Η A31, ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα την Αθήνα, ολοκλήρωσε της κατασκευή μίας κατοικίας σε μια πλαγιά στο γραφικό νησί της Μυκόνου. Το τελικό οικοδόμημα, που ονομάστηκε «κατοικία Λατύπη», αποτελεί μια σύγχρονη παρέμβαση στο κυκλαδίτικο τοπίο, ενσωματώνοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον μαζί. Σε ένα επικλινές οικόπεδο 4000 τ.μ. με θέα τα νησιά Δήλος και Ρήνεια, το υπέργειο τμήμα της κατοικίας καλύπτει 120 τ.μ., ενώ το υπόγειο τμήμα είναι περίπου 130 τ.μ. Τα πανοραμικά παράθυρα της κατασκευής επιτρέπουν απεριόριστη θέα στη Μεσόγειο, η οποία περιβάλλεται από ένα υπέροχο τοπίο στις πλαγιές των λόφων.

Το designboom, για να εξερευνήσει τη λογική πίσω από αυτή τη νέα σχεδιαστική προσέγγιση, μίλησε με τον Πραξιτέλη Κονδύλη, τον ιδρυτή του στούντιο A31. «Η δομή κατευθύνεται από την τοπογραφία, την κλίση και τον προσανατολισμό του οικοπέδου, ενώ ρέει μέσα στο στερεό έδαφος και όχι πάνω από αυτό», λέει. Ο κ. Κονδύλης δήλωσε ακόμη ότι ο κύριος στόχος τους ήταν να ενσωματώσουν το hardscape και softscape του κτιρίου με το φυσικό περιβάλλον της Μυκόνου, καθιστώντας την κατασκευή μη ανιχνεύσιμη από το δρόμο.

Το εξωτερικό μέρος του κτιρίου βρίσκεται στο επίκεντρο, με όλους τους χώρους να έχουν σχεδιαστεί γύρω από ένα αίθριο 64 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το κεντρικό στοιχείο του περιβάλλοντα χώρου είναι ένα ελαιόδεντρο με ρίζες που εισχωρούν βαθιά στο μεσογειακό έδαφος, λειτουργώντας ως στοιχείο μνήμης. «Ο σχεδιασμός του τοπίου βασίζεται στο υπάρχον φυσικό έδαφος, δανειζόμενος τα στοιχεία του και ερμηνεύοντας εκ νέου την ποικιλία, τις υφές και τα χρώματα των αυτοφυών φυτών για να δημιουργήσει μια νέα παλέτα», σημειώνει ο κ. Κονδύλης.

Τα ανοίγματα από το δάπεδο μέχρι την οροφή της κατοικίας «Latypi Residence by A31» επιτρέπουν στους εσωτερικούς χώρους να αναμειγνύονται σε αρμονία με το εξωτερικό κομμάτι, με αποτέλεσμα μια εκπληκτική εμπειρία διαβίωσης εσωτερικού-υπαίθριου χώρου. Το πανέμορφο περιβάλλον και η εκπληκτική θέα της θάλασσας περιβάλλουν το κτίριο από όλες τις πλευρές, δημιουργώντας μια αίσθηση απεραντοσύνης και αξεπέραστης ομορφιάς.

Εμπνευσμένη από την τοπική γλυπτική παράδοση, η οποία έχει δημιουργήσει διαχρονικά έργα τέχνης ανά τους αιώνες, η δομή της κατοικίας αναπτύσσεται σε δύο τμήματα. Ο εσωτερικός σχεδιασμός της κατοικίας αποτυπώνει εξαιρετικά την κομψότητα του ακινήτου, ενώ μια ευρύχωρη κουζίνα με ψηλά ταβάνια και άφθονο ανοιχτό χώρο ενισχύει περαιτέρω τη γοητεία του εσωτερικού. Οι κύριοι χώροι περιλαμβάνουν το καθιστικό, την κουζίνα και την τραπεζαρία. Επιπλέον, υπάρχουν δύο κρεβατοκάμαρες, η μία με άμεση πρόσβαση στην αυλή και την πισίνα και η άλλη πλημμυρισμένη με φυσικό φωτισμό μέσω ενός «πηγαδιού φωτός». Στο ίδιο επίπεδο, υπάρχει ένα υπαίθριο αμφιθέατρο 60 θέσεων, με θέα το ιερό νησί της Δήλου.

Πηγή: Stir World

Το δεύτερο κομμάτι του σπιτιού είναι ως επί το πλείστον «βυθισμένο» στο επίπεδο +4,00, με δύο υπνοδωμάτια και μπάνια. Ένας υπαίθριος διάδρομος πλάτους 2μ. συνδέει αυτό το τμήμα με την κύρια κατασκευή. Το τμήμα με νότια θέα στο Αιγαίο προστατεύεται από μία οροφή με φυτά. Οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης καλύπτονται επίσης με αντίστοιχη οροφή, η οποία τους καθιστά αόρατους από ψηλά.

latypi-residence
Πηγή: ArchDaily / Φωτ.: Γιάννης Χατζηασλάνης

Πηγή: Designboom