Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ο «ελέφαντας στο δωμάτιο». Δεν μπορεί να αγνοήσεις την ύπαρξή της και τις επιπτώσεις που έχει η περιβαλλοντική ρύπανση και καταστροφή στις ζωές μας. Στην Ευρώπη και την Αυστραλία τα καλοκαίρια καίγονται οι δασικές εκτάσεις, στις αρκτικές περιοχές οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα απ’ το αναμενόμενοι, στις Ανατολικές χώρες οι πλημμύρες είναι δολοφονικές, η Αμερική – όπως και διάφορες χώρες της Ευρώπης – αντιμετωπίζει ιστορικά επίπεδα ξηρασίας, στην Αφρική οι ασθένειες εξαπλώνονται όπως τα κουτσομπολιά στην επαρχία.

Η επιστημονική κοινότητα αναζητώντας δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, το τελευταίο διάστημα, έχει στραφεί στην τεχνητή νοημοσύνη και οι εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο θα αυξάνονται συνεχώς – όσο θα πνιγόμαστε ή καιγόμαστε – τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, υπάρχουν μικρά «Γαλατικά» χωριά, οικολογικοί οικισμοί και κοινότητες, που αντιστέκονται στην βιομηχανική και μητροπολιτική στάση ζωής, επενδύοντας σε μία βιώσιμη καθημερινότητα που φαίνεται να έχει περισσότερες ελπίδες επίτευξης στόχων απ’ ότι οι μεγαλειώδεις τεχνολογικές ανακαλύψεις.

Αυτά τα μέρη, είναι αφιερωμένα στην υγιή διαβίωση, που δημιουργεί μια βαθιά σχέση με τη φύση και αναπτύσσεται συλλογικά απ’ την τοπική κοινότητα. Για αυτά τα χωριά, δεν έχει δοθεί ακόμα κάποιος επίσημος τίτλος, και συνήθως αναφέρονται ως “ecovillages”.

Σε κάποια από αυτά πηγαίνουν και backpackers, ψηφιακοί νομάδες, για να εργαστούν και να γίνουν κάτοικοί τους, ανακαλύπτοντας εκεί έναν ονειρικό τρόπο ζωής, μακριά απ’ τον αστικό θόρυβο των πόλεων.

Olst, Ολλανδία

Περίπου 8 χιλιόμετρα βόρεια του Deventer, υπάρχει ένα οικολογικό χωριό με 24 γήινα σπίτια, όλα εμπνευσμένα από τα σχέδια “earthships” του Αμερικανού βιο-αρχιτέκτονα Michael Reynold.

Τα earthships βασίζονται στην ιδέα ότι υπάρχουν έξι ανθρώπινες ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν μέσω του περιβαλλοντικά βιώσιμου σχεδιασμού των κτιρίων:

  • Ενέργεια: Ηλιακή και/ή ηλιακή θέρμανση και ψύξη, ηλιακή και αιολική ηλεκτρική ενέργεια
  • Διαχείριση απορριμμάτων: Επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, ενσωματωμένη στην κατασκευή των σπιτιών και μέρος της καθημερινής διαβίωσης
  • Επεξεργασία λυμάτων: Αυτόνομη επεξεργασία λυμάτων και ανακύκλωση νερού
  • Καταφύγιο: Κτίριο με φυσικά και ανακυκλωμένα υλικά
  • Καθαρό νερό: Συγκέντρωση νερού και μακροπρόθεσμη αποθήκευση
  • Τρόφιμα: Δυνατότητα παραγωγής βιολογικών τροφίμων στο σπίτι

Δεν υπάρχουν φράχτες μεταξύ των σπιτιών, δεν υπάρχουν πέτρινοι δρόμοι και οι στέγες είναι καταπράσινες. Οι άνθρωποι δεν ορίζουν τις δικές τους περιοχές, αλλά ζουν μαζί: όλοι είναι μοιράζονται την ίδια ιδεά/κοσμοθεωρία. Όλοι θέλουν να ζουν, να εργάζονται και να χτίζουν σε αρμονία με τη φύση και όλοι μαζί κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν αυτή την πράσινη αρμονία.

Findhorn, Σκωτία

Η βιώσιμη κοινότητα Findhorn, που βρίσκεται στον κόλπο του Moray, έχει ως στόχο να μειώσει πλήρως το αποτύπωμα άνθρακα. Η ομορφιά του Findhorn εκπέμπεται μέσα από τους κήπους, την οικολογική αρχιτεκτονική και το κεντρικό κτίριο της κοινότητας.

