Το νέο website που δημιούργησε το Ίδρυμα Τόλκιν, ξεδιπλώνει τον θαυμαστό κόσμο του συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών μέσα από αδημοσίευτα σχέδια, καλλιγραφικές επιστολές, έργα ζωγραφικής και προσωπικές φωτογραφίες.

Σε όλη του τη ζωή ο Tolkien σχεδίαζε διαφορετικές εκδοχές ενός φανταστικού δέντρου που έφερε μια ποικιλία από πολύχρωμα άνθη. Το είχε ονομάσει Δέντρο του Amalion, και κάθε φύλλο και λουλούδι του αντιπροσώπευε μια ιστορία ή ένα ποίημα στο μυαλό του συγγραφέα.

Αυτό το όμορφο σχέδιο μαζί με χάρτες του Σάιρ και της εφιαλτικής Μόρντορ, σχέδια του δάσους του Λοθλόριεν με το χρυσό φύλλωμα, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες από τον πύργο του Μπάραντ- Ντουρ, και πολύ ακόμη ακυκλοφόρητη τέχνη του J.R.R. Tolkien παρουσιάζονται στον νέο ιστότοπο του ιδρύματος.

Ένας φιλόλογος που έπλασε τη χώρα της Μέσης Γης για να δώσει ζωή στις επινοημένες γλώσσες του, ο Tolkien ήταν επίσης ένας ταλαντούχος ποιητής, καλλιτέχνης και χαρτογράφος. Πατέρας της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας, έγραψε βιβλία που έγιναν μπεστ σέλερ, με την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών –το αρχετυπικό έργο της high fantasy- να έχει ξεπεράσει τα 100 εκ. αντίτυπα.  

Πατέρας της μοντέρνας φανταστικής λογοτεχνίας, έγραψε βιβλία που έγιναν μπεστ σέλερ.

Διαστέλλοντας την φαντασία, οι ιστορίες του Tolkien πήγαιναν χέρι χέρι με την τέχνη: οι εικονογραφήσεις, τα σκίτσα, η ζωγραφική, η χαρτογραφία και η καλλιγραφία ήταν όλα μέρος μιας συνεκτικής δημιουργικής διαδικασίας. Ένα σχέδιο ή ένας χάρτης μπορεί να ήταν εμπνευσμένος από τις ιστορίες του, ή να προηγούταν του κειμένου, οδηγώντας την πλοκή σε νέα μονοπάτια.

Ο συγγραφέας χαρτογράφησε σχολαστικά τον κόσμο της Μέσης Γης για να τον καταστήσει πιστευτό και να εξασφαλίσει τις ακριβείς κινήσεις των πολυάριθμων χαρακτήρων του. Το ενδιαφέρον του για τις γλώσσες και τα αλφάβητα επεκτάθηκε και στην καλλιγραφία. Πειραματίστηκε με διαφορετικά στυλ γραφής και τα χρησιμοποίησε στο λογοτεχνικό του έργο για να υποδηλώσει διαφορετικούς πολιτισμούς, ακόμη και μεμονωμένους χαρακτήρες.

Εκτός από λεπτομερείς χάρτες και καλλιγραφικά έργα του, ο νέος ιστότοπος περιέχει τις περίτεχνες εικονογραφήσεις του για το Χόμπιτ, τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και το Σιλμαρίλλιον. Μια ενότητα είναι αφιερωμένη στα χριστουγεννιάτικα γράμματα που έγραφε στα παιδιά του ως «Πατέρας των Χριστουγέννων» επί 23 χρόνια: περιείχαν θαυμάσιες εικονογραφήσεις, οι φάκελοι ήταν στολισμένοι με χειροποίητα γραμματόσημα του Βόρειου Πόλου και ο τρεμουλιαστός γραφικός χαρακτήρας είχε στόχο να πείσει τα παιδιά ότι ήταν γραμμένα από τον γέρο Άγιο Βασίλη.

Πειραματίστηκε με διαφορετικά στυλ γραφής και τα χρησιμοποίησε στο λογοτεχνικό του έργο για να υποδηλώσει διαφορετικούς πολιτισμούς.

Ο Τοlkien είχε πάντα μαζί του το σημειωματάριο του και στην ενότητα Life παρουσιάζονται σχέδια του από την αγγλική εξοχή, τις άγριες ακτές της Κορνουάλης, τους δρόμους της Οξφόρδης και τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ιρλανδία – με τις λεζάντες να αφηγούνται μικρές ιστορίες πίσω από τα έργα του. Στην ενότητα Fantasy παρουσιάζονται σχέδια από το απύθμενο πηγάδι της φαντασίας του – εκεί που γεννήθηκε όλο το τεράστιο καστ χόμπιτ, ξωτικών, νάνων και φανταστικών όντων.

H περιήγηση στον ιστότοπο αφήνει μια αίσθηση γνωριμίας με τον συγγραφέα, την ζωή του και το πελώριο, φανταστικό σύμπαν του. Το πλούσιο υλικό περιλαμβάνει βιογραφία και χρονοδιάγραμμα της ζωής του, αδημοσίευτες οικογενειακές φωτογραφίες (συμπεριλαμβανομένου του γιου του Christopher, που ήταν πολύτιμος βοηθός του συγγραφέα στον σχεδιασμό των χαρτών), γράμματα που είχε στείλει στους τρεις γιους και την κόρη του (μεταξύ των οποίων και ένα που είχε στείλει στον γιο του Michael, όταν ο τελευταίος πολεμούσε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), ηχογραφήσεις από τις αναγνώσεις βιβλίων του που έκανε ο ίδιος, και αποσπάσματα από συνεντεύξεις.

Ο ιστότοπος εγκαινιάστηκε στις 26 Φεβρουαρίου, μια σημαντική ημερομηνία στην παράδοση του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών καθώς σηματοδοτεί τη στιγμή που, το 3019 (τρίτη εποχή), η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού χωρίστηκε και ο Φρόντο με τον Σαμ ξεκίνησαν μόνοι τους το μακρύ ταξίδι για τη Μόρντορ….

tolkienestate.com