Ο πριγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammad bin Salman αποκάλυψε για πρώτη φορά τα σχέδια  ενός άκρως φιλόδοξου έργου, την κατασκευή του μεγαλύτερου σύγχρονου κέντρου του κόσμου στην πρωτεύουσα Ριάντ.

Το «Mukaab», όπως θα ονομαστεί, που σημαίνει κύβος στα αραβικά θα έχει ύψος 400 μέτρα, πλάτος 400 μέτρα και μήκος 400 μέτρα και πρόκειται να κατασκευαστεί στα βορειοδυτικά του  κέντρου της πρωτεύουσας σε μια περιοχή 19 τετραγωνικών χιλιομέτρων φιλοδοξώντας να αναδείξει το καινούργιο προφίλ της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η νέα προτεινόμενη επιβλητική κατασκευή θα μπορεί να χωρέσει 20 φορές το Empire State Building της Νέας Υόρκης, με τον σχεδιασμό του να είναι εμπνευσμένος από το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ Najdi της περιοχής. Το φιλόδοξο έργο υπόσχεται ότι το εσωτερικό του επιβλητικού κτηρίου, θα λειτουργεί σαν μια «δίοδος σε έναν άλλον κόσμο», που θα δημιουργηθεί μέσω επιτευγμάτων της πιο σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.

Το ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει πάνω από 100.000 οικιστικές μονάδες, 9.000 δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων με περισσότερα από 980.000 τετραγωνικά μέτρα καταστημάτων καθώς και 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα χώρων στέγασης γραφείων. Προβλέπονται επίσης 80 εξειδικευμένοι χώροι ψυχαγωγίας και πολιτισμού, ένα υπερσύγχρονο θέατρο πολλαπλών χρήσεων και ένα άκρως «εμβληματικό» Μουσείο.

Ο ουρανοξύστης Mukaab θα αποτελέσει τμήμα της ευρύτερης συνοικίας Murabba που ανακοίνωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος, πρόεδρος της νεοσύστατης εταιρείας ανάπτυξης New Murabba που έχει αναλάβει την ανοικοδόμησή του η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030.

Με πληροφορίες από το Hypebeast.