Τα σπίτια μηδενικού άνθρακα στο Findhorn χρησιμοποιούν μόνο φυσικά υλικά, «τοίχους που αναπνέουν» για να αλληλεπιδρούν με το εσωτερικό κλίμα και παθητικά ηλιακά συστήματα για το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια. Αν αποφασίσετε να μείνετε εκεί (γιατί όχι;) έχετε τη δημιουργική ελευθερία να κατασκευάσετε το δικό σας σχέδιο για το σπίτι ή να νοικιάσετε ένα ήδη κατασκευασμένο. Οι κήποι Cullerne Gardens είναι ο τόπος για την καλλιέργεια της προμήθειας τροφίμων της κοινότητας και πολλοί κάτοικοι συνηθίζουν να μοιράζονται τον κήπο τους με τους γείτονες.

Επίσης, έχουν και το δικό τους νόμισμα, το Eko, και έτσι μπορούν να έχουν μια βιώσιμη οικονομία.

Finger Lakes, Νέα Υόρκη (Ithaca)

Η βιώσιμη κοινότητα της Ιθάκης (Ithaca) βρίσκεται στην περιοχή Finger Lakes της Νέας Υόρκης, όπου ως ταξιδιώτες μπορείτε να εξερευνήσετε οινοποιεία και απολαυστικές παιδικές χαρές. Περισσότερο από μια κοινότητα, η Ιθάκη είναι ένα κίνημα. Εφαρμόζει βιώσιμες λύσεις για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα τρόφιμα, την ενέργεια, την ευεξία και την κοινωνική σύνδεση.

Οι βιώσιμες πρακτικές τους έχουν βραβευθεί απ’ το Πανεπιστήμιο Cornell με το “Town-Gown Award”. Αυτό οφείλεται στα πράσινα κτίριά τους που διατηρούν τη ζεστασιά του ήλιου για τους χειμώνες, τα παθητικά ηλιακά τους σχέδια τους επιτρέπουν επίσης να αφήνουν το φυσικό φως της ημέρας να εισχωρεί στα σπίτια και να έτσι να ελαχιστοποιείται η χαμηλή θερμοκρασία εντός τους λόγω των ψυχρών βόρειων ανέμων.

Στη κοινότητά Ithaca τα πάντα μοιράζονται με όλους.

Imperia, Ιταλία (Torri Superiore)

To Torri Superiore είναι ένα βιώσιμο μεσαιωνικό χωριό του 14ου αιώνα κοντά στη Μεσόγειο θάλασσα. Οι τουρίστες εκεί κατά τη διαμονή τους, μπορούν να επισκεφθούν τα βουνά της Λιγουρίας ή να κολυμπήσουν στα πανέμορφα φυσικά νερά της Bevera. Στόχος των μόνιμων κατοίκων είναι να αναγεννήσουν τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές του χωριού, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στη βιωσιμότητα.

Γι’ αυτό και έχουν αναπτύξει βιολογική γεωργία τους, διαθέτουν ηλιακούς θερμοσίφωνες και τουαλέτες κομποστοποίησης. Η δημιουργία θέσεων εργασίας με βάση την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη αποτελεί επίσης στόχο. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανοικοδόμηση των κτηρίων είναι φιλικά προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας πράσινες τεχνικές δόμησης (ίνες καρύδας, φελλούς και τοπικά υλικά από το χωριό).

Το Torri Superiore συνεργάζεται με τοπικούς φορείς για την καλύτερη οικοτουριστική ανάπτυξη, τη μελισσοκομία, το τοπικό εμπόριο και την κοινωνική φροντίδα.

Τενεσί, Η.Π.Α. (The Farm)

O Stephen Gaskin, ιδρυτής της κοινότητας “The Farm”, σε ομιλία του

H κοινότητα του “The Farm” είναι ένα από τα μακροβιότερα οικολογικά χωριά στις Η.Π.Α. Ξεκίνησε το 1971, όταν μια ομάδα χίπις ανακάλυψε ένα κομμάτι έκτασης που ονομαζόταν “The Farm” στο Τενεσί. Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουν κάτι μεγαλύτερο από τους ίδιους.

Αυτή η κοινότητα υποστηρίζει τις αρχές του σεβασμού προς τη γη και τη μη βίας. Η κοινότητα του “The Farm” είναι γνωστή για πρακτικές όπως οι εναλλακτικές τεχνολογίες, η φυσική γέννηση, οι δημιουργικές τέχνες και η υγιεινή διατροφή.

