Το να πάρει κάποιος κατοικίδιο -είτε μιλάμε για σκύλους είτε για γάτες- δεν είναι απλή υπόθεση, από τη φροντίδα μέχρι το παιχνίδι είναι μία νέα απαιτητική συνθήκη στην οποία πρέπει να προσαρμοστεί ο άνθρωπος. Μερικές φορές αυτή η προσαρμογή μπορεί να επηρεάσει και το ίδιο το σπίτι στο οποίο θα ζήσει το κατοικίδιο και να χρειαστεί αναδιαμόρφωση. Μπορεί να αφαιρέσετε κάποια αντικείμενα ή να πάρετε μερικά προστατευτικά ώστε να είναι ασφαλής ο καινούργιος φίλος με τον οποίο θα συγκατοικείτε. Όμως αυτό το ζευγάρι από την Ιαπωνία που εργάζονται ως αρχιτέκτονες στην εταιρία Tan Yamanouchi, δημιούργησαν μία μοναδική κατοικία που είναι εξ’ ολοκλήρου φιλική προς τις γάτες.

Η συγκεκριμένη κατοικία έχει σχεδιαστεί αρχιτεκτονικά με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χώρου, αλλά και το κυριότερο είναι ότι το ίδιο το εσωτερικό της δομικά φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί γι’ αυτές. Άλλωστε όλοι ξέρουμε ότι οι γάτες είναι οι κύριοι ένοικοι και όποιος άλλος βρίσκεται κάτω από την ίδια στέγη είναι φιλοξενούμενός τους. Με την ονομασία Cat Tree House, το σπίτι βρίσκεται στην ιστορική πόλη Καμακούρα της Ιαπωνίας και χτίστηκε από αυτό το ζευγάρι αρχιτεκτόνων για να ζήσουν οι ίδιοι με τις δύο γάτες τους!

γάτες
Φωτ.: Lamberto Rubino

Η συνολική μορφή του σπιτιού αποτελείται από δύο όγκους σε σχήμα L με κεκλιμένες τσίγκινες στέγες αντίθετων γωνιών. Με την αλληλοσυμπλήρωση των δύο όγκων, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν ένα μοναδικό σχήμα που δένει αρμονικά με το ορεινό τοπίο της Καμακούρα.

Έχοντας κατά νου τις γάτες τους, οι αρχιτέκτονες συνέλαβαν ολόκληρο το σπίτι ως ένα γιγαντιαίο γατόδεντρο. Το κεντρικό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι μια σπειροειδής σκάλα που περιτυλίγεται γύρω από ένα αίθριο με φεγγίτη, επιτρέποντας στο φυσικό φως να φιλτράρεται και να φωτίζει κάθε σκαλοπάτι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η σκάλα έχει σχεδιαστεί με 23 διαφορετικά επίπεδα, εμπνευσμένα από τις σωματικές διαστάσεις των γατών. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει μια σειρά από επίπεδα θερμοκρασίας στα οποία μπορούν να τριγυρίζουν οι γάτες, παρέχοντάς τους μια σειρά από επιλογές που ταιριάζουν στις προτιμήσεις τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εκτός από αυτά τα ειδικά στοιχεία που έχουν σχεδιαστεί με βάση τις γάτες, το σπίτι διαθέτει έξυπνα και κάποια άλλα σχεδιαστικά στοιχεία που επικεντρώνονται στην εξοικονόμηση χώρου καθώς εκμεταλλεύονται κάθε σπιθαμή του σπιτιού. Η διάταξη του σπιτιού χωρίζεται σε διαφορετικές ζώνες, καθεμία από τις οποίες εξυπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό. Τα υπνοδωμάτια, ένας ξενώνας, ένα στούντιο, μια κουζίνα, μια τραπεζαρία και ένα μπάνιο είναι στρατηγικά τοποθετημένα κατά μήκος της κεντρικής σπειροειδούς σκάλας. Τα κιγκλιδώματα στο αίθριο έχουν σχεδιαστεί με έμπνευση από τη θέα του σπιτιού που έχει προς τα βουνά της Καμακούρα και είναι σχολαστικά κατασκευασμένα από ειδικευμένους τεχνίτες σιδήρου.

