Δημιουργώντας μια φουτουριστική ιατρική όαση στο Ντουμπάι, το Kalbod Studio οραματίζεται ένα πολυλειτουργικό πλωτό συγκρότημα που επικεντρώνεται στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, ενώ συνδυάζει την τεχνολογία αιχμής και τις αρχές του βιώσιμου σχεδιασμού αγκαλιάζοντας τις μοναδικές γεωγραφικές και κοινωνικές συνθήκες της περιοχής.


Το νέο νησί Dubai Healthcare City, σε σχήμα ημισελήνου και εμπλουτισμένο με ισλαμικά γεωμετρικά στοιχεία σχεδιασμού, θα χωριστεί σε πέντε επίπεδα για να λειτουργήσει ως ένα αυτόνομο συγκρότημα με το δικό του υποβρύχιο σύστημα μεταφοράς, «πράσινες» κατοικίες για τους ασθενείς που αναζητούν θεραπεία, καθώς και εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές εγκαταστάσεις.

Πάνω από το έδαφος, το κτιριακό συγκρότημα διαμορφώνεται σε τρεις βασικές ζώνες, με την εκπαίδευση και την έρευνα στη μεσαίο επίπεδο και τις ιατρικές και οικιστικές ζώνες να τις πλαισιώνουν. Τα αιωρούμενα μονοπάτια μεταξύ τους θα παρέχουν ροή φρέσκου αέρα, θα λειτουργούν ως χώροι πρασίνου και θα επιτρέπουν τις βόλτες κατά μήκος του πλωτού νησιού σε διαφορετικά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα ο κόσμος θα απολαμβάνει τη μοναδική θέα στο Ντουμπάι και τον Περσικό Κόλπο.

Στο κέντρο του νησιού θα υπάρχει ένας κεντρικός ουρανοξύστης έκτασης ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος χωρίζεται σε δύο γενικά τμήματα: τη βάση 670.000 τ.μ. που θα στεγάζει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και το μισοφέγγαρο 330.000 τ.μ. που θα είναι αφιερωμένο σε λειτουργίες όπως ο εκθεσιακός χώρος, το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, το επιστημονικό και τεχνολογικό πάρκο, η βιβλιοθήκη και η έκθεση ψηφιακών επιτευγμάτων.

Θα ακολουθήσουν 14 πύργοι με ιατρικές λειτουργίες, ενώ 24 ξενοδοχεία θα τοποθετηθούν στα δύο άκρα του νησιού για να πλαισιώσουν συμμετρικά τον ουρανοξύστη του πυρήνα. Το Kalbod Studio θα πλαισιώσει όλες τις κατασκευές με βεράντες και στέγες που θα φιλοξενούν μια ποικιλία βλάστησης για να φέρουν άφθονη σκιά, φως και φυσικό αερισμό. Επιπλέον, θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα του Ντουμπάι.

Πηγή: Designboom