Το Ίδρυμα Espace Niemeyer ιδρύθηκε αφού το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό μνημείο το 2007 για να εξασφαλίσει τη συντήρησή του, συγκεντρώνοντας κεφάλαια από την εκμετάλλευση των εξαιρετικής αισθητικής χώρων του. Συνδυάζοντας τη μορφική σαφήνεια και τις απλές γραμμές του ευρύτερου μοντερνιστικού οράματος με καμπύλες ελεύθερης μορφής και αισθαντικά διακοσμητικά στοιχεία, το Espace Niemeyer είναι ένα κτίριο τόσο συγκρατημένης σεμνότητας όσο και χαρισματικής λάμψης. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί, εταιρείες μέσων ενημέρωσης και επώνυμα brands έχουν πραγματοποιήσει εδώ παραγωγές, όπως η Stella McCartney και η Prada.

Πρόσφατα μετατράπηκε σε μια παιδική χαρά με θεόρατα εκθέματα και παιχνιδιάρικες εγκαταστάσεις από τον Έλληνα καλλιτέχνη Ανδρέα Αγγελιδάκη. Η πολυμεσική φαντασίωση του καλλιτέχνη με τίτλο Critical Appreciation of Antiquity αποτελεί την πρώτη ατομική παρουσίαση του καλλιτέχνη στο Παρίσι και το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο έργο του μέχρι σήμερα. Το έργο, το οποίο ανατέθηκε από την Audemars Piguet Contemporary, εμπνέεται από θέματα που σχετίζονται με τα στρώματα του ελληνικού πολιτισμού και τον τρόπο με τον οποίο αυτός καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Η εγκατάσταση αποτελείται από αφράτους κίονες σε κατάρρευση, διάσπαρτους στο χώρο γύρω από μια μνημειώδη ψηφιακή εκτύπωση μιας στήλης ιωνικού ρυθμού σε ύφασμα, κρεμασμένη σε μια σκαλωσιά που υψώνεται θεόρατη μέσα από σκιές και φώτα. Ένα μεταλλικό κοντέινερ στεγάζει ένα κατάστημα με είδη δώρων με ελληνικά ειδώλια και τουριστικά αντικείμενα. Ένα από τα φυλλάδια στο κατάστημα δώρων του κοντέινερ έχει τίτλο Future Memory Club. Σελίδες από παλαιά φυλλάδια αρχαιολογικών χώρων γεμίζουν με αποσπασματικές σκέψεις του καλλιτέχνη, με σημερινές λέξεις-κλειδιά όπως Ουκρανία, ανεμοβλογιά και μικροδοσολογία. Αλλού, αφράτα γλυπτά και ένα βιβλίο σε φυσικό μέγεθος που μπορεί κανείς να ξεφυλλίσει. Όλα είναι σχεδιασμένα για να αγγίζονται και να μετακινούνται από το κοινό.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ψηφιακά έργα με τη μορφή βιντεοπροβολών που δημιουργούν μια μυστικιστική ατμόσφαιρα και αποπνέουν κλασσική gay bar αισθητική. Στην αίθουσα προβολής, ένα βίντεο μοιάζει διευρύνει τον χώρο στο άπειρο. Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης επιστρατεύει στοιχεία από την club κουλτούρα, κάνοντας ευθεία αναφορά στην αθηναϊκή νυχτερινή ζωή και τα σύγχρονα νυχτερινά κέντρα σαν τόπους αναζήτησης τελετουργικών απολαύσεων.

Το Espace Niemeyer αναφέρεται συχνά ως ρετρό-φουτουριστικό, ένα όραμα του σήμερα από την πρώιμη διαστημική εποχή. Το ύφος του Αγγελιδάκη είναι επίσης ρετροφουτουριστικό με τον δικό του τρόπο, παραθέτοντας αποσπάσματα από τις μικρές ουτοπίες που παρείχαν τα club της δεκαετίας του ’70 και του ’80, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικιστικών παρορμήσεών τους. Αυτό το φαινομενικά ακατάληπτο συνονθύλευμα δημιουργεί μια έξοχα διασκεδαστική παρουσίαση της παρακμής, αντανακλώντας μια μετα-ιδεολογική κατάσταση.

Η έκθεση Critical Appreciation of Antiquity φιλοξενείται στο Espace Niemeyer μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.