Η τεχνολογία άλλαξε μια για πάντα το ευαίσθητο τοπίο των σχέσεων. Από τις διαδικτυακές γνωριμίες, στο ghosting, το phubbing και τα thirst traps (ναι, αγγλικές λέξεις). Ξέρεις ότι οι φήμες για το διαζύγιο κάποιας διασημότητας είναι αληθινές, όταν διαγράφει όλες τις φωτογραφίες της με τον σύζυγό της. Το soft launch, από την άλλη, το έχετε ακούσει; Soft launch στη διαφήμιση είναι όταν ένα νέο προϊόν παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε ένα μικρό κοινό, πριν το κυκλοφορήσουν ευρέως. Στο ίντερνετ, το soft launch είναι όταν ανεβάζεις για πρώτη φορά φωτογραφία του συντρόφου σου χωρίς να αποκαλύπτεις το όνομα ή την ταυτότητά του: μια φωτογραφία της πλάτης του, ένα βίντεο του πρωινού καφέ σου με το χέρι του δίπλα, μια φωτογραφία στο αυτοκίνητό του με το μπράτσο του να αχνοφαίνεται.

Κάθε αρχή και κάθε τέλος μιας σχέσης στις μέρες μας προαναγγέλλονται συχνά με ψηφιακές πράξεις. Ειδικά για τους Gen Z, μια γενιά της οποίας η καθημερινή ύπαρξη είναι αδιαχώριστα συνδεδεμένη με το ίντερνετ, η διάρκεια και η ποιότητα της σχέσης τους επηρεάζεται από τα social media. Κι ερχόμαστε στην ερώτηση της ημέρας: είναι νορμάλ ο/η σύντροφός μας να μη θέλει να ποστάρει τη σχέση μας στα social media ή μήπως είναι αιτία χωρισμού;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, η ενεργή απροθυμία να δημοσιεύσετε φωτογραφίες του συντρόφου σας μπορεί να είναι σημάδι αποφυγής προσκόλλησης, που σημαίνει ότι είτε φυσικά είτε πνευματικά / συναισθηματικά, τείνετε να αποσύρεστε και αποσυνδέεστε από τον σύντροφό σας, αντί να του δίνετε την προσοχή που χρειάζεται.

Σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έρευνα του Bumble (Love Unfiltered Report 2023), η οποία εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι Ινδοί ηλικίας 18-26 ετών προσεγγίζουν τον έρωτα, διαπίστωσε ότι το 27% θέλουν να δημοσιεύει στιγμές τους στα social media. Δυστυχώς, δε φαίνεται να υπάρχει μια έρευνα για το ποσοστό των νέων ανά τον κόσμο που έχει ακριβώς την ίδια επιθυμία.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν το ταίρι μας απλά…δε θέλει;

Η μόνη φορά που είχα μπει στη διαδικασία να σκεφτώ κάτι τέτοιο ήταν στην πρώτη μου σχέση, γύρω στα 18-19. Ήταν εποχές που ήδη το Facebook βίωνε πτώση και το Instagram ήταν στα πάνω του. Instagram μπορεί να μην είχα αλλά είχα μια καούρα τρομέρη, θυμάμαι, να βάλει το τότε αγόρι μου στο Facebook ότι είμαστε σε σχέση. Άκου τώρα! Και να κοπανιέμαι και να πατάω πόδι και να λέω «Μα γιατί όχι; Τι φοβάσαι; Τι έχεις να κρύψεις;». Εκείνος όμως επέμενε ότι δεν ένιωθε άνετα να μοιράζεται φωτογραφίες και δεδομένα από την προσωπική του ζωή στα social media. Είχε πολύ δίκιο τώρα που το ξανασκέφτομαι. Κάθε φορά που θυμάμαι πόσο πολύ επέμενα, κοκκινίζω από ντροπή.

Από τότε δεν έχω ξανανιώσει την ανάγκη να μοιραστώ κάτι αντίστοιχο στα social media. Δε ξέρω αν  υπάρχουν κανόνες σε αυτά – ένα σαβουάρ βιβρ για τις σχέσεις στην ψηφιακή εποχή. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να δημοσιεύσεις τον σύντροφό σου στα social media; Θέλω να πω, στον πρώτο μήνα ίσως είναι νωρίς. Στους 5 μήνες όμως; Στον έναν χρόνο; Στα 10 χρόνια; Θα μου πείτε, μια δεκαετία μαζί και θα κάτσεις να ασχοληθείς με το αν σε πόσταρε ή όχι; Πετάω ερωτήσεις στο πλαίσιο του “κουβέντα να γίνεται”, δεν είναι ότι κι εγώ έχω κάτι ξεκάθαρο στο μυαλό μου. Για μένα, η κατάλληλη στιγμή να μοιραστώ μια φωτογραφία με το αγόρι μου online, είναι όταν δε θα κάτσω να σκεφτώ καθόλου όλο αυτό το διαδικαστικό κι απλά θα την ανεβάσω με την ίδια ευκολία που θα ανέβαζα φωτογραφία με την αδερφή μου, την κολλητή μου ή τη γάτα μου.

