Για πάνω από πέντε δεκαετίες, ο David Lynch έχει καλλιεργήσει μια αστείρευτη δημιουργική πρακτική που πηγάζει από το πρώιμο έργο του ως ζωγράφος και καλύπτει σε όλη την πορεία του τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τη χαρακτική, τη γλυπτική, την μουσική και τον κινηματογράφο. Με τίτλο Big Bongo Night, η νέα έκθεση του David Lynch θα περιλαμβάνει γλυπτά με μικτά μέσα, πίνακες και ένα έργο σε χαρτί που ρίχνουν φως στην ιδιαίτερη εικαστική πρακτική του Lynch. Από τις 4 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου, η Pace θα παρουσιάσει μια έκθεση νέων και πρόσφατων έργων του Lynch στην γκαλερί της στη Νέα Υόρκη, σηματοδοτώντας την πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη στην γκαλερί.

Η πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη με την Pace -που συγκεντρώνει αρκετές ανησυχητικές σκηνές σε ξύλο και χαρτί, καθώς και πολλά γλυπτά με περίεργες λάμπες και φωτεινά στοιχεία- έρχεται για να αναδείξει άλλη μια φορά, αλλά αυτή τη φορά με διαφορετικό τρόπο, τις ικανότητές του στην αφήγηση ιστοριών. Τα έργα του Lynch συχνά διαλογίζονται πάνω σε στιγμές αναστάτωσης σε απλά, οικιακά, καθημερινά περιβάλλοντα.

David Lynch, Big Bongo Night, 2021

Γεμάτο από ανησυχητικές, απειλητικές και αινιγματικές εικόνες, το έργο του καλλιτέχνη αντλεί από τις οπτικές γλώσσες του σουρεαλισμού και της Art Brut. Φέρνοντας σε διάλογο τρελές μορφές και μέσα, οι ημι-αφηρημένοι πίνακες του Lynch, οι οποίοι συχνά διαθέτουν ισοπεδωμένες συνθέσεις και παραμορφωμένες προοπτικές, εξερευνούν ενσαρκώσεις της σωματικής και βιομηχανικής αποσύνθεσης. Στον πυρήνα αυτών των έργων υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία που μιλάει για τη σκοτεινή πραγματικότητα της σύγχρονης αμερικανικής ζωής.

Ανάμεσα στους πίνακες που περιλαμβάνονται στην επερχόμενη έκθεση του Lynch στην Pace είναι το Airplane in Sky / Ant (2022), ένας φανταστικός πίνακας που απεικονίζει ένα ταλαιπωρημένο μυρμήγκι στο κέντρο του και ενσωματώνει παιχνιδιάρικες λέξεις και κειμενικά στοιχεία. «Πρώτα έρχεται μια ιδέα και αυτή σε βάζει να ξεκινήσεις, και στη συνέχεια ακολουθεί μια διαδικασία δράσης και αντίδρασης», έχει πει ο Lynch για την προσέγγισή του στη ζωγραφική. «Αυτό είναι το πράγμα που ελπίζεις να κρατήσεις ζωντανό. Και πρέπει να υπάρχει η ελευθερία να λες, αυτό δεν δούλεψε, πρέπει να φύγει. Στη συνέχεια, κατά τη διαδικασία της καταστροφής, ένα όμορφο νέο πράγμα μπορεί να αναδυθεί… τυχαία πράγματα, τυχαίες επιλογές και τότε – μπαμ, έρχεται μια ιδέα».

David Lynch, Κεφάλι σε λόφο με σύννεφο και αεροπλάνο, 2021

Μια επιλογή από τα γλυπτά του Lynch με μικτά μέσα θα έχουν επίσης εξέχουσα θέση στην νέα έκθεση. Τα έργα αυτά -που σφυρηλατούνται με διάφορους συνδυασμούς χάλυβα, ξύλου, ρητίνης, πλεξιγκλάς και γύψου- προέρχονται από τους πρώτους πίνακες του καλλιτέχνη και τους πειραματισμούς του με την προβολή και τις κινούμενες εικόνες. Ανάλογα με την υλική τους σύνθεση, οι δομές αυτές κυμαίνονται από γραμμικές έως γεωμετρικές και βιομορφικές. «Η ηλεκτρική ενέργεια είναι τόσο συναρπαστική και σκέφτομαι το ξύλο… Η φύση μας το παρέχει αυτό, όλα τα διαφορετικά είδη ξύλου, και η δομή του μπορεί να πριονιστεί, να τριφτεί, να διαμορφωθεί, να γυαλιστεί, να μετατραπεί σε έπιπλα, σε τόσα πολλά πράγματα όπως σπίτια», έχει πει ο Lynch για τη γοητεία που του ασκεί η υλικότητα των γλυπτών.

David Lynch, Dream 9B: Where is the Alligator?, 2022
David Lynch, Tρίχρωμο ψηλοτάβανο φωτιστικό, 2022
David Lynch, Φωτιστικό γάζας, 2002-2003

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.