Πρόσφατα. επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μέιν χρησιμοποίησαν έναν από τους μεγαλύτερους τρισδιάστατους εκτυπωτές στον κόσμο για να δημιουργήσουν το Biohome3D, ένα σπίτι εκτυπωμένο από 100% φυσικά υλικά. Με επιφάνεια μόλις 55 τετραγωνικών μέτρων, απέχει πολύ από μια έπαυλη, αλλά ξεπερνά με τον τρόπο του τα πιο κολοσσιαία σπίτια του κόσμου – κατά κύριο λόγο επειδή είναι το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο σπίτι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από οικολογικά δομικά υλικά.

Τα δάπεδα, οι τοίχοι και η οροφή του Biohome3D εκτυπώθηκαν όλα τρισδιάστατα και είναι κατασκευασμένα από ένα μείγμα βιολογικών ρητινών και ινών ξύλου που προέρχονται από βιώσιμες πηγές. Είναι επίσης 100% ανακυκλώσιμο. Αν και η δημιουργία του ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα για το οποίο συνεργάστηκαν το Πανεπιστημίου του Μέιν, το Υπουργείο Ενέργειας της αμερικανικής κυβέρνησης και άλλοι φορείς, η πραγματική συναρμολόγησή του ήταν πολύ πιο γρήγορη από τα περισσότερα παραδοσιακά σπίτια.

Το Πανεπιστήμιο του Μέιν σημειώνει σε δελτίο Τύπου ότι εκτυπώθηκαν τέσσερα μεγάλα τρισδιάστατα τμήματα πριν το σπίτι συναρμολογηθεί σε περίπου μισή ημέρα, και στη συνέχεια ένας ηλεκτρολόγος χρειάστηκε δύο ώρες για να τοποθετήσει την πλήρη καλωδίωσή του – κάτι που απέχει πολύ από τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής και τα υλικά, τα οποία συχνά έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου του Μέιν σημειώνουν ότι το Biohome3D δημιουργήθηκε για να ανακουφίσει την τρέχουσα έλλειψη προσιτής στέγασης στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «απαιτείται λιγότερος χρόνος για την κατασκευή και τοποθέτηση του σπιτιού. Η εκτύπωση με τη χρήση άφθονων, ανανεώσιμων, τοπικών υλικών τροφοδοσίας ινών ξύλου μειώνει την εξάρτηση από μια περιορισμένη αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτά τα υλικά υποστηρίζουν την αναζωογόνηση των τοπικών βιομηχανιών δασικών προϊόντων και είναι πιο ανθεκτικά στις παγκόσμιες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού». Οι μελλοντικές εκδόσεις του σπιτιού θα είναι προσαρμόσιμες, ώστε να μπορούν να ικανοποιούν «τις προτιμήσεις ενός ιδιοκτήτη σπιτιού όσον αφορά το χώρο, την ενεργειακή απόδοση και την αισθητική».

Το Biohome 3D βρίσκεται επί του παρόντος έξω από το Κέντρο Προηγμένων Δομών και Σύνθετων Υλικών του Πανεπιστημίου του Maine, εξοπλισμένο με αισθητήρες που παρακολουθούν τη δομική του ακεραιότητα καθώς και τις θερμικές και περιβαλλοντικές του δυνατότητες. Τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτούς τους αισθητήρες θα δώσουν πληροφορίες για τα μελλοντικά σχέδια, καθώς το πρώτο Biohome3D είναι απλώς μια πρώτη δοκιμή.

Με πληροφορίες από το Hypebeast.