Την De Niewe Herdgang, μια γλυπτή σκάλα που υψώνεται 25 μέτρα για να δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο προς το τοπίο έξω από την ολλανδική πόλη Tilburg, ολοκλήρωσε το γραφείο Architectuur Maken. Τοποθετημένο πάνω σε έναν χαμηλό λόφο στο κέντρο διασταύρωσης με κίνηση, το έργο κέρδισε το 2017 διαγωνισμό του δήμου της Tilburg, στον οποίο προσκαλούντο νέοι σχεδιαστές να προτείνουν τρόπους «αποκατάστασης» του αφημένου κομματιού γης.

Το με έδρα το Ρότερνταμ γραφείο άντλησε από την ιστορία του πάλαι ποτέ αγροτικού τοπίου για να δημιουργήσει το τριγωνικό γλυπτό, του οποίου η μία γωνία υψώνεται για να δώσει σχήμα που μοιάζει να αλλάζει καθώς οι επισκέπτες κινούνται γύρω του. «Το τριγωνικό σχήμα αναφέρεται στο ιστορικό herdgang, μια τριγωνική τομή όπου οι βοσκοί συγκέντρωναν γελάδια και έφτιαχναν οικισμούς. Αναφερόμενο σε αυτές τις πρώτες παρεμβάσεις του ανθρώπου στο τοπίο, το παρατηρητήριο είναι σχεδιασμένο σαν ένα γλυπτό τρίγωνο που δείχνει διαφορετικό ανάλογα με τη γωνία θέασής του» εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Φωτ.: Collin Beijk

Οι δύο απότομες κλίμακες συναντιούνται σε μια μικρή τριγωνική πλατφόρμα που προεξέχει στην κορυφή. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν θέα προς τις γύρω τρεις περιοχές – Moerenburg, Koningshoeven και Oisterwijske. Στόχος του παρατηρητήριου είναι «νοητά, να επανασυνδέσει» το τοπίο που έχουν τμήσει δρόμοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