Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι σε απόσταση μίας ώρας από το Σάο Πάολο των 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπάρχει μια όαση με απαλούς λόφους, τρεχούμενα νερά και απέραντες πράσινες εκτάσεις. Είναι η Piracaia, μια μικρή, ήσυχη κοινότητα και καταφύγιο για πολλούς εύπορους κατοίκους της “Sampa” (όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την βραζιλιάνικη μητρόπολη) που χτίζουν εκεί τα εξοχικά τους.

Όταν, λοιπόν, μια οικογένεια ζήτησε ένα σπίτι για να δραπετεύει από την μεγάλη πόλη, οι αρχιτέκτονες της Jacobsen Arquitetura αποφάσισαν να σχεδιάσουν μια εξοχική κατοικία που θα τοποθετεί τη φύση στο επίκεντρο. Περιβαλλόμενο από ένα πράσινο σκηνικό και δίπλα σε μια τεχνητή λίμνη, το YJD House αποτελείται από τρία, φαινομενικά ανεξάρτητα, pavilion, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με μια σειρά μονοπατιών και υπαίθριων διαδρόμων.

Ο λόγος που επιλέχθηκε αυτή η διάταξη δεν είναι μόνο η προστασία της ιδιωτικότητας (η κύρια κατοικία είναι χωρισμένη στα δύο και οι ξενώνες βρίσκονται σε ξεχωριστό «περίπτερο») αλλά η προσπάθεια δημιουργίας μιας κατασκευής που θα φαίνεται πιο ανάλαφρη, λιγότερο παρεμβατική στο φυσικό τοπίο. Έτσι, από μακριά το YJD House δίνει την εντύπωση ότι είναι ισόγειο…

Όλα εδώ γιορτάζουν τη φύση. Από την τοποθεσία -επιλέχθηκε η κορυφή ενός λόφου ώστε το σπίτι να είναι ένα αληθινό παρατηρητήριο της εξοχής- ως τους διάσπαρτους εξωτερικούς χώρους, τις βεράντες, τους κήπους και τα αίθρια που σχεδιάστηκαν για την απόλαυση του τοπίου και την ζωή έξω.

Ακόμα και η επικοινωνία ανάμεσα στις τρεις δομές του κτιρίου που γίνεται μέσω των μονοπατιών και των ανοιχτών διαδρόμων, ενισχύει την σύνδεση με τους κήπους και τη βλάστηση που αλλάζει με το πέρασμα των εποχών.

Και παρόλο που η κατοικία είναι φτιαγμένη για πολυτελή ζωή -εξοπλισμένη με πισίνα, κουζίνα με ξυλόσομπα, σπα, αίθουσα παιχνιδιών και γκαράζ για σκάφος- το προφίλ της παραμένει πιστό στον μινιμαλισμό. Με το ξύλο να πρωταγωνιστεί και να εμφανίζεται σε οροφές, τοίχους και άλλα σημεία της κατασκευής, και να συνοδεύεται από σκυρόδεμα και μεταλλικές επιφάνειες, η πρόκληση για τους αρχιτέκτονες ήταν το ΥJD House να ενταχθεί στο φυσικό τοπίο, με έναν ανάλαφρο, απαλό τρόπο…