γάτες
Φωτ.: Lamberto Rubino

Η σπειροειδής σκάλα δεν χρησιμεύει μόνο ως λειτουργικό στοιχείο αλλά και ως πλατφόρμα θέασης. Επιτρέπει στους ενοίκους να έχουν πανοραμική θέα του σπιτιού από οποιαδήποτε θέση, χωρίς να εμποδίζεται η θέα από κάποιο εμπόδιο.

Οι ικανοποιητικές σε μέγεθος διαστάσεις των σκαλοπατιών παρέχουν κρυψώνες για τις γάτες, επιτρέποντάς τους να διατηρούν την αίσθηση της απόστασης από τους ανθρώπους ή απλά να απολαμβάνουν έναν ήρεμο υπνάκο ή καλύτερα πολλούς υπνάκους αφού μιλάμε για γάτες.

Ο σχεδιασμός της σκάλας είναι εμπνευσμένος από το Tamasudare, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό παραπέτασμα του δρόμου που κατασκευάζεται από χαλαρά πλεγμένα μπαστούνια μπαμπού. Η εκτεθειμένη δομή της προσθέτει μια μοναδική οπτική έμφαση στον ανοιχτό χώρο με την οροφή. Επιπλέον, η τοποθέτηση πολλών διάσπαρτων παραθύρων γύρω από το σπίτι αλλά και κεντρικών φεγγιτών, επιτρέπει να “πλημμυρίσει” με φυσικό φως το κεντρικό κλιμακοστάσιο που αυτό διοχετεύεται σε ολόκληρο το σπίτι. Αυτό το χαρακτηριστικό σχεδιασμού προωθεί επίσης μια διαρκής ροή αέρα σε όλο το σπίτι.

Το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το δάπεδο του σπιτιού βρίσκεται ένα μέτρο πάνω από το έδαφος, δημιουργώντας έναν ρυθμιστικό χώρο που επιτρέπει τον έλεγχο της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Αυτός ο ρυθμιστικός χώρος στεγάζει επίσης το σύστημα θέρμανσης δαπέδου, με σωλήνες ζεστού νερού που τοποθετούνται κάτω από αυτό.

Εκτός από τον εσωτερικό σχεδιασμό, οι 30χρονοι αρχιτέκτονες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή και στην εξωτερική όψη του Cat Tree House. Ο κήπος χωρίζεται σε δύο ζώνες: τη ζώνη “προσέγγισης”, η οποία οδηγεί στην είσοδο και βλέπει στον μπροστινό δρόμο, και τη ζώνη “ταράτσας”, η οποία περιλαμβάνει ξύλινα σκαλοπάτια και έναν κήπο κουζίνας.

Στη ζώνη προσέγγισης, υπάρχουν περίπου 80 είδη προσεκτικά επιλεγμένων φυτών και είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να δημιουργήσουν μια αρμονική χρωματική παλέτα που συμπληρώνει το φυσικό περιβάλλον. Η ζώνη ταράτσας διαθέτει περίπου 20 είδη βρώσιμων βοτάνων και δημιουργεί επίσης έναν ευέλικτο υπαίθριο χώρο όπου οι ένοικοι μπορούν να χαλαρώσουν.

γάτες
Φωτ.: Lamberto Rubino

Τι συμβαίνει στην Ιαπωνία με τις γάτες;

Το Cat Tree House δεν είναι απλώς ένα προσωπικό έργο που αφορά μόνο τους αρχιτέκτονες που θα ζήσουν σε αυτό. Ταυτόχρονα, είναι μία πρόταση για τη νέα κοινωνική τάση που υπάρχει στην Ιαπωνία. Ποια είναι αυτή; Οι γάτες ως κατοικίδια ζώα υπερτερούν των μωρών που γεννιούνται στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, ενώ ταυτόχρονα ένα σημαντικό ποσοστό ηλικιωμένων ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τo pet therapy, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη να ληφθεί υπόψη η ευημερία των κατοικίδιων ζώων στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Αγκαλιάζοντας τις προοπτικές τόσο των ανθρώπων όσο και των γατών, οι αρχιτέκτονες πρότειναν μια καινοτόμο προσέγγιση που αποσκοπεί στη δημιουργία χώρων διαβίωσης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις όσων ζουν κάτω από την ίδια στέγη είτε είναι άνθρωποι είτε γάτες.

γάτες
Φωτ.: Lamberto Rubino

Πηγή: New Atlas