Η δανέζικη αρχιτεκτονική εταιρεία Bjarke Ingels Group (BIG) δημιούργησε ένα νέο εργοστάσιο για τον κατασκευαστή επίπλων εξωτερικού χώρου Vestre, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι το πιο βιώσιμο του είδους του στον κόσμο. Το κτίριο βρίσκεται στο δάσος Magnor της Νορβηγίας και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει τέσσερις βραχίονες που συναντώνται σε ένα κεντρικό σημείο, χαρακτηριστικό από το οποίο πήρε το όνομά του, “The Plus”.

Η BIG και η Vestre ξεκίνησαν τις εργασίες για το έργο πριν από 18 μήνες θέτοντας τη βιωσιμότητα και τις περιβαλλοντικές πτυχές στο επίκεντρο όλων των πτυχών του σχεδιασμού και του περιβάλλοντα χώρου. Η επένδυση ύψους σχεδόν 300 εκατομμυρίων ΝΟΚ (περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ) καθιστά το The Plus τη μεγαλύτερη επένδυση στη νορβηγική βιομηχανία επίπλων εδώ και δεκαετίες.

Οι τέσσερις πτέρυγες του παρέχουν τέσσερις διαφορετικές χρήσεις: το εργοστάσιο χρωμάτων, το εργοστάσιο ξύλου, ένα χώρο συναρμολόγησης και την αποθήκη. Κάθε μία οδηγεί σε μια κεντρική αυλή. Παρά τη θέση του σε ένα δημόσιο δάσος, δεν υπάρχουν φράχτες ή σύνορα – ένα νεύμα προς τη νορβηγική έννοια του “δικαιώματος στην περιπλάνηση”. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στη βεράντα της οροφής και μπορούν να μπουν στο εσωτερικό του κέντρου για να μάθουν για την παραγωγή ενέργειας, την ανάκτηση ενέργειας, τον καθαρισμό του νερού και τους κύκλους ζωής των υλικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.

Όσον αφορά τα διαπιστευτήριά του για τη βιωσιμότητα, η κατανάλωση ενέργειας είναι κατά 60% χαμηλότερη από εκείνη παρόμοιων εργοστασίων και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι κατά 55% χαμηλότερες. Η οροφή του καλύπτεται από φυσική δασική βλάστηση, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε 900 ηλιακούς συλλέκτες που παρέχουν ενέργεια στο κτίριο. Επιπλέον, το εργοστάσιο θα επαναχρησιμοποιεί το 90-95% του νερού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή.