο δύναμης για τον Filippo Strozzi o οποίος, επιστρέφοντας στη Φλωρεντία μετά την μακρόχρονη εκδίωξή του από την οικογένεια των Μεδίκων, αποφάσισε να χτίσει το μεγαλύτερο παλάτι της πόλης. Με μια συμπαγή και αυστηρή αρχιτεκτονική, ογκώδεις τοίχους από μεγάλους λίθους και ένα πλέγμα από διπλά παράθυρα να τυλίγει τις τέσσερις πλευρές του, δίνει την αίσθηση ενός φρουρίου.

Σήμερα, το λιτό αριστούργημα της Αναγεννησιακής Φλωρεντίας στεγάζει το Fondazione Palazzo Strozzi και έχει έναν πολύ πιο ανοιχτόκαρδο χαρακτήρα, φιλοξενώντας, κατά καιρούς, τόσο τα γλυπτά του Ντονατέλλο όσο και τις τοιχογραφίες του JR. Αυτόν τον καιρό, προσκαλεί τον Olafur Eliasson να γεμίσει τις αίθουσες του «με τίποτα άλλο εκτός από εφήμερα – νερό, θερμοκρασία, φως», σύμφωνα με τα λόγια του.

Ο Δανο-Ισλανδός καλλιτέχνης είναι διάσημος για τα έργα του, που αναπαράγουν τη φύση στην κλίμακα ενός μουσείου ή ενός δημόσιου χώρου∙ το 2003 γέμισε την Tate Modern με ένα τεράστιο τεχνητό ήλιο και ομίχλη για το “The Weather Project”, και το 2008 έφτιαξε μεγάλους τεχνητούς καταρράκτες στο Ιστ Ρίβερ για το “New York City Waterfalls”. Πέρσι, στην έκθεση “Life” στο Fondation Beyeler στην Ελβετία, αφαίρεσε τους γυάλινους τοίχους και πλημμύρισε τις αίθουσες του μουσείου με πράσινο νερό, προσκαλώντας την φύση να μπει στο εσωτερικό του κτιρίου και δημιουργώντας έναν προσωρινό βιότοπο που φιλοξένησε διάφορα φυτά και έντομα.

H νέα του έκθεση “Nel Tuo Tempo” («Στην Εποχή Σου»), συνδυάζει τα εικαστικά με την έρευνα. Ο Εliasson και το στούντιο του δημιούργησαν μια σειρά in situ έργων για το Palazzo Strozzi, τα οποία απορρέουν από τρεις δεκαετίες δημιουργικού πειραματισμού με το φως, την τεχνολογία και την εμπειρία. Ο καλλιτέχνης εστιάζει στα παράθυρα του παλατιού, για να ανοίξει ένα διάλογο για τον χώρο και το φως. Τοποθέτησε προβολείς με έγχρωμα φίλτρα σε ένα γειτονικό κτίριο που βρίσκεται απέναντι, αφήνοντας το φως να εισχωρήσει από το παράθυρο και να δημιουργήσει ένα ομιχλώδες ηλιοβασίλεμα στον τοίχο του παλατιού. Έφτιαξε λαμπερά καλειδοσκόπια από κάτοπτρα, τοποθέτησε έναν γιγάντιο προβολέα- μάτι σε ένα δωμάτιο, κρέμασε καθρέφτες στην οροφή και γιγάντια τόξα για να δημιουργήσει μια μεγάλη αίθουσα ψευδαισθήσεων. Στο έργο “Υοur Timekeeping Window”, ενσωμάτωσε κυκλικά 24 γυάλινες σφαίρες στον τοίχο, που αντανακλούν αντεστραμμένο και παραμορφωμένο το παράθυρο του παλατιού. Στο “Your view matter”, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το crypto-fund Metapurse, τα χρώματα και οι φόρμες του έργου αλλάζουν συνεχώς καθώς επηρεάζονται από την ανθρώπινη κίνηση και τη θερμοκρασία. Και το “Beauty” είναι ένας τοίχος από ομίχλη, μια άυλη κουρτίνα στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Mία από τις πιο εντυπωσιακές εγκαταστάσεις βρίσκεται στη μαγευτική εσωτερική αυλή του παλατιού. Με τίτλο “Under the Weather”, αποτελείται από ένα τεράστιο, αιωρούμενο γλυπτό σε ελλειπτικό σχήμα του οποίου τα δύο στρώματα δημιουργούν ένα μοτίβο moiré (στον κλάδο των γραφικών τεχνών η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ανεπιθύμητο σχέδιο που προκύπτει όταν δεν συμπίπτουν οι μοίρες στο ράστερ δύο φιλμ). Καθώς οι επισκέπτες περπατούν στην αυλή, το γλυπτό μοιάζει να κυματίζει αλλά και να αλλάζει σχήμα, κι από ελλειπτικό να γίνεται κυκλικό. Ένα ακόμη έργο του Eliasson φτιαγμένο για να το ζεις και να το αισθάνεσαι. Όπως εξηγεί και ο ίδιος: «Ο θεατής είναι ο κύριος πρωταγωνιστής. Με ενδιαφέρει πως νιώθει, πως επιδρούν τα συναισθήματά του πάνω στο έργο».

❈ Η έκθεση “Νel Tuo Tempo” του Οlafur Eliasson παρουσιάζεται στο Palazzo Strozzi έως τις 22 Ιανουαρίου 2023.

INFO: www.palazzostrozzi.org