Το ιταλικό αρχιτεκτονικό γραφείο Stefano Boeri Architteti προσάρμοσε την ιδέα του τού «Κάθετου Δάσους» σε δύο ουρανοξύστες στο Ντουμπάι, οι οποίοι θα καλυφθούν με χιλιάδες δέντρα. Το πρότζεκτ ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της COP27, της τελευταίας Συνόδου για το Κλίμα στο Σαρμ-ελ-Σέιχ της Αιγύπτου και αποτελείται από δύο ουρανοξύστες που στενεύουν καθώς υψώνονται, με ύψος 190 μέτρα και 150 μέτρα αντιστοίχως. Συνολικά, θα ενσωματώνουν στις προσόψεις 2.640 δέντρα και 27.600 θάμνους, μαζί με «ένα σύστημα θερμοκηπίων και υδροπονικούς κήπους».

Σύμφωνα με το γραφείο, το πρότζεκτ ήταν παραγγελία της επενδυτικής πρωτοβουλίας Impact One για να φέρει στο Ντουμπάι τα πλεονεκτήματα της «αστικής δασοκομίας».

Το πρότζεκτ «αντιπροσωπεύει το πρώτο πρότυπο “Κάθετου Δάσους” για την περιοχή MENA (σ.σ. Middle East και North Africa) με στόχο την ενσωμάτωση των πλεονεκτημάτων της αστικής δασοκομίας, όπως την απορρόφηση των πολύ μικρών σωματιδίων σκόνης, τη ρύθμιση του μικροκλίματος και τη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου» είπαν από το γραφείο.

Πηγή: Stefano Boeri Architetti

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Stefano Boeri Architetti ίδρυσε το 2011 ο Stefano Boeri. Σήμερα, τα κεντρικά γραφεία του είναι στο Μιλάνο, αλλά εργάζεται από τη Σαγκάη και τα Τίρανα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Dezen