«Δεν είμαστε εδώ για να ανταγωνιστούμε τα βουνά∙ θα έχουν πάντα το προβάδισμα», δηλώνουν οι αρχιτέκτονες John Sparano και Αnne Mooney, αναφερόμενοι στα έργα ορεινής αρχιτεκτονικής της εταιρίας τους που εδρεύει στο Λος Άντζελες και το Σολτ Λέικ Σίτι. Οι κατοικίες που έχουν σχεδιάσει στα βουνά της Γιούτα, χαρακτηρίζονται, όπως εξηγούν, από μέγιστη βιωσιμότητα και μια παθητική προσέγγιση στον σχεδιασμό. «Επιδιώκουμε να εργαστούμε με αυτά τα απίστευτα τοπία με τρόπο που να ωφελεί τόσο το περιβάλλον όσο και τον ιδιοκτήτη του ακινήτου», αναφέρουν οι ιδρυτές της Sparano + Mooney Architecture.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς τους που δίνει έμφαση στην εντυπωσιακή θέα, το φυσικό φως και την πλήρη ενσωμάτωση του οικιστικού χώρου στο περιβάλλον του, η κατοικία Wabi-Sabi, που βρίσκεται μέσα στην εντυπωσιακή φύση του Emigration Canyon, ανατολικά του Σολτ Λέικ Σίτι, στη Γιούτα.

To wabi-sabi είναι ένα μια αρχαία ιαπωνική φιλοσοφία της αισθητικής που αγκαλιάζει το ατελές, το ημιτελές και το παροδικό, και γιορτάζει το πέρασμα του χρόνου. Από αυτήν πήρε την ονομασία της η κατοικία που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2022 και μοιάζει σαν φυσική συνέχεια της τοπογραφίας της περιοχής.

Με ένα σχεδιασμό όλο απλότητα και ειλικρίνεια, η κατοικία αποτελείται από δύο κυρίαρχους όγκους -πρόβολους- που δίνουν την αίσθηση ότι επιπλέουν πάνω από το άγριο τοπίο. Με καθαρές γραμμές και απλά, γεωμετρικά σχήματα, δείχνει ταπεινή όταν την κοιτάς από μακριά και εκθαμβωτική όταν την πλησιάζεις. Τόσο για τον προσανατολισμό όσο και για τον σχεδιασμό της, οι αρχιτέκτονες μελέτησαν τα φυσικά ορόσημα της περιοχής – τα ψηλά, αγέρωχα βουνά της οροσειράς Wasatch, τη βλάστηση και την άγρια ζωή, τη μορφολογία του φαραγγιού.

Φωτ.: Lucy Call

Στο εσωτερικό, τα υπνοδωμάτια και οι κοινόχρηστοι χώροι είναι διατεταγμένα στις δύο ξεχωριστές πτέρυγες∙ προσεκτικά επιλεγμένα σύγχρονα έπιπλα και έργα τέχνης ντύνουν τον χώρο, όπως η τοιχογραφία του καλλιτέχνη Dan Christofferson που έχει εξέχουσα θέση στο σαλόνι. Τα παράθυρα στους διαδρόμους στρέφουν το βλέμμα προς τα βουνά – οι αρχιτέκτονες έδωσαν προτεραιότητα στη θέα και κάθε άνοιγμα, φεγγίτης και παράθυρο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καδράρει το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο της Γιούτα, δίνοντας την αίσθηση ενός σπιτιού εγγενώς συνδεδεμένου με την τοποθεσία του.

Το Wabi-Sabi, όμως, εκτός από όμορφο, θέλει να είναι και φωτεινό παράδειγμα βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Toίχοι και στέγη προσφέρουν τη βέλτιστη μόνωση, η διάταξη των παραθύρων συμβάλλει στον φυσικό αερισμό του χώρου, ενώ τα φυτά στη στέγη καμουφλάρουν την κατοικία στο φυσικό περιβάλλον και καλωσορίζουν την άγρια βλάστηση. Όλα αυτά και πολλά άλλα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός σπιτιού που δίνει την αίσθηση ότι «ανήκει» στις ερημιές της Γιούτα.

Φωτ.: Lucy Call
Φωτ.: Lucy Call
Φωτ.: Lucy Call
Φωτ.: Matt Winquist

❈ INFO: SPARANO + MOONEY ARCHITECTURE