Οργιαστική βλάστηση δίπλα σε παλιά βιομηχανικά εξαρτήματα, λαμπερές λίμνες πλάι σε κολώνες από γυμνό σκυρόδεμα, ανθισμένα λουλούδια κάτω από χαλύβδινα στηρίγματα στέγης. «Είναι σαν η φύση να επιδιώκει να καταλάβει αυτά τα εγκαταλειμμένα κτίρια» εξηγεί η Lissoni & Partners, που ανέλαβε τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου που εγκαινιάστηκε με την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2022 στο Πεκίνο.

Κατασκευασμένο πάνω στα απομεινάρια ενός βιομηχανικού κτιρίου που εγκαταλείφθηκε μετά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Κίνας τη δεκαετία του ’90, το Shangri-La Shougang Park γεφυρώνει εποχές και αγκαλιάζει τη φύση. Αποτελείται από δύο κτίρια – το ένα στεγάζει τους κοινόχρηστους χώρους, το άλλο τα 282 δωμάτια του.

Μια περίτεχνη γυάλινη πρόσοψη περιβάλλει το κεντρικό κτίριο, λειτουργώντας σαν ένα «διαφανές δέρμα» -όπως λένε οι δημιουργοί του- που αφήνει εκτεθειμένο όλο το βιομηχανικό μεγαλείο του κτιρίου. Στον εντυπωσιακό ενιαίο ψηλοτάβανο χώρο που φτάνει τα 20 μέτρα ύψος και μοιάζει με πλατεία, στεγάζονται τα μπαρ και τα εστιατόρια ∙ εδώ κυριαρχεί η αντιπαράθεση παλιών και νέων υλικών και η γενναιόδωρη χρήση των φυτών που βοηθούν στη ρύθμιση του εσωτερικού κλίματος. Στο δεύτερο επίπεδο βρίσκεται η ρεσεψιόν και το lobby, όπου το ζεστό ξύλο, η εμβληματική πολυθρόνα Egg του Αrne Jacobsen και οι άνετοι καναπέδες φτιάχνουν μια οικεία «φωλιά», όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες του Lissoni Casal Ribeiro, του τμήματος που ανέλαβε το έργο.

Οι αναφορές στην ιστορία του κτιρίου βρίσκονται παντού, από την εσωτερική πισίνα με το γυαλί και το μπετόν μέχρι τον χώρο εκδηλώσεων με τα περίτεχνα μαύρα κεραμικά τούβλα και το κτίριο των δωματίων με τους εκτεθειμένους μεγάλους σωλήνες εξαερισμού. Καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις επιλεγμένες από τους συμβούλους τέχνης Debut Studio, έργα σύγχρονης κινεζικής τέχνης και αντικείμενα παραδοσιακής χειροτεχνίας διακοσμούν τους χώρους του ξενοδοχείου, ενώνοντας το παρελθόν με το παρόν.

«Μια ιδέα είναι σωτηρία μέσω της φαντασίας» είχε πει ο Frank Lloyd Wright. Μέσα από μια διαστρωμάτωση παλιού και νέου, υφαίνοντας εποχές, υλικά και λειτουργίες, οι αρχιτέκτονες της Lissoni Casal Ribeiro δημιούργησαν ένα έργο που τιμά την βιομηχανική κληρονομιά και γιορτάζει το μέλλον της φιλοξενίας.

shangri-la.com