Μια γιγαντιαία δομή που μοιάζει με terrarium αποκαλύφθηκε στην αγγλική ύπαιθρο, σχεδιασμένη από το Heatherwick Studio για λογαριασμό των Woolbeding Gardens του National Trust. Με την ονομασία “Kinetic Glasshouse” το έργο είδε το αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα το Λονδίνο να δημιουργεί ένα ξεδιπλούμενο καταφύγιο για φυτά, το οποίο διαθέτει δέκα γυάλινα τζάμια που ανοίγουν προς τα έξω σε σχήμα στέμματος.

Το στούντιο Heatherwick, με επικεφαλής τον σχεδιαστή Thomas Heatherwick, δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση του χώρου και το National Trust – και αντλεί έμπνευση από τις σφραγισμένες διαφανείς σφαίρες στις οποίες καλλιεργούνται τα φυτά. Ανεπτυγμένο σε μια πολύ πιο εντυπωσιακή κλίμακα, χρησιμοποιεί μια μηχανική αιχμής για να παρέχει μια λειτουργική προστατευτική δομή για τα σπάνια είδη φυτών στο εσωτερικό του – τις θερμότερες ημέρες, ανοίγει για να επιτρέψει στα φυτά την πρόσβαση στον ήλιο και τον αέρα, ενώ τις ψυχρότερες εποχές, δημιουργεί ένα καταφύγιο για τα είδη που είναι περισσότερο συνηθισμένα στα υποτροπικά κλίματα.

Το Kinetic Glasshouse βρίσκεται μέσα στον “Silk Route Garden”, ο οποίος ρίχνει φως στην αρχαία εμπορική διαδρομή μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, μέσω της οποίας πολλά είδη φυτών μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία, όπως το δεντρολίβανο, η λεβάντα και ο μάραθος.

Το Kinetic Glasshouse είναι τώρα ανοιχτό για τους επισκέπτες στους κήπους Woolbeding Gardens του National Trust στο Sussex.