Η ημερομηνία εγκαινίων του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών της Ταϊπέι στην Ταϊβάν που είχε αναλάβει το ΟΜΑ, το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο που δραστηριοποιείται εντός των παραδοσιακών ορίων της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας, ορίστηκε για τις 7 Αυγούστου, καθώς οι αρχιτέκτονες του OMA ανακοίνωσαν την ολοκλήρωσή του. Το μνημειώδες κτίριο, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις “σημαντικότερες πολιτιστικές εξελίξεις στην Ασία το 2022”, εκτείνεται σε 59.000 τετραγωνικά μέτρα και θα στεγάσει τρία ξεχωριστά θέατρα.

Η ομάδα του OMA έθεσε τα θεμέλια του έργου το 2012 και συνεργάστηκε με την τοπική αρχιτεκτονική εταιρεία KRIS YAO | ARTECH, την εταιρεία μηχανικών Arup και το στούντιο αστικού τοπίου και εσωτερικού σχεδιασμού Inside Outside για να το ολοκληρώσει. Σε συνεργασία, οι εταιρείες εργάστηκαν για τη δημιουργία ενός χώρου στον οποίο οι παραστατικές τέχνες θα μπορούν ταυτόχρονα να ευδοκιμήσουν μέσα στην περιοχή Shilin και να φέρουν επισκέπτες στην περιοχή από όλο τον κόσμο.

Τοποθετημένο πάνω από τη διάσημη νυχτερινή αγορά Shilin της Ταϊπέι, ο φουτουριστικός σχεδιασμός του έχει ως στόχο να ξεχωρίζει από το περιβάλλον του, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν φιλόξενο χώρο για το κοινό. Παραλείπει τις παραδόσεις της σύγχρονης κατασκευής θεάτρων και προσκαλεί τους επισκέπτες, με ή χωρίς εισιτήριο, να εισέλθουν στο εσωτερικό του μέσω διαδρομής που παρουσιάζει την εσωτερική του λειτουργία. Οι χώροι που συχνά είναι κρυμμένοι από το οπτικό πεδίο γίνονται μέρος της οπτικής προσφοράς, και τα παράθυρα της πύλης επιτρέπουν στους επισκέπτες να κοιτάξουν μέσα στις παραστάσεις και τους τεχνικούς χώρους.

Συνδυαστικά, οι τρεις αίθουσες διαθέτουν θέσεις για 4.600 επισκέπτες. Το σφαιρικό “Globe Playhouse” των 800 θέσεων έχει σκοπό να μοιάζει με πλανήτη που προσδένεται στον κύβο και το “Grand Theatre” προσφέρει χώρο 1500 θέσεων για μια μεγάλη ποικιλία παραστατικών τεχνών. Το “Blue Box” 800 θέσεων προορίζεται για πειραματικές παρουσιάσεις και μπορεί να ανοίξει για να ενωθεί με το Μεγάλο Θέατρο και να δημιουργήσει ένα “Super Theater” 2.300 θέσεων.

ΠΗΓΗ: ΟΜΑ