Έρευνες δείχνουν ότι τα social media επιδεινώνουν τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των ζευγαριών – και πώς να μην; Αυτό που κάνουμε στο ίντερνετ είναι μια ψηφιακή μετάφραση της κοινωνικής μας συμπεριφοράς και βασιζόμαστε σε αυτήν για να βρούμε, να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε σχέσεις. Οι μεγαλύτεροι Gen Z και οι νεαρότεροι millenials είναι ψηφιακά μοναδικοί – είμαστε μια γενιά στο “κατώφλι”. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε γεννηθεί μέσα στην τεχνολογία από τις πρώτες στιγμές της ζωής μας, όπως η Gen Alpha, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που, παρά το προνόμιο της πρόσβασης στο διαδίκτυο, επιλέγουν να μην μοιράζονται τη ζωή τους online.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν οι άνθρωποι που έχουν κατά τα άλλα ευτυχισμένες σχέσεις έχουν απλά διαφορετικά επίπεδα άνεσης με τα social media; Τι γίνεται αν ο/η σύντροφός σου δε θέλει να σε ποστάρει στους λογαριασμούς του/της;

Ο καθένας έχει τη δική του άποψη για το πόσο από την προσωπική του ζωή χρειάζεται να αποκαλύπτει στα social media. Μερικοί θεωρούν απαραίτητο να ενημερώνουν συνεχώς τους followers τους για την καθημερινότητά τους. Άλλοι προτιμούν να κρατούν την προσωπική τους ζωή μακριά από τα social media. Άλλοι δεν ποστάρουν τους συντρόφους τους για να αποφύγουν αμήχανα σκηνικά, πχ: σε περίπτωση χωρισμού, δε θα χρειάζεται να το ξέρει όλο το Instagram. Το υπέροχο είναι ότι καμία από αυτές τις στάσεις δεν είναι λάθος. Καμία! Δεν υπάρχει σαβουάρ-βιβρ για αυτά, όπως είπαμε, οπότε ο καθένας στον προσωπικό του χώρο μπορεί να θέσει τα δικά του όρια.

Ας πούμε ότι για σας είναι σημαντικό ένας σύντροφος να σας «αναγνωρίσει» δημοσίως ως σύντροφό του. Από την άλλλη εκείνος δε θέλει να μοιράζεται τη ζωή του online. Όταν το συζητάτε υπάρχουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές; Το ακραίο πείσμα χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης μπορεί επίσης να είναι red flag.

Είναι εύκολο να απορρίψουμε την επιθυμία να μας ποστάρει κάποιος ως “performative” (επιτελεστική), όμως, τελικά, η περφόρμανς αυτή γίνεται για τον ίδιο μας τον εαυτό – θέλουμε να φανούμε χαρούμενοι, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να είμαστε χαρούμενοι, online και offline. Αν και είναι δελεαστικό να σκεφτόμαστε τέτοια προβλήματα σχέσεων ως κάτι καινούργιο που δημιουργήθηκε από την επέλαση των social media στη ζωή μας, αν πάτε λίγο πίσω, θα συνειδητοποιήσετε ότι τα βασικά ζητήματα είναι τα ίδια που αντιμετωπίζουμε εδώ και δεκαετίες: ανασφάλεια, άνιση αγάπη, αυτοαμφισβήτηση και φόβος όταν επιλέγουμε να είμαστε ευάλωτοι μπροστά στον σύνδροφό μας.

Το Instagram ή το Tiktok δεν επινοούν νέες ανησυχίες και προβλήματα για τις σχέσεις, απλώς περιπλέκουν αυτές που ήδη υπάρχουν. Υπενθυμίστε στους εαυτούς σας ότι η εμπιστοσύνη στη σχέση είναι πιο σημαντική από τα social media. Το πώς και αν θα δημοσιεύσετε αυτήν τη σχέση στα social media είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσετε από κοινού και συναινετικά. Φυσικά αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό για κάθε σχέση.

Όλα αυτά τα «θέλω να δημοσιεύσω αυτό» και «θέλω να θέλει ο άλλος να με ποστάρει» είναι μια πιο εύκολη συζήτηση όταν ξέρετε και οι δύο ότι αυτό που πραγματικά θέλετε είναι να είστε και οι δύο ευτυχισμένοι.