Οι πύργοι “Oasis Towers” είναι το επόμενο μεγάλο έργο του ολλανδικού αρχιτεκτονικού γραφείου MVRDV. Πρόκειται για ένα σύνολο κτιρίων στη Ναντζίνγκ της Κίνας, τα οποία θα έχουν ύψος 150 μέτρα και θα διαθέτουν προσόψεις βασισμένες σε «στρωματοποιημένους βράχους».

Η MVRDV αποκάλυψε τα σχέδιά της για τους “Oasis Towers”, αφού κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό και ανέλαβε το έργο αυτή την εβδομάδα. Το στούντιο τώρα εργάζεται μαζί με τον κατασκευαστή για την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο θα βρίσκεται στα περίχωρα της Ζιανγκμπέι – μια νέα μητρόπολη που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία επέκτεινε τη Ναντζίνγκ στα δυτικά της.

Οι πύργοι έχουν σκοπό να αποτελέσουν ένα «καταφύγιο» για τους κατοίκους της πόλης, εν μέσω της ταχείας ανάπτυξης της γύρω περιοχής, και ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη φύση. Εξωτερικά, και τα δύο κτίρια διαθέτουν κυματιστά μπαλκόνια, σχεδιασμένα για να δημιουργήσουν μια πρόσοψη που μοιάζει με υφές που συναντάμε στις πλαγιές των βράχων. Αυτές οι «καταρρακτώδεις» βεράντες θα είναι επίσης διανθισμένες με πλούσια δέντρα και πράσινο, ενώ οι προσόψεις θα είναι από ανακυκλωμένο μπαμπού.

Στις στέγες, θα εφαρμοστεί πυκνή φύτευση σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η βιοποικιλότητα της περιοχής, καθώς και δύο καλαμιώνες 500 τετραγωνικών μέτρων που θα φιλτράρουν και θα καθαρίζουν με φυσικό τρόπο το νερό για το υδραυλικό σύστημα των κτηρίων.

«Η σύγχρονη αρχιτεκτονική του Ναντζίνγκ εμπνέεται από τη μορφή και την εμφάνιση της φύσης», λέει ο ιδρυτικός εταίρος της MVRDV, Winy Maas. «Με τους “Oasis Towers” θέλουμε να ωθήσουμε αυτή την τάση στο έπακρο. Όχι μόνο να μιμηθούμε τη φύση με καμπύλες και «στρωματοποιημένους βράχους», αλλά και να ενσωματώσουμε κυριολεκτικά τη φύση στο σχεδιασμό αξιοποιώντας τις φυσικές διεργασίες της».

Όταν οι “Oasis Towers” ολοκληρωθούν, θα φιλοξενήσουν κατοικίες, εμπορικούς χώρους, δημόσια μονοπάτια και πάρκα. Το βάθος των μπαλκονιών θα επιτρέπει άπλετο φυσικό φως, ενώ οι πύργοι επωφελούνται απ’ τον φυσικό αερισμό της τοποθεσίας λόγω των δυτικών ανέμων.