Διαθέτει επίσης έναν οργανισμό αρωγής με το όνομα “Plenty International”. Αυτός ο οργανισμός δραστηριοποιείται στην προστασία των δικαιωμάτων της γης και του πολιτισμού των ιθαγενών. Το αγρόκτημα έχει πάνω από 220 μέλη και, αν και συνήθως είναι ανοιχτό για επισκέπτες, η επιλογή δεν είναι πάντα διαθέσιμη.

Kanchi, Ινδία

Το οικολογικό χωριό Kanchi είναι ένας βιώσιμος οικισμός που βρίσκεται στην Ινδία. Οι κάτοικοι αυτού του χωριού αφιερώνουν τη ζωή τους στο να ζουν ειρηνικά και αρμονικά με τη φύση. Τα μέλη της κοινότητας, έχτισαν τις κατοικίες τους χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά, παράγουν τοπική ηλιακή ενέργεια και καλλιεργούν βιολογικά τρόφιμα.

Αυτό το οικολογικό χωριό έχει δεσμευτεί να μειώσει την κατανάλωση των πόρων της γης και να αποκαταστήσει το οικοσύστημα. Η βασική ιδέα είναι να προστατεύσουν τη «μητέρα φύση» και να επιστρέψουν τους πόρους που παίρνουν απ’ αυτήν.

Το Kanchi προσφέρει όλες τις απαραίτητες ανέσεις και προμήθειες που απαιτούνται για να ζήσετε μια φυσική και άνετη ζωή, ενώ η εξάρτηση από τον «έξω κόσμο» είναι ελάχιστη.

Eco Truly Park, Περού

Το Eco Truly Park είναι μια καλλιτεχνική και ειρηνική κοινότητα που βρίσκεται στο Περού, βασισμένη στις αρχές του Vaishnava [σ.σ. ένα από τα σημαντικότερα ινδουιστικά δόγματα μαζί με τον Σαϊβισμό, τον Σακτισμό και τον Σμαρτιμισμό]. Το χωριό διαθέτει μικρούς χώρους κατοικίας από λάσπη που αντιπροσωπεύουν την επιστροφή στον υγιεινό και φυσικό τρόπο ζωής. Τα μέλη τηρούν τις αρχές της απλοποιημένης ζωής, της υψηλής σκέψης και της μη βίας. Ο στόχος είναι να ζουν σε αρμονία και ειρήνη με τη φύση. Αυτό περιλαμβάνει τη σύνδεση με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με όλα όσα μας περιβάλλουν.

Το Eco Truly Park είναι επίσης ένας τουριστικός προορισμός για ανθρώπους που επιθυμούν να αποσυνδεθούν από τον κόσμο για να αναζητήσουν την ειρήνη, την γαλήνη και την ψυχική ηρεμία. Το χωριό έχει υπέροχους κήπους, οικολογικά καταλύματα, εστιατόρια και στεγάζει επίσης ένα στούντιο τέχνης, κέντρα γιόγκα και φυσικής θεραπείας.

The Source Farm, Τζαμάϊκα

Η πολυπολιτισμική κοινότητα του Source Farm βρίσκεται στο Saint Thomas Parish της Τζαμάϊκα. Η Blondel Shirley-Atwater είναι η ιδρύτρια του χωριού και το ίδρυσε το 2005 ως ένα μέρος οικολογικής φροντίδας για τους Τζαμαϊκανούς που βρίσκονται στο εξωτερικό, στο οποίο μπορούν να επιστρέφουν και να το αποκαλούν «σπίτι».

Η μάθηση και οι πρακτικές μέσα σε αυτή την κοινότητα επικεντρώνονται γύρω από το σεβασμό στη φυσική ζωή, συμπεριλαμβανομένων όλων των συστημάτων της. To Source Farm είναι αφιερωμένο στο φυσικό περιβάλλον, τη βιολογική γεωργία, την ολιστική υγεία, την πνευματικότητα και την εκπαίδευση.

Από τον Ιούλιο του 2020, η κοινότητα αυτή είχε εννέα μόνιμους κατοίκους. Κάθε μέλος της έχει δεσμευτεί σε έναν αναγεννησιακό τρόπο ζωής για την υποστήριξη ενός βιώσιμου κόσμου και όχι για την καταστροφή του περιβάλλοντος.