Ένα νέο ναυτιλιακό κέντρο στην ακτή του Esbjerg της Δανίας, το οποίο σχεδιάστηκε από τη δανέζικη εταιρεία σχεδιασμού WERK Arkitekter και τη Snøhetta με έδρα το Όσλο, άνοιξε για το κοινό.

Το συνεργατικό δίδυμο είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει τον κοινόχρηστο χώρο αφού κέρδισε πρώτα τον διαγωνισμό για το ναυτιλιακό κέντρο, πίσω στο 2019. Το έργο διαθέτει έναν άνισο ξύλινο σχεδιασμό και λειτουργεί ως κόμβος συγκέντρωσης για τους συλλόγους θαλάσσιων σπορ και τους περιστασιακούς επισκέπτες του λιμανιού. Επιπλέον, οι κάτοικοι της παράκτιας πόλης μπορούν επί του παρόντος να επισκέπτονται τον διαδραστικό χώρο, που ονομάστηκε “Το φανάρι”.

Η δομή των 2.800 τετραγωνικών μέτρων διαθέτει μια σειρά από αταίριαστα παράθυρα σε όλη την περίμετρό της που προσφέρουν έναν μοναδικό φωτισμό μέσα και έξω, ενώ μια τεράστια σκάλα που μοιάζει να οδηγεί σε θεατρική σκηνή κατευθύνεται προς τον ωκεανό για μια μαγευτική θέα. Εμπνευσμένο από τη ναυτική χειροτεχνία, το κέντρο διαθέτει ένα κάθετο σχέδιο με πάνελ που αναπαριστά το παιχνίδι του φωτός στο νερό υπό την λάμψη του φεγγαριού.

Στο εσωτερικό του, στεγάζει μια σειρά από πολύπλευρες εγκαταστάσεις και λέσχες μαζί με μια προηγμένη αποθήκευση σκαφών, χώρους εκπαίδευσης και εργαστήρια για κοινωνικές συναθροίσεις και σεμινάρια.

Φωτ.: Wichmann+bendtsen Photography
Φωτ.: Wichmann+bendtsen Photography
Φωτ.: Wichmann+bendtsen Photography
Φωτ.: Wichmann+bendtsen Photography
Φωτ.: Wichmann+bendtsen